Cum să generezi idei de afaceri viabile
Acasă » Idei de afaceri » Cum să generezi idei de afaceri viabile?
|

Cum să generezi idei de afaceri viabile?

Antreprenoriatul începe cu o idee, dar pentru ca ideea să producă rezultate exponențiale în raport cu investiția de timp, bani și alte resurse, este esențială o evaluare corectă a ideii de afaceri. Poate tu consideri că ideea ta de afacere este excelentă, dar cel mai bine este să verifici înainte cât de viabilă este. Cum să generezi idei de afaceri viabile? Află din acest articol cum evaluezi o idee de afaceri pentru a determina dacă ideea ta merită să investești timpul, banii și energia necesară în realizarea ei.

Ce este o idee de afaceri viabilă?

O idee nu este suficientă pentru dezvoltarea unui business, ci este doar începutul. Transformarea unei idei într-o afacere profitabilă presupune 

  • multă muncă
  • mulți bani 
  • și timp alocat începerii și dezvoltării acesteia.

Așadar, o idee viabilă este o idee care se transformă într-un business care își produce sursele de finanțare și generează profit cu un consum echilibrat de resurse.

Cum știi dacă ideea ta merită efortul depus? Înainte de a pune în aplicare vreun plan de afaceri evaluează ideea de business sub toate aspectele. Iată câteva întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi:

  • Cine este audiența? Există o piață pentru produsul ce urmează să fie dezvoltat?
  • Există concurență în piață? Care este avantajul competitiv al noii afaceri?
  • Cât de mult se poate dezvolta ideea de afacere?
  • Este ideea de afacere viabilă din punct de vedere financiar? Cât de repede se poate autofinanța afacerea?
  • Care este potențialul afacerii?

Prin răspunsurile la întrebările enunțate poți să identifici dacă ideea ta merită analizată în profunzime sau nu. Află în continuare cum cum să generezi idei de afaceri viabile și ce trebuie să faci pentru a te asigura că afacerea ta nu va eșua.

Cum să generezi idei de afaceri viabile? Strategii care să te ajute să dezvolți o afacere viabilă

O afacere de succes se bazează pe strategii încă de la primii pași. În cele ce urmează vei găsi câteva strategii exacte și aplicabile, moduri de a gândi, experimente și exerciții de gândire care să te ajute să generezi idei de afaceri viabile. 

Informează-te

Este foarte important să fii la curent cu știrile și noutățile sociale, economice și politice din zona în care activezi. Astfel, poți să identifici eventuale nevoi ale consumatorilor și prin urmare, noi oportunități de business. Poți chiar observa oportunități de afaceri din știrile cotidiene locale care la prima vedere nu prezintă interes prea mare. 

Observă

Dacă ești atent poți să afli nevoile reale din piață doar prin observarea statisticilor și a sondajelor legate de preferințele consumatorilor. Poți să faci un poll (sondaj) pe rețelele sociale despre anumite probleme și să observi părerile oamenilor. Este un mod bun de a verifica dacă ideea ta satisface o nevoie sau nu, și prin urmare dacă are potențialul de a se transforma într-un business.

Interacționează

Pentru a avea succes în afaceri trebuie să acorzi importanță networking-ului. Mergi la cât mai multe conferințe și evenimente de business pentru a fi la curent cu trenduri din cât mai multe domenii. De acolo poți colecționa idei de afaceri și poți emula altele deja existente.

Inspiră-te

Fă un exercițiu, timp de 30 de zile, în fiecare zi, astfel: propune-ți să identifici probleme din viața cotidiană și soluții de corectare/optimizare a problemei respective. Astfel vei putea găsi 30 de potențiale idei și de moduri de rezolvare a unei probleme concrete care s-ar putea transforma într-o afacere. 

Poți de asemenea să îți întrebi prietenii despre problemele lor și să încerci să găsești soluții pentru acestea. Până la urmă ideile bune vin din viața reală, așa că este cea mai accesibilă metodă și sursă de inspirație. 

Brainstorming

Analizează frecvent afacerile competitorilor și gândește-te ce ai face tu pentru a le dezvolta. S-ar putea ca astfel să găsești tocmai elementul care te-ar putea diferenția de concurență și astfel, să îți maximizezi profitul. 

De asemenea, fă mereu un pas în spate și analizează încă o dată fiecare acțiune, fiecare idee pentru a putea identifica eventualele lacune. Caută mereu noi oportunități și soluții pentru îmbunătățirea produselor tale, dar cel mai important, fii mereu pregătit să renunți la o idee care nu este viabilă.

Articole similare