Cum se autorizează codurile CAEN?De ce anumite coduri CAEN trebuie autorizate la sediu sau la un punct de lucru?
Acasă » Cum se autorizează codurile CAEN? De ce anumite coduri CAEN trebuie autorizate la sediu sau la un punct de lucru?
|

Cum se autorizează codurile CAEN? De ce anumite coduri CAEN trebuie autorizate la sediu sau la un punct de lucru?

Codul CAEN declarat nu este echivalent cu cod CAEN autorizat. Cum se autorizează codurile CAEN și de ce anumite coduri CAEN se autorizează doar la punctul de lucru sau la terți, vei afla în rândurile de mai jos.

Cum se autorizează codurile CAEN?

Autorizarea codurilor CAEN se face prin depunerea la ONRC a unei declarații tip (Model 2 sau Model 3) pe propria răspundere în care se menționează codurile CAEN pentru care se dorește autorizarea.

Important:

   • autorizarea codurilor CAEN se face pentru locul de unde se desfășoară activitatea, existând posibilitatea autorizării în una, două sau toate cele trei instanțe:
    • la sediul social – firma este autorizată să desfășoare activitățile respective la sediu
    • la un punct de lucru – firma este autorizată să desfășoare activitățile respective la un punct de lucru
    • la terți – firma este autorizată să desfășoare activitățile respective în afara sediilor și a punctelor de lucru, adică la terți. Această opțiune este cel mai adesea utilizată de către freelanceri sau persoanele care nu au un loc fix de muncă, ci își desfășoară activitatea „pe teren”.
   • dacă apar modificări precum:
    • schimbarea sediului social,
    • înființarea unui punct de lucru,
    • modificarea activității de bază,

  trebuie să se depună o nouă declarație pentru autorizare CAEN –declarația M3 (model 3)

Cu StartCo poți autoriza coduri CAEN 100% online direct din platformă, fără drumuri la instituții. 

Declarația M2 versus Declarația M3

Declarația M2 și declarația M3 cuprind o secțiune prin care asociatul și/sau administratorul societății își asumă o serie de obligații, în ceea ce privește respectarea legislației și reglementărilor din domeniile sanitar, sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, protecției mediului și protecției muncii, legate de activitățile pe care societatea le va desfășura la sediul social, la punctul de lucru sau la terți, în afara sediilor.

Ambele declarații se depun la ONRC pentru autorizarea codurilor CAEN, cu precizarea că

 • declarația M2 se depune la înființare
 • declarația M3 se depune ulterior, în cazul în care apar modificări.

De ce anumite coduri CAEN trebuie autorizate la sediu sau la un punct de lucru?

Așa cum am specificat anterior, autorizarea codurilor CAEN se poate face la sediu, la punctul de lucru sau la terți, în funcție de locul de unde se desfășoară fizic activitatea economică.

Spre exemplu:

 • dacă o societate prestează servicii de web design și își desfășoară activitatea la biroul clienților sau în alte locații, atunci este nevoie de autorizarea la terți a codurilor CAEN 6201, 6311, 6312
 • dacă o firmă de contabilitate își desfășoară activitatea atât de la biroul propriu, cât și de la clienți, atunci va avea nevoie de autorizare cod caen la punctul de lucru și la terți
 • dacă o firmă are un magazin online de tip dropshipping atunci activitatea se poate desfășura de la sediul social, fără a fi nevoie de un punct de lucru; în acest caz pentru codul CAEN 4791 va fi suficientă autorizarea caen la sediul social.

Cât costă autorizarea mai multor coduri CAEN?

La înființare poți menționa ca domenii de activitate secundare mai multe coduri CAEN, fără taxe suplimentare. Orice modificare ulterioară presupune plata unor taxe în plus la ONRC.

Unde pot verifica ce coduri CAEN am autorizate?

Codurile CAEN autorizate la înființare vor fi menționate în Certificatul Constatator de Autorizare. În cazul în care ulterior vrei să verifici dacă un cod CAEN este sau nu autorizat, este suficient să soliciți de la Registrul Comerțului un certificat constatator de bază.

Află cum se poate modifica obiectul de activitate și care sunt documentele cerute de Registrul Comerțului pentru modificări ale codurilor CAEN. Evită sancțiunile – autorizează-ți codurile CAEN necesare activităților economice vizate!

Articole Similare