Ce este Persoana Fizică Independentă (PFI)?
Acasă » Viața de freelancer » Ce este Persoana Fizică Independentă (PFI)?
|

Ce este Persoana Fizică Independentă (PFI)?

Ai o certificare din partea unui organism profesional și vrei să începi propria afacere? Nu ai neapărat nevoie de un SRL sau PFA. Cu ZERO costuri îți poți înființa un PFI la ANAF. Află ce este Persoana Fizică Independentă (PFI) și cine poate obține venituri sub această formă de organizare.

Ce este Persoana Fizică Independentă (PFI)?

Termenul de Persoană Fizică Independentă (PFI) face referire la profesiile liberale, care pot fi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Ce sunt profesiile liberale?

Profesiile liberale sunt profesiile care, potrivit legii, pot fi desfășurate în mod independent, fără a fi necesară înregistrarea la Registrul Comerțului. Pentru a obține venituri ca liber profesionist ai nevoie doar de autorizarea activității la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Pentru ca o profesie să fie încadrată ca profesie liberală trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:

  1. să fie reglementată de un act normativ;
  2. să existe o autoritate publică sau un corp profesional care să verifice îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, să elibereze autorizaţia şi să o înscrie într-un registru (Exemplu: CECCAR, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Arhitectilor din Romania, Colegiul Medicilor din Romania etc.);
  3. persoana care desfășoară activitatea să dețină o autorizație și/sau o legitimație de membru conform actului normativ prin care este reglementată profesia.

Cele mai cunoscute profesii liberale sunt cele de avocat, notar, medic sau contabil. Alte profesii liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără înregistrarea la ONRC sunt profesia de arhitect, auditor financiar, consultant fiscal, farmacist, mediator, practician în insolvență, sociolog, psiholog, traducător/ interpret autorizat etc.

Ce sunt veniturile din profesiile libere?

Conform Codului Fiscal veniturile din profesii libere sunt veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Cum poate funcționa o Persoană Fizică Independentă (PFI)?

Deși pentru a exercita o profesie liberală nu este necesară înregistrarea la ONRC, înregistrarea unei forme de organizare este necesară ca urmare a caracterului de continuitate/recurență a respectivei activități.

Astfel, pentru a putea funcționa, orice persoană care urmează să obțină venituri din profesii libere are obligația de se autoriza la ANAF și de a obține un certificat de înregistrare fiscală (CIF).

Cum se înființează un PFI?

Spre deosebire de alte forme de organizare, înregistrarea PFI se face DIRECT și GRATUIT la ANAF, fără a fi necesară înregistrarea și autorizarea la Registrul Comerțului.

Astfel, pentru înregistrarea la ANAF a unei activități prestate în cadrul unei profesii libere, trebuie să depui un dosar cu următoarele acte:

  1. documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie);
  2. două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală;
  3. un contract de comodat/închiriere, necesar stabilirii sediului (original);
  4. cartea de identitate, în copie.

De reținut faptul că actele pentru înregistrarea PFI-ului pot fi depuse fizic la ANAF la ghișeu, sau prin intermediul SPV-ului pe persoană fizică (CNP), de către titular.

După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, se poate ridica de la Administrația Financiară Certificatul de Înregistrare Fiscală (CIF). Din acest moment poți începe să închei contracte și să emiți facturi.

Află mai multe informații despre modul de impozitare și declarațiile pe care trebuie să le depună un PFI, precum și diferențele dintre PFA, PFI și alte forme de organizare.

Articole similare