Diferențele între PFA, II și IF
Acasă » Cum să înființezi o firmă » Diferențele între PFA, II și IF

Diferențele între PFA, II și IF

Viitor freelancer/antreprenor în căutarea unei forme juridice de organizare? Dacă deții o calificare/certificare pentru activitatea pe care vrei să o desfășori, poți uita de complexitatea unui SRL. Află care sunt diferențele între PFA, II și IF și când este mai potrivit să înființezi una dintre aceste trei forme juridice.

Asemănări între PFA, II și IF

  1. Toate cele trei forme de organizare juridică – persoana fizică autorizată (P.F.A), întreprinderea individuală (I.I.) și întreprinderea familială (I.F.) – sunt reglementate de același act normativ – Legea 182/2016.
  2. PFA, II și IF sunt forme juridice potrivite pentru afaceri mici, sau pentru freelanceri/consultanți care vor să presteze serviciile într-un mod cât mai independent, apropiat antreprenoriatului.
  3. Sunt obligatorii competențele/calificările/certificările în domeniul de activitate ales.
  4. Toate trei se înființează la fel de rapid, documentele necesare pentru înființare, dar și condițiile necesar a fi îndeplinite la înființare (să aibă capacitatea civilă de dispoziție, să nu aibă cazier judiciar și fiscal, să dovedească competențele profesionale în activitatea în care urmează a fi autorizat, etc.) fiind identice.
  5. Contabilitatea este simplă, cu puține declarații și dacă ai un soft și câteva noțiuni de contabilitate primară te poți descurca singur, fără contabil.
  6. Sunt identice fiscal (sistem real sau normă de venit).
  7. Denumirea firmei este reprezentată de numele și prenumele complet al fondatorului (PFA/II)/fondatorului reprezentant (IF) , urmat de PFA/II/IF, după caz.
  8. Răspunderea patrimonială este nelimitată.

Diferențele între PFA, II și IF

Pentru a decide informat ce ți se potrivește, iată în cele ce urmează informațiile prin care se diferențiază cele trei entități juridico-economice.

PFA
  1. Poate avea un singur titular/fondator.
  2. Poate avea maxim 3 angajați
  3. Ca PFA poți avea maxim 5 coduri CAEN.
  4. Înființarea unui PFA se face la ORC din județul unde se stabilește sediul profesional.
  5. În cazul decesului titularului unei PFA moștenitorii NU pot continua activitatea.
  6. Nu se pot cumula funcțiile de titular II și PFA.
II
  1. Poate avea un singur titular/fondator.
  2. Poate avea maxim 8 angajați.
  3. La II poți avea maxim 10 coduri CAEN.
  4. Deși nu are personalitate juridică, întreprinderea individuală trebuie înregistrată la Registrul Comerțului.
  5. În cazul decesului titularului unei II moștenitorii pot continua întreprinderea, printr-o declarație notarială dată în termen de 6 luni de la dezbaterea succesiunii.
  6. Nu se pot cumula funcțiile de titular II și PFA.
IF
  1. Nu există număr maxim de clase CAEN.
  2. Nu poți avea angajați.
  3. Se înființează la ONRC.
  4. Pentru înființarea unei Întreprinderi familiale (IF) trebuie sa se asocieze cel puțin doi membri ai aceleiași familii. Unul dintre membri va fi mandatat de către ceilalți să reprezinte IF atât la momentul înființării, cât și ulterior, în relațiile cu terții.
  5. Toți membrii fondatori trebuie să aibă calificare/certificare pentru activitățile autorizate.
  6. Membrii unei IF pot fi simultan:
    • salariați ai unei terțe persoane care funcționează în același/într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care s-a autorizat IF.

Articole similare