Ce documente se depun la înființarea unei firme?
Acasă » Ce documente se depun la înființarea unei firme și ce înseamnă fiecare dintre ele?

Ce documente se depun la înființarea unei firme și ce înseamnă fiecare dintre ele?

Te-ai hotărât să faci pasul cel mare spre antreprenoriat? Din acest articol vei afla ce documente se depun la înființarea unei firme și ce înseamnă fiecare dintre ele. 

Care sunt pașii pentru înființarea firmei?

Pentru a-ți înfiinţa o firmă trebuie să parcurgi câțiva pași esențiali, anteriori depunerii documentelor la ONRC:

 1. stabilește ce formă juridică ți se potrivește
 2. alege un nume pentru firma ta
 3. stabilește de ce coduri CAEN ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea și decide care va fi cel principal, și care vor fi codurile secundare
 4. este util ca înainte de înființare să te decizi dacă vei porni singur afacerea, sau vrei să te asociezi cu alte persoane
 5. alege persoana care va reprezenta legal firma (tu, un alt asociat, sau o persoană din afara firmei)
 6. asigură-te că ai un sediu social.

După ce ai setat aceste aspecte, poți să te ocupi de pregătirea dosarului de înființare. Iată ce documente sunt necesare și cum se depun.

Ce documente se depun la înființarea unei firme și ce înseamnă fiecare dintre ele?

Pentru înființarea firmei ai nevoie de copie/copii CI asociat/asociaţi şi administrator/administratori, dar și de următoarele documente obligatorii:

Anexa 1 

Anexa 1 este formularul ONRC care se depune pentru înregistrarea fiscală și este trimis mai departe la ANAF.

Rezervarea de nume 

Pentru a stabili numele firmei trebuie să faci în prealabil o rezervare de nume. Aceasta reprezintă dovada faptului ca ai rezervat denumirea pentru firmă și îți arată ce denumiri asemănătoare mai există. 

Declarația-tip model 2 

Declarația-tip model 2 este formularul ONRC prin care se autorizează codurile CAEN. Astfel, prin completarea acestei declarații îți asumi răspunderea că vei obține toate avizele și autorizațiile necesare pentru desfășurarea activităților prevăzute de codurile CAEN autorizate. 

Dovada sediului 

Pentru a putea înființa o firmă ai nevoie obligatoriu să faci dovada sediului social. Pentru asta, ai nevoie un contract de comodat/închiriere prin care firma primește dreptul de stabilire a sediului.

Avizul asociației 

Dacă sediul social va fi la bloc și vei autoriza anumite coduri CAEN la sediul social, atunci vei avea nevoie de avizul asociației. Ce reprezintă acest document? Este actul prin care asociația și vecinii își exprimă acordul ca firma să desfășoare activitatea economică prevăzută de codul CAEN autorizat la sediu.

Notă: În cazul în care nu desfășori activitate la sediul social, este nevoie să dai o declarație în acest sens.

Actul Constitutiv 

Unul dintre documentele obligatorii pentru procesul de înființare este actul constitutiv. Ce este actul constitutiv? Este documentul 

 • care prevede modul și condițiile de funcționare ale firmei
 • în care se specifică
  • asociații
  • denumirea
  • durata firmei
  • sediul
  • codurile caen
  • capitalul și cât deține fiecare dintre asociați
  • administratorul și mandatul acestuia
 • și care cuprinde prevederi foarte importante precum
  • modul în care se iau hotărârile de către asociați
  • care sunt atribuțiile administratorului
  • perioada exercițiului financiar
  • cum se pot cesiona părțile sociale
  • cum se poate dizolva și lichida firma, etc. 

Acest document se actualizează ori de câte ori modifici ceva în firmă. De asemenea, este documentul care este adesea solicitat și de către alte instituții (bănci, ANAF, etc.)

Declarația pe proprie răspundere – de îndeplinire a condițiilor pentru deținerea calității de asociat și/sau administrator

Pentru a deveni asociat în cadrul unui SRL trebuie să îndeplinești condițiile prevăzute de lege. În acest sens, pentru înregistrarea la ONRC este necesar să depui la dosarul de înființare o declarație pe proprie răspundere care să facă dovada îndeplinirii condițiilor cerute pentru deținerea calității de asociat și/sau administrator

Specimenul de semnătură 

De asemenea, pentru înregistrare administratorul firmei mai are nevoie de un specimen de semnătură, prin care declară care este semnătura sa.

Declarația privind beneficiarii reali

Conform Legii 129/2019 la înființarea unei firme se depune deopotrivă și o declarație privind beneficiarii reali, prin care administratorul declară cine sunt beneficiarii reali ai firmei.

Ce presupune această declarație?

Declarația privind beneficiarii reali este o declarație pe proprie răspundere ce are ca scop prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. 

Cine sunt beneficiarii reali?

Conform prevederilor legale introduse de Legea 129/2019, beneficiarii reali sunt persoanele fizice care dețin cel puțin 25% din părțile sociale. Astfel, toți asociații care dețin minim 25% din capitalul firmei sunt beneficiarii reali ai acesteia. În cazul în care nu sunt asociați care să îndeplinească această condiție, beneficiarii reali sunt persoanele din conducere (administratorii firmei).

Cererea de înregistrare 

Cererea de înregistrare este formularul tip pus la dispoziție de ONRC, prin care se solicită înregistrarea în Registrul comerțului și autorizarea funcționării firmei.

Cum înființezi un SRL?

Pentru înființarea firmei trebuie depus dosarul complet la ONRC

 • fizic, la ghișeu
 • sau online, pe portalul ONRC, dacă deții un certificat digital pentru semnătură electronică

Actele de înființare pot fi depuse de tine, sau poți împuternici pe altcineva prin procură notarială. O variantă eficientă și rapidă variantă este, bineînțeles, platforma StartCo, unde nu ai nevoie de certificat digital, nu trebuie să te deplasezi și. cel mai important, știi că toate actele sunt în regulă.

Articole Similare