PFA sau SRL – Cum să îți alegi firma potrivită​
Acasă » Cum să înființezi o firmă » PFA sau SRL – Cum să îți alegi firma potrivită​

PFA sau SRL – Cum să îți alegi firma potrivită​

PFA sau SRL? Ce formă de organizare a firmei să aleg? Aceasta este adeseori prima întrebare a oricărui antreprenor la început de drum.

Din acest articol poți să afli care sunt diferențele dintre PFA și SRL  și cum să îți alegi firma potrivită pentru tine.

Pentru a determina ce tip de firmă ți se potrivește, începe prin a răspunde la următoarele întrebări:

Chestionar: PFA sau SRL?​​

1) Vrei să îți faci firma singur sau vei avea și alți asociați?

❑ Singur – PFA
❑ Cu mai mulți asociați – SRL

2) Vrei să desfășori o singură/un număr limitat de activități?

❑ Da – PFA (maxim 5 coduri CAEN)
❑ Nu (vreau să desfășor mai multe activități) – SRL (oricâte coduri CAEN)

3) Ai studii sau experiență profesională pentru activitățile pe care vrei să le desfășori?

❑ Da – PFA
❑ Nu – SRL

4) De câți angajați estimezi că vei avea nevoie pentru a-ți desfășura activitatea?

❑ Între 0-3 angajați – PFA
❑ Între 0-oricât de mulți angajați – SRL

Când să înființezi un PFA

  • Când ai o meserie (traducător, inginer, electrician, frizer, etc.) și doreșți să activezi în domeniul respectiv. Afacerea ta constă practic în forța ta de muncă, pe care o monetizezi. Astfel, deoarece nucleul afacerii tale ești tu însuți, conform legii poți avea maxim 5 coduri CAEN și maxim 3 angajați – cu excepția profesiilor liberale.
  • Când vrei să desfasori o singură activitate (sau un număr limitat de activități) dintr-un domeniu nespecializat, pentru care nu este necesară pregătirea sau experiența profesională. Preconizezi că vei avea un volum scăzut de activitate și maxim 3 angajați (spre exemplu, comerț cu amănuntul de produse nealimentare).
  • Când ai o idee de afacere și vrei inițial doar să o testezi. Ulterior, îți poți radia PFA-ul și înființa un SRL.

Când să înființezi un SRL

  • Când vrei să construiești și să crești o afacere în adevăratul sens al cuvântului (poți avea oricât de mulți angajați).
  • Când vrei să desfșori o activitate pentru care nu ai pregătire (studii) sau experiență profesională.
  • Când vrei să activezi în mai multe domenii (poți avea oricâte coduri CAEN).
  • Când vrei să te asociezi și cu alte persoane (maxim 50 asociați; la PFA se poate adaugă doar soția/soțul în firma).

Ce înseamnă mai exact PFA și SRL?

✅  SRL (societate cu răspundere limitată) este un tip de societate – o entitate de sine stătătoare, diferită de persoana/persoanele care o înființează și o conduc. Este o persoană juridică iar asociatul răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social.

✅  PFA (persoană fizică autorizată) este un tip de întreprindere economică, nu o societate. PFA nu capătă statut de persoană juridică, ci este doar persoana fizică a titularului, autorizată să desfășoare o anumită activitate economică. Astfel, titularul unui PFA răspunde pentru obligațiile sale cu toate bunurile personale.

PFA sau SRL: Taxe și Contabilitate

PFA

  1. Plătești impozit pe venitul net (venit minus cheltuieli) de 10%. Acesta poate fi achitat în sistem real sau la normă de venit.
  2. Poți scoate banii din firmă oricând, fără să plătești impozit
  3. Contabilitatea este destul de simplă și se depune o singură declarație pe an (declarația unică).
  4. La taxele datorate pentru veniturile obținute, mai adaugi
    • CASS (sănătate): 10% din 6 salarii minime pentru cei care câștigă mai puțin de 6 salarii minime. Dacă faci între 6 și 60 de salarii minime plătești 10% din venitul net real. Iar dacă ai un venit net de peste 60 salarii minime plătești CASS din plafonul maxim de 60 de salarii. 
    • și CAS (pensie): 0, dacă veniturile sunt sub plafonul de 12 salarii, 25% din 12 salarii , atunci când venitul depășește plafonul de 12 salarii minime și 25% din 24 salarii, atunci când este mai mare de 24 de salarii minime.

SRL

  • Plătești impozit pe venit (pe cifra de afaceri) de 1% (dacă cifra de afaceri este mai mică de 60.000 de euro și nu desfășori activitate pe unul din codurile CAEN impozitate cu 3%) sau 3% (dacă ai cifra de afaceri mai mare de 60.000 de euro sau desfășori activitate în HoReCa, IT, stomatologie), dacă îndeplinești toate criteriile pentru încadrarea ca microîntreprindere
  • Sau în caz contrar plătești impozit pe profit (venit minus cheltuieli) de 16%
  • Poți fi angajat la tine în firmă (și plătești astfel contribuțiile sociale, de sănătate, etc.), însă acest lucru nu este obligatoriu.
  • Nu poți scoate banii (adică profitul obținut) din firmă oricând, ci doar trimestrial sau anual, sub formă de dividende. Profitul distribuit asociaților se impozitează cu 8%.
  • Dacă în cursul unui an de zile încasezi dividende care depășesc plafonul de 6 salarii minime, datorezi contribuții la sănătate. Poți să afli din acest articol care sunt contribuțiile pe care trebuie să le plătești în funcție de cele trei plafoane ale CASS valabile pentru veniturile din dividende.
  • Ai nevoie de un contabil care să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, salariaților, și care să întocmească și să depună declarațiile fiscale.

PFA sau SRL: Costuri de înființare

PFA
Fără taxe de înființare la Registrul Comerțului

StartCo te ajută cu tot ce înseamnă înființarea unui PFA, de la alegerea codurilor CAEN, redactarea Contractului de Comodat și a tuturor formularelor necesare, până la depunerea dosarului la ONRC. Onorariul pentru înființarea unui PFA este de 400 LEI.

SRL
128 LEI taxe percepute de Registrul Comerțului pentru publicarea rezoluției în Monitorul Oficial

StartCo te ajută cu tot ce înseamnă înființarea unui SRL, de la alegerea codurilor CAEN, redactarea Actului Constitutiv, a Contractului de Comodat și a tuturor formularelor necesare, până la depunerea dosarului la ONRC. Onorariul pentru înființarea unui SRL este de 600 LEI.

Sperăm ca aceste informații să te ajute să iei cea mai bună decizie cu privire la tipul de firmă care ți se potrivește. Când îți înființezi firma cu StartCo, îți oferim consultanță cu privire la alegerea tipului de firmă, a codurilor CAEN și stabilim toate detaliile importante împreună.

Te așteptăm cu drag pe StartCo.ro

Găsești și mai multe diferențe între SRL și PFA, dar și sfaturi despre cum să faci alegerea corectă pentru tine în videoclipul de mai jos. ?

Articole similare