Înființare PFA și toate serviciile necesare într-un singur tool digital: e-Factura, consultanță personalizată și contabilitate oferită de experți acreditați CECCAR.
Ce primești la StartCo și nu primești în nicio altă parte?
Înființare și administrare PFA într-un singur cont, cu suport de la specialiști
Contabilitate făcută de experți contabili acreditați CECCAR
Ajutor și consultanță umană rapidă, la telefon sau în scris
GRATUIT: facturare integrată cu e-Factura, declarația unică, registre contabile, taxe în timp real
🚀 Peste 10.000 de freelanceri și-au deschis PFA-ul cu StartCo
Întrebări Frecvente
Cu StartCo, ai PFA-ul gata înființat în doar câteva zile din momentul în care transmiți cererea în aplicație. În tot acest timp, treaba ta este de numai câteva minute. După ce stabilești detaliile PFA-ului și ne transmiți datele tale, preluăm noi și ne ocupăm de tot ce este nevoie, de la acte și formulare la discuțiile cu Registrul Comerțului. Te anunțăm când totul este gata și PFA-ul este oficial înregistrat.
Costul înființării PFA este de 400 de lei. După înființare, vei primi bonus la alegere:
gratuit la abonamentul START, cu care îți vei putea ține singur contabilitatea;
prima lună de abonament GROW gratuită (doar pentru activități de prestări servicii).
Dacă alegi servicii suplimentare, cum ar fi serviciul de gazduire a sediului social, vei avea în plus costul acestui serviciu (700 de lei/an).
Veste bună! Nu ai nevoie de o tonă de documente să deschizi un PFA. În principiu, ai nevoie doar de 3 documente: Actul de identitate Actul pentru spațiul unde stabilești sediul PFA (ex. extras de carte funciară, contract de vânzare-cumpărare, etc.) Diploma de studii sau adeverința de la angajator de unde reiese pregătirea sau experiența ta în domeniul codului CAEN În unele situații, este posibil să ai nevoie și de alte documente, cum ar fi: Atestat de transport persoane în regim de închiriere (dacă îți deschizi PFA pentru a face Bolt sau Uber) Diploma de absolvire a cursului de igienă (dacă îți deschizi PFA pe cod CAEN de servicii de înfrumusețare)
Te ajutăm noi. Poți alege să îți stabilești sediul la una din locațiile noastre. Avem locații disponibile în majoritatea județelor din țară.
După ce îți înființezi PFA-ul, mai ai o serie de lucruri de făcut ca să te pui la punct. Vestea bună este că după înființare primești un ghid complet de la noi cu toți pașii pe care îi ai de urmat. Pe scurt, va trebui să: 1. Obții un cod special (intracomunitar) de TVA dacă știi că vei lucra cu firme din UE sau că vei achiziționa servicii din UE. Poți obține codul de TVA intracomunitar prin intermediul contabilului tău. 2. Obții acces în SPV ANAF – accesul în SPV (spațiul privat virtual) este obligatoriu pentru toate firmele și PFA-urile și este locul de unde vei putea să trimiți facturile în e-Factura, să depui declarații, să primești documente fiscale oficiale și să comunici cu ANAF. Ca să primești acces pe PFA-ul tău, trebuie să te înregistrezi cu semnătură electronică calificată. Atenție, pentru a depune declarația unică va trebui să obții acces în SPV și pe persoană fizică, adică pe CNP-ul tău. 3. Depui Declarația Unică în maxim 30 de zile de la înființarea PFA-ului – în Declarația Unică vei alege forma de impozitare dorită (normă de venit sau sistem real) și vei stabili impozitul și contribuțiile sociale de plată pentru anul în curs. 4. Găsești un contabil - deși nu este obligatoriu să ai un contabil pentru PFA, cu siguranță îți va face viața mai ușoară. Dacă nu ai cunoștințe de contabilitate și fiscalitate și vrei să te asiguri că faci lucrurile așa cum trebuie, un contabil se poate ocupa de toată evidența ta contabilă: va ține evidența veniturilor și a cheltuielilor, va completa registrele obligatorii și va depune declarațiile fiscale necesare. 5. Îți iei Registrul Unic de Control de la ANAF (cost 30 de lei) – acest registru este necesar pentru ca un control să poată fi efectuat. Este bine să îl iei de la ANAF în 30 de zile după înființarea PFA-ului. 6. Alegi un program de facturare integrat cu e-Factura. Vestea bună e ca dacă îți deschizi PFA-ul cu StartCo, primești acces gratuit la abonamentul de contabilitate și facturare START, de unde vei putea să emiți facturi și să le trimiți automat în sistemul e-Factura. 7. Despre obligațiile unui PFA după înființare poți citi mai multe aici.
După ce îți înființezi PFA-ul cu StartCo primești acces GRATUIT la abonamentul START. Vei putea să emiți facturi și să le trimiți automat în e-Factura, să primești automat în cont facturile trimise de furnizorii tăi prin e-Factura și să le înregistrezi ca și cheltuieli, să depui declarația unică, să-ți generezi automat registrele contabile pentru PFA gata completate și să vezi în timp real ce taxe ai de plată. Practic, vei putea să îți administrezi PFA-ul cu zero costuri lunare.
Teoretic, da. PFA-urile țin contabilitatea în partidă simplă iar legea nu te obligă să ai un contabil pentru asta. Dacă știi regulile contabilității în partidă simplă, poți să ții evidența singur. Ca să îți fie simplu să faci asta fără să pierzi nu știu câte ore pe lună, îți dăm acces gratuit la abonamentul de contabilitate START după ce-ți înființezi PFA-ul. Dacă nu te pricepi deloc la contabilitate și nu vrei să-ți bați capul cu fiscalitatea sau dacă ai cod de TVA (intracomunitar sau final), ai nevoie de un contabil. Un contabil se va ocupa de tot ce ce înseamnă înregistrări contabile, întocmire și depunere de declarații (inclusiv declarația unică), calcul de taxe, etc. În plus, te ajută cu sfaturi și consultanță de specialitate, ca să eviți greșeli costisitoare.
La StartCo poți alege din 3 variante de abonament. Primul, abonamentul START, este gratuit dacă îți înființezi PFA-ul cu noi. Asta este perfect ca să îți poți ține tu singur contabilitatea, ușor și fără să te complici cu tabele sau evidențe complicate. A doua variantă este abonamentul GROW, unde ai contabil dedicat care se ocupă de toate contabilitatea. Asta este varianta perfectă dacă ai clienți sau furnizori din străinătate sau dacă pur și simplu nu vrei să îți bați capul cu nimic. Costul este de 30 de euro pe lună. Și a treia variantă este abonamentul EXPERT. Acest abonament este pentru PFA-uri plătitoare de TVA sau care au salariați. Costul este de 60 de euro pe lună.
Poți să renunți oricând abonamentul de contabilitate. Dacă ai ales pachetul care include înființarea PFA gratis și îți anulezi abonamentul mai devreme de 12 luni, plătești serviciul de înființare PFA în valoare de 400 de lei.
Da, poți să-ți activezi un abonament de contabilitate și dacă nu ai optat din prima pentru pachetul de înființare PFA + contabilitate. Prețul abonamentului de contabilitate este același. Diferența între cele două pachete e înființarea PFA, care este gratuită doar dacă o iei la pachet cu contabilitatea.
Da. Toate tipurile de abonament StartCo includ emiterea de facturi și integrarea cu e-Factura. Vei putea nu doar să transmiți facturile automat în e-Factura, ci și să primești facturile trimise de furnizorii tăi prin e-Factura direct în contul tău StartCo.