Aplicația în care dai startul proiectelor tale

Înființează un PFA online, dintr-o aplicație inteligentă și ușor de folosit. De oriunde ai fi, fără dosar cu șină, drumuri la instituții și bătăi de cap.

Start La Înființare Peste 8000 de clienți mulțumiți

Ce spun cei care folosesc Startco

Simplu și Rapid

Cum te ajută StartCo să înființezi un PFA

Înființăm PFA-ul tău de la A la Z prin aplicația noastră digital

Te ajutăm să alegi codurile CAEN, sediul, etc. și îți răspundem la toate întrebările

Poți opta pentru găzduirea sediului la una din locațiile noastre (locații disponibile în majoritatea județelor)

Îți trimitem documentele complete în format digital

Depunem cererea la Registrul Comerțului fără să mergi la notar

Discutăm noi cu Registrul și rezolvăm eventualele probleme

La final îți oferim un ghid practic “Ce fac după înființare”

Și un program de Facturare GRATUIT pe timp nelimitat

Garantăm că vei avea o experiență plăcută: iar dacă ești nemulțumit de colaborare, îți dăm banii înapoi

400 Lei

taxe Registru zero

100% Online

Funcționează așa:

  • 1. Intri în aplicația StartCo
  • 2. Răspunzi la câteva întrebări simple, completezi datele tale și încarci poze după documente pe care ți le cerem
  • 3. Semnezi actele de înființare direct în aplicație
    (nu ai nevoie de semnătură electronică)
  • Gata. În câteva zile PFA-ul tău este oficial înregistrat și te poți apuca de treabă.

Când alegi să-ți începi PFA-ul cu StartCo ai numai de câștigat

Timp Parcurgi pașii din aplicația de înființare în doar 10 minute în loc să pierzi ore și zile întregi la instituții și birouri de consultanță.
Flexibilitate Începi să-ți înființezi PFA-ul când vrei tu și de oriunde te-ai afla. Nu depinzi de programul altcuiva sau de o locație anume.
Peace of Mind Nu interacționezi cu instituțiile. Economisești stres și energie și ai mai mult timp pentru lucrurile importante.
Simplitate La StartCo te așteaptă o experiență digitală simplă și user-friendly. Nu vei găsi proceduri stufoase, dosar cu șină și birocrație.
Siguranță Ești liniștit știind ca ești pe mâini bune, că nu pierzi nimic din vedere și că îți înființezi PFA-ul corect, așa cum trebuie.

Ce trebuie să știi despre înființarea unui PFA

Ce e bine să știi înainte

Denumirea unui PFA este formată din numele și prenumele titularului sau din numele si inițiala prenumelui titularului, la care se adaugă sintagma “Persoană Fizică Autorizată”

Dacă există deja un PFA cu același nume, se va adăuga inițiala prenumelui tatălui sau a mamei.
Spre exemplu, un PFA se poate numi:
· Popescu Ion Persoană Fizică Autorizată
· Popescu I Persoană Fizică Autorizată
· Popescu M. Ion Persoană Fizică Autorizată, presupunând în acest caz că inițiala prenumelui tatălui este M.

Orice PFA trebuie să aibă un sediu profesional. Sediul profesional este adresa oficială a PFA-ului și poate fi stabilit:

· într-o locuință (proprie sau a altcuiva)
· în alt spațiu închiriat sau pentru care ți se acordă drept de folosință cu titlu gratuit

Odată ce ai stabilit unde va fi sediul profesional, va fi necesar să închei un Contract de închiriere (dacă vei plăti o sumă de bani pentru a folosi spațiul) sau un Contract de Comodat (dacă vei putea folosi spațiul respectiv gratuit) între proprietarul spațiului și PFA-ul tău. Chiar dacă proprietarul spațiului ești tu, va fi necesar să închei un Contract de Comodat între tine și PFA. Acest document se generează direct din aplicația StartCo însă este bine să știi cum funcționează aceste lucruri de la început, astfel încât să iei cea mai bună decizie cu privire la locația în care vei stabili sediul PFA-ului tău.

Pentru toate activitățile economice pe care vrei să le desfășori cu PFA-ul tău, trebuie să autorizezi la Registrul Comerțului codurile CAEN aferente.

În funcție de locul unde se va desfășura activitatea, codurile CAEN pot fi autorizate la sediul profesional, la un punct de lucru sau la terți (dacă vei desfășura activitățile în alte locații, spre exemplu de la sediile clienților tăi, remote, de pe teren, etc.). Acest aspect îl vei discuta mai pe larg cu consultantul tău StartCo.

Actele de care ai nevoie pentru înființare

Pentru înființarea unui PFA ai nevoie doar de trei acte:

1. Copie după actul de identitate

2. Document care atestă dreptul de proprietate asupra spațiului cu destinație sediu profesional (de exemplu, Titlu de proprietate/Certificat de moștenitor/Extras de Carte Funciară, etc.)

3. Document care devedește faptul că ai studii sau experiență profesională în activitățile pe care vrei să le desfășori.

Costurile de înființare PFA

Pachetul StartCo– 400 lei pentru generarea documentelor de înființare PFA, consultanță și depunerea dosarului online la Registrul Comerțului (onorariul include specimenul de semnătură și împuternicirea avocațială pentru depunerea dosarului).

Ce va trebui să faci după înființare

1. Să obții un cod special (intracomunitar) de TVA dacă știi sau preconizezi că vei lucra cu firme din UE sau că vei achiziționa servicii din UE. Poți obține codul de TVA intracomunitar folosind chiar aplicația StartCo.

2. Să te înregistrezi in Spațiul Privat Virtual (SPV) ANAF,acolo unde vei putea depune Declarația Unică.

3. Să depui Declarația Unică în maxim 30 de zile de la înființarea PFA-ului – în Declarația Unică vei alege forma de impozitare dorită (normă de venit sau sistem real) și vei stabili impozitul și contribuțiile sociale de plată pentru anul în curs.

4. Să îți găsești un contabil - deși nu este obligatoriu să ai un contabil pentru PFA, cu siguranță îți va face viața mai ușoară. Dacă nu ai cunoștințe de contabilitate și fiscalitate și vrei să te asiguri că faci lucrurile așa cum trebuie, un contabil se poate ocupa de toată evidența ta contabilă: va ține evidența veniturilor și a cheltuielilor, va completa registrele obligatorii și va depune declarațiile fiscale necesare.

5. Să îți iei Registrul Unic de Control de la ANAF (cost 30 de lei) – acest registru este necesar pentru ca un control să poată fi efectuat. Este bine să îl iei de la ANAF în 30 de zile după înființarea PFA-ului.

6. Să îți alegi un program de facturare – există o serie de soluții pe piață, printre care și programul de facturare gratuit oferit de StartCo. Un program de facturare te va ajuta să emiți facturi într-un mod simplu și rapid, fiind totodată sigur că sunt și corecte din punct de vedere legislativ.

Despre obligațiile unui PFA după înființare poți citi mai multe aici.

StartCo

freelancers

Acum poți să te concentrezi pe ce e cu adevărat important. Pe ce știi să faci mai bine. Pe afacerea ta. StartCo există pentru freelancers. Am redus birocrația la câțiva pași ușor de urmat. StartCo îi susține pe freelancers. Am tradus legislația în limbaj uman. Am eliminat deplasările la instituții și statul la cozi.

Suntem aici pentru tine!

Ai întrebări sau vrei să ceri sfatul unui specialist? Îți oferim consultanță și suport telefonic, pe email și prin chat oricând ai nevoie de ajutor.

Apelează-ne la 0371 700 410, scrie-ne la adresa contact@startco.ro sau completează formularul de contact și te sunăm noi.

Satisfacția clienților noștri este cea mai importantă.

Dacă ești nemulțumit de colaborarea cu noi, poți renunța, fără nicio consecință și îți dăm banii înapoi.