Deschidere punct de lucru SRL
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Deschidere punct de lucru SRL

Deschidere punct de lucru SRL

Vrei să-ți extinzi afacerea și ai nevoie de un spațiu în care să-ți desfășori activitatea? Poți înregistra la Registrul Comerțului un sediu secundar, diferit de sediul social sau alte puncte de lucru deja înregistrate. Află ce este și când ai nevoie de un punct de lucru, ce presupune procedura de deschidere punct de lucru SRL, dar și cum poți face totul 100% online, fără birocrație și fără deplasări inutile.

Ce este un punct de lucru?

În timp ce sediul social este adresa oficială a firmei, punctul de lucru reprezintă doar spațiul de unde îți poți desfășura activitatea economică/de birou a firmei sau o parte din această activitate. 

Ai un SRL? Iată câteva aspecte de reținut despre punctul de lucru

  1. poți avea mai multe puncte de lucru, oriunde pe teritoriul României, indiferent de locul unde este înființat SRL-ul
  2. punctul de lucru poate fi deschis atât în momentul înființării firmei la ONRC, cât și ulterior, în funcție de nevoile firmei
  3. deși nu se declară în actul constitutiv, deschiderea unui punct de lucru se declară la Registrul Comerțului în maxim 15 zile de la data modificării
  4. sediul social și punctul de lucru pot fi la aceeași adresă, doar dacă sunt camere diferite în aceeași clădire.

Cum îți dai seama când ai nevoie de un punct de lucru pentru SRL?

Necesitatea deschiderii unui punct de lucru intervine natural în dezvoltarea unei firme. Poți avea nevoie de deschiderea unui punct de lucru atunci când 

  1. ai nevoie de un spațiu diferit față de sediul social pentru a-ți desfășura activitatea (spre exemplu, atunci când ai nevoie de un spațiu de birouri sau de un spațiu comercial pentru a-ți vinde produsele, etc.), 
  2. sediul social al firmei este într-o localitate, dar activitatea se desfășoară în altă locație

Ai nevoie de un punct de lucru pentru firma ta? Asigură-te că ai un act care să ateste dreptul de folosință a spațiului (contract de comodat/închiriere) și poți parcurge procedura de deschidere punct de lucru SRL.

Cum se deschide un punct de lucru?

Pentru a deschide un punct de lucru SRL trebuie să depui un set de documente la Oficiul Registrului Comerțului. Cum se face înregistrarea punctului de lucru și de ce acte ai nevoie? Află mai jos.

Ce variante ai pentru deschiderea unui punct de lucru?

Poți opta pentru varianta care ți se potrivește, după cum urmează:

  1. varianta clasică, la ghișeul ONRC – dacă nu te deranjează birocrația, timpul de așteptare la coadă și deplasările
  2. online, pe portalul ONRC – doar dacă ai certificat de semnătură electronică 
  3. sau poți alege platforma StartCo unde cu doar câteva click-uri îți deschizi punctul de lucru 100% online, fără dosare cu șină sau deplasări inutile. 

De ce documente ai nevoie?

Pentru deschiderea unui punct de lucru, ai nevoie de un document care să ateste dreptul firmei de utilizare a spațiului – de obicei acest document este un contract de comodat sau de închiriere între proprietar și firmă. 

Important: Dacă spațiul unde stabilești punctul de lucru este proprietatea firmei (Atenție! Nu a asociatului sau administratorului, ci a firmei), ai nevoie doar de un act de proprietate.

Dacă alegi soluția digitală oferită de StartCo pentru deschidere punct de lucru SRL, ai nevoie doar de buletinele asociaților și administratorilor. Restul documentelor sunt generate de aplicație.

Altfel, Registrul Comerțului îți solicită următorul set de documente:

  1. cererea de înregistrare
  2. actul constitutiv al societății
  3. certificatul constatator al societății
  4. declarația model 3
  5. decizie a Asociatului Unic/Hotărârea AGA, după caz
  6. dovada folosinței/deținerii spațiului ce urmează a fi folosit drept punct de lucru (contract de comodat, închiriere, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, contract de vânzare etc.)
  7. acordul vecinilor (dacă este cazul)
  8. copie C.I. Administrator și Asociați

Ce trebuie să faci?

Dacă apare necesitatea deschiderii unui punct de lucru, trebuie să îl declari la Registrul Comerțului, înainte de a începe să desfășori activitatea economică. De asemenea, pentru  a putea înregistra un punct de lucru, nu uita că ai nevoie de un act care să ateste dreptul de folosință a spațiului. 

Dacă vrei să eviți birocrația și să deschizi un punct de lucru rapid, simplu, de oriunde te-ai afla, o poți face în orice moment, exclusiv online, pe platforma StartCo.

Articole similare