Cum îți deschizi o firmă pe cod CAEN 8690
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Cum îți deschizi o firmă pe cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană?
|

Cum îți deschizi o firmă pe cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană?

Vrei o idee de afacere cu potențial? Găsești în acest articol câteva idei de afaceri care pot funcționa și chiar se pot extinde cu succes indiferent de fluctuațiile din mediul de business. Citește în continuare și află cum îți deschizi o firmă pe cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană, dacă 8690 trebuie sa fie singurul cod autorizat pe firmă sau mai poți autoriza și alte coduri CAEN, de ce avize ai nevoie și la ce mai trebuie să fii atent dacă vrei să ai o afacere de succes.

Cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană

Conform nomenclatorului, codul CAEN 8690 include:

  1. activități referitoare la sănătatea umană, efectuate în clinici medicale, de tipul celor atașate întreprinderilor, școlilor, azilelor de bătrâni, sindicatelor și confederațiilor sindicale și în centre de sănătate, altele decât spitalele, precum și în cabinete particulare sau la domiciliul pacienților:
    1. activități ale infirmierelor, moașelor, fizioterapeuților sau a altor paramedici în domeniul optometriei, hidroterapiei, masajului medical, ergoterapiei, logopediei, homeopatiei, chiropracticii, acupuncturii etc.
  2. activități ale personalului paramedical stomatologic cum sunt specialiștii în terapie dentară, infirmiere dentare din școli și personalul paramedical de igienă dentară, care pot activa independent de medicul stomatolog, dar sunt periodic supravegheați de către acesta
  3. activități ale laboratoarelor medicale cum ar fi:
    1. laboratoare de radiologie și alte centre de diagnostic similare
    2. laboratoare de analiza sângelui
  4. activități ale băncilor de sânge, băncilor de spermă, băncilor de organe pentru transplant etc.
  5. transportul pacienților, cu ambulanța, inclusiv avioane (servicii asigurate în timpul urgențelor medicale).

Autorizații și avize de funcționare pentru firme cu CAEN 8690

Dacă vrei să desfășori una sau mai multe dintre activitățile incluse în codul 8690, trebuie să îndeplinești în primul rând toate condițiile legale de funcționare. Astfel, după ce ai deja o formă de organizare (SRL sau PFI) trebuie să obții autorizația sanitară de funcționare D.S.P..

Atenție:

Pentru a putea autoriza codul 8690 este posibil ca pentru anumite domenii de activitate să fie necesare anumite avize sau autorizații suplimentare eliberate de primărie.

De ce mai ai nevoie pentru o firmă pe cod CAEN 8690?

Avizul DSP nu este singurul necesar pentru a funcționa legal. Spre exemplu, dacă vrei să prestezi servicii în calitate de kinetoterapeut/fizioterapeut trebuie precizat faptul că ai nevoie de autorizația de liberă practică eliberată de Colegiul Fizioterapeuților din România (cu viza anuală).  

De asemenea, indiferent de activitatea desfășurată trebuie să te organizezi juridic, conform prevederilor legale în vigoare. 

Cum îți deschizi o firmă pe cod CAEN 8690?

După ce am stabilit aspectele legate de acreditare/pregătire profesională impuse de lege, următorul pas este alegerea formei juridice. Indiferent de profesie sau activitatea desfășurată pe acest cod CAEN, poți opta, după caz pentru:

  1. un cabinet fără personalitate juridică (cabinet medical individual, cabinete grupate, cabinete asociate, societate civilă) 
  2. sau un cabinet cu personalitate juridică proprie (societate comercială, sub formă de SRL medical sau PFI).

Înființare cabinet fără personalitate juridică

Dacă nu ești medic atunci profesia ta se încadrează în Nomenclatorul de funcții al Ministerului Sănătății privind serviciile publice conexe actului medical. În această categorie intră profesii pecum 

  • fiziokinetoterapeut
  • psiholog
  • logoped
  • tehnician dentar etc. 

Toate aceste servicii cuprinse de codul CAEN 8690 sunt servicii conexe care pot fi oferite de alte persoane care nu sunt medici, cu condiția autorizării de către Ministerul Sănătății.

Astfel, conform OUG nr. 83/2000, pentru a înființa un cabinet de liberă practică, cu scopul furnizării de servicii publice conexe actului medical, necesare în vederea realizării asistenței medicale ambulatorii: preventivă, curativă și de recuperare, trebuie să te înregistrezi în Registrul unic al cabinetelor medicale, secțiunea Servicii publice conexe actului medical, în funcție de județul sau localitatea în care te înființezi cabinetul.

Înființare firmă CAEN 8690 – SRL

Dacă optezi pentru înființarea unui SRL trebuie să depui documentele necesare la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Acest lucru se poate face fizic, la ghișeul ONRC, sau online, prin intermediul unei platforme digitale

De asemenea, pentru înființarea unui SRL cu codul CAEN 8690 două dintre condițiile esențiale sunt:

  • codul CAEN 8690 să fie principal, însă poți autoriza și alte coduri secundare, tot din sfera serviciilor medicale
  • administratorul (cel puțin unul dintre ei dacă sunt mai mulți) să facă dovada studiilor în domeniul în care va activa firma (fizioterapie, tehnică dentară, recuperare medicală etc.).

Înființare firmă CAEN 8690 – PFI

Dacă nu vrei să îți extinzi afacerea și te grăbești să începi activitatea, poți să optezi pentru înființarea unui PFI. În acest caz, lucrurile se simplifică (din punct de vedere birocratic) și totodată, timpul este mai scurt. Ca și pentru SRL, codul 8690 trebuie să fie cel principal, însă poți avea și alte coduri secundare (în limita impusă de lege pentru PFI).

Alte condiții pentru înființarea unei firme de servicii medicale conexe

Desigur, prestarea de servicii medicale conexe nu presupune doar obținerea autorizațiilor sau avizelor necesare și înființarea unei firme. Mai trebuie să ai în vedere și alte aspecte cum ar fi:

  • Coduri CAEN: trebuie să stabilești dacă vei mai autoriza și alte coduri. Trebuie să reții că acest CAEN 8690 poate fi autorizat doar alături de coduri CAEN conexe din domeniul medical (8610, 8621, 8622). Nu se pot alege alte coduri cu excepția celor enumerate.
  • Sediul social: poate fi un spațiu propriu, închiriat sau birou de avocatură. După caz, vei avea nevoie la înființare de actul care face dovada folosirii spațiului: act de proprietate, contract de închiriere/comodat, contract de asistență juridică
  • Trebuie să stabilești cum îți vei desfășura activitatea: la sediu, la punctul de lucru sau la terți. Dacă desfășori activitatea la sediul social trebuie să ai acordul vecinilor și în plus, este posibil ca asociația de proprietari să mărească și cota de întreținere. Atenție: Indiferent de locul din care îți desfășori activitatea (la sediu, punct de lucru sau la terți) trebuie să ai aviz de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică. 
  • Dacă spațiul de desfășurare a activității este la sediul social sau la punctul de lucru atunci va trebui să îți achiziționezi aparatele și echipamentele necesare activității.
  • De asemenea, trebuie să te asiguri că ai fonduri suficiente pentru lansarea afacerii, dar și pentru susținerea activității până când firma începe să producă suficiente venituri.
  • În funcție de activitatea desfășurată trebuie să stabilești dacă vei oferi servicii doar în sistem privat, sau vei accepta și pacienți/clienți cu bilet de trimitere de la medici de familie. În acest caz va trebui să semnezi un contract cu CNAS după înființarea firmei. Pentru a crește afacerea și baza de clienți, precum și reputația serviciilor oferite este recomandat ca cel puțin pentru început, să ai și această opțiune, a serviciilor decontate de CNAS.
  • Pentru prestarea serviciilor specifice codului CAEN 8690 ai nevoie și de personal calificat.

Idei de afaceri ce se pot înființa pe acest cod CAEN

Acestea sunt principalele aspecte legislative și administrative pe care trebuie să le cunoști la înființarea unei firme pe codul CAEN 8690. Acum mai ai nevoie doar de resurse și inspirație pentru a face pasul spre antreprenoriat, iar în acest scop, iată la final de articol și câteva idei de afaceri pe care codul CAEN 8690 îți permite să le dezvolți:

  1. Centru de îngrijire a bătrânilor
  2. Servicii de asistență medicală la domiciliu
  3. Servicii de consiliere psihologică
  4. Centru de terapie fizică
  5. Centru de kinetoterapie pentru bebeluși și copii
  6. Centru de recuperare 
  7. Centru de nutriție și dietetică
  8. Centru de tratament al durerii
  9. Centru de tratament al dependenței de droguri
  10. Centru de tratament al dependenței de alcool
  11. Centru de tratament al tulburărilor de somn
  12. Centru de tratament al tulburărilor de alimentație
  13. Servicii de ambulanță și transport medical 
  14. Servicii de interpretare limbaj mimico-gestual 
  15. Centru de masaj prenatal etc.

Indiferent de ideea de business aleasă, este important să oferi servicii de calitate și să te diferențiezi de competiție. Cultivă relațiile și colaborările cu medici și instituții medicale care îți pot susține activitatea prin recomandarea ta către pacienți și investește în angajați și în perfecționarea lor prin cursuri de specialitate. Îți vei asigura astfel poziția în piață și de asemenea, îți vei crește șansele de extindere a business-ului.

Articole similare