Poate participa soțul sau soția la desfășurarea activității unei PFA?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Poate participa soțul sau soția la desfășurarea activității unei PFA?

Poate participa soțul sau soția la desfășurarea activității unei PFA?

Îți dorești să-ți desfășori activitatea împreună cu soțul sau soția ta, dar nu te avantajează înființarea unui SRL? Poți să înființezi un PFA în care să îți cooptezi soțul/soția în scopul realizării proiectelor de business. Află din acest articol cum poate participa soțul sau soția la desfășurarea activității unei PFA, de ce documente ai nevoie și care sunt beneficiile.

Cum funcționează un PFA?

Spre deosebire de SRL unde pot fi mai mulți asociați care să constituie firma, o Persoană Fizică Autorizată (PFA) este deținută de o singură persoană, numită Titular. Pentru a-și desfășura activitatea, PFA-ul poate angaja cel mult trei persoane, în baza unui contract de muncă individual înregistrat în mod obligatoriu la inspectoratul teritorial de muncă, conform prevederilor legale din România.

De asemenea, legea permite desfășurarea activității alături de soț/soție, prin cooptarea acestuia/acesteia în PFA. 

Cum poate participa soțul sau soția la desfășurarea activității unei PFA?

Soția sau soțul Persoanei Fizice Autorizate poate desfășura activități economice în cadrul PFA-ului 

  • fără a se înregistra ca PFA la Registrul Comerțului și fără a avea nevoie de autorizare de funcționare ca titular al PFA
  • și totodată, fără a avea statutul de salariat (în baza unui contract individual de muncă.

De ce este nevoie?

Pentru a putea participa în mod regulat la activitatea unei PFA alături de titular, soțul sau soția titularului PFA trebuie să se declare la Registrul Comerțului printr-o mențiune înregistrată în județul în care este stabilit sediul PFA.

Cum și când poți opta pentru această variantă?

Dacă soțul sau soția ta va lua parte la desfășurarea activității PFA, poți opta pentru această variantă prin două modalități:

#1. La momentul înființării PFA

Dacă știi de la început că vrei să îți desfășori activitatea împreună cu soțul sau soția, vei putea depune în dosarul de înființare o declarație pe proprie răspundere, precum și o copie a certificatului de căsătorie.

#2. După înființarea PFA

Dacă vrei să optezi pentru această variantă după înființarea PFA-ului, atunci vei putea depune o declarație pe proprie răspundere însoțită de o copie a certificatului de căsătorie.

Ce trebuie să reții? 

  1. Acest demers se va putea realiza fără ca soțul/soția să aibă nevoie de o autorizare de funcționare ca titular al PFA.
  2. Prin declarația pe proprie răspundere, titularul PFA declară că soțul sau soția participă, în mod obișnuit, la activitatea desfăşurată de PFA începând cu o dată specificată.

De ce documente ai nevoie pentru cooptarea soțului/soției?

Așa cum am menționat, pentru cooptarea soțului sau soției ai nevoie doar de

  • Copie certificat căsătorie
  • declarația pe proprie răspundere

Care sunt beneficiile soțului/soției?

Această formă de desfășurare a activității aduce o serie de facilități pentru soțul sau soția titularului PFA, după cum urmează:

  • poate desfășura activitate în cadrul PFA-ului fără obligația de a încheia un contract individual de muncă
  • va putea fi asigurat în sistemul public de pensii, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii la care sunteți arondați, în funcție de domiciliu sau reședință
  • va putea fi asigurat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, în funcție de domiciliu sau reședință
  • poate beneficia de concedii medicale și asigurare socială de sănătate, cu condiția să nu dețină o PFA în nume propriu și să nu fie salariat/salariată.

Important:

  1. Asigurarea soțului/soției titularului unei PFA este opțională, nu obligatorie, însă odată ce se încheie contractele de asigurare, survine și obligația de a-și achita contribuțiile aferente.
  2. De asemenea, soțul sau soția unui titular al PFA beneficiază de concediu medical și indemnizație de asigurări sociale de sănătate (conform OUG nr. 68/2014), iar asta înseamnă că are dreptul totodată și la concediu și indemnizație creștere copil.

Care sunt obligațiile soțului/soției?

În urma înregistrării la ONRC soțul/soția va avea aceleași obligații pe care le are titularul PFA-ului, fără alte implicații și anume:

  • trebuie să respecte toate regulile birocratice pe care le respectă și titularul PFA-ului 
  • trebuie să respecte toate regulile din punct de vedere sanitar, SSM, Mediu și PSI.

Important: 

Spre deosebire de titularul PFA, soțul/soția nu are obligația depunerii declarației unice, deoarece se depune doar de titularul PFA-ului în cauză.

Ce mai trebuie să știi despre participarea soțului/soției la activitatea unui PFA?

În încheiere, sunt câteva aspecte importante de reținut cu privire la cooptarea soțului/soției la activitatea economică a unui PFA:

Încetarea participării

Dacă soțul/soția nu mai participă sau nu mai dorește să participe în mod obișnuit la desfășurarea activității, în termen de 15 zile de la momentul deciziei, este necesară depunerea declarației pe proprie răspundere de încetare a activității de către titularul PFA, la Registrul Comerțului.

Important: 

Încetarea participării soțului/soției la activitatea PFA-ului nu presupune și radierea PFA. Titularul își va desfășura activitatea în continuare, conform legii.

Participare la activitate vs angajare

Participarea soțului sau a soției la desfășurarea activității nu presupune angajarea acestuia/acesteia pe PFA, fiind vorba despre proceduri distincte. 

Astfel, în timp ce procedura de participare se realizează la Registrul Comerțului, procedura de angajare se realizează cu ajutorul unui contabil, conform regulilor stabilite de Codul Muncii.

Drept de deținere vs drept de participare

De asemenea, participarea soțului sau a soției la desfășurarea activității nu presupune deținerea unui procent din firmă, precum în cazul SRL, unde se poate stabili cota de participare.

Articole similare