Pot să beneficiez de concediu medical pe PFA
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Pot să beneficiez de concediu medical pe PFA
|

Pot să beneficiez de concediu medical pe PFA

Una dintre întrebările frecvente ale oricărui freelancer este: “Pot să beneficiez de concediu medical pe PFA?”. Ei bine, răspunsul este DA. Hai să vedem în ce condiții poți să soliciți concediu medical, care este procedura și desigur, ce indemnizație poți să primești pe perioada concediului medical.

Plătesc anual CASS, pot să beneficiez de concediu medical pe PFA?

Conform reglementărilor legale în vigoare, ca PFA plătești CAS și CASS

  • obligatoriu, dacă depășești plafoanele legale (am prezentat mai multe informații în acest articol)
  • sau opțional, dacă vrei să plătești contribuții la pensii și/sau vrei să beneficiezi de asigurare de sănătate în sistemul public.

Totuși, deși plătești CASS prin Declarația unică asta înseamnă că ești DOAR asigurat la sănătate, NU înseamnă că poți automat să beneficiezi și de Concediu Medical în caz de boală. 

Ce trebuie să fac pentru a beneficia de concediu medical ca PFA?

După cum ai înțeles deja, CASS-ul plătit de PFA conform Declarației unice îți conferă doar asigurarea la sănătate. Adică dacă te îmbolnăvești sau ai nevoie de alte servicii medicale, poți să beneficiezi de ele în mod gratuit. 

Mai mult, CASS-ul este, așa cum îi spune și numele (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate), doar o contribuție pentru sănătate. Nici salariații nu beneficiază de concedii medicale doar în baza CASS-ului plătit. Da, exact așa, ca angajat se plătește lunar la stat o altă contribuție – CAM (Contribuție Asiguratorie de Muncă) – suportată de angajator, care se duce la fondul pentru concedii medicale. 

Ca PFA, această CAM nu se poate plăti, dar ce este de făcut dacă ai nevoie de spitalizare, sau ai probleme de sănătate care impun o absență de câteva zile sau mai mult de la activitatea economică? Clar, ai nevoie de un concediu medical. 

Cum îl obții? 

Dacă nu ai și un contract individual de muncă în altă parte și vrei să beneficiezi de concediu medical ca PFA, poți opta pentru o asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate

Ce presupune această opțiune? 

Înseamnă că trebuie să închei un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări de sănătate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că trebuie să mergi cu declarația unică la Casa de Asigurări de Sănătate din localitatea unde ai adresa de domiciliu din buletin.

Contractul de asigurare

Contractul de asigurare se încheie desigur, între tine, ca titular al PFA-ului, și Casa de Asigurări de Sănătate din localitatea unde ai adresa de domiciliu din buletin (la care ești luat în evidență ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate în baza declarației unice pe care ai depus-o).

Ce mai trebuie să știi despre acest contract?

  1. În baza acestui contract de asigurare vei plăti și o anumită contribuție, în plus față de CAS și CASS.
  2. În caz de neplată/întârzieri ale plăților, contractul încetează începând cu luna următoare celei până la care ai plătit contribuția. Această clauză se aplică dacă nu achiți contribuția timp de 2 luni consecutive.
  3. Important de reținut: acest contract este OPȚIONAL și se încheie doar voluntar, dacă vrei să beneficiezi de concedii și indemnizații medicale.

Cât costă contribuția?

Pentru a beneficia de concedii medicale trebuie să plătești suplimentar (până pe data de 25 a lunii următoare) o asigurare de 1% din venitul lunar înscris în contractul de asigurare. 

Cum se calculează acest venit? Venitul înscris în contractul de asigurare încheiat cu CNAS este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declarația unică. 

Atenție! Venitul de referință din contract nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară și nu poate depăși valoarea a 3 salarii minime.

Ce mai trebuie să știi?

  1. Pentru a putea să beneficiezi de concediu medical trebuie să închei un contract cu CNAS pentru plata contribuției aferente concediilor medicale și să îndeplinești un stagiu minim de cotizare de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
  2. Există și excepții de la regulă! Conform OUG 158, concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare. La fel și concediul pentru incapacitate temporară de muncă, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al anumitor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, în cazul tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării.
  3. Astfel, contribuția plătită este pentru
    1. concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
    2. concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
    3. concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
    4. concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

Concediu medical și indemnizații PFA: Cât primesc în timpul concediului medical?

Desigur, similar salariaților, dacă te afli într-o situație care impune acordarea de concediu medical, și ai achitat la zi contribuția aferentă contractului de asigurare, atunci vei beneficia și de o indemnizație. 

Cum obții indemnizația?

Pentru a beneficia de indemnizație trebuie să depui o cerere pentru concediu medical către Casa de Asigurări de Sănătate și să obții o recomandare medicală.

Cât este indemnizația de concedii medicale?

Dacă se acceptă concediul medical solicitat, vei primi o indemnizație de 75% din baza declarată în contract. În anumite cazuri mai dificile, cuantumul indemnizației poate să fie variabil, undeva între 85% și 100%, în funcție de situația în care te afli (boli profesionale, urgențe medico-chirurgicale etc.).

Astfel, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizații se va calcula ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, dar nu mai mult de trei salarii de bază minime brute.

Am intrat în concediu medical. Trebuie să suspend activitatea PFA-ului?

Ești obligat de lege să îți suspenzi activitatea doar în cazul concediului de creștere copil. Pentru toate celelalte concedii nu este obligatorie suspendarea PFA-ului. 

Acestea sunt principalele aspecte pe care e bine să le știi despre concediile medicale și indemnizația aferentă de care poți să beneficiezi ca PFA. Despre concediul de creștere copil – cel mai întâlnit tip de concediu medical – poți să citești mai pe larg în acest articol.

Articole similare