PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil
Acasă » Dacă am PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil? În ce condiții?
| |

Dacă am PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil? În ce condiții?

Conform legii, ca angajat poți beneficia de concediu de creștere copil (cu acordarea unei indemnizații). Dacă am PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil? Răspunsul este DA, se poate. Citește în continuare și află care sunt condițiile de acordare.

Ce este indemnizația creștere copil?

Indemnizația de creștere copil este un beneficiu social pe care îl primești integral de la stat, dacă anterior nașterii copilului ai avut venituri în ultimele 12 luni.

Indemnizația se poate acorda mamei sau tatălui, ca urmare a suspendării activității, pe o perioadă de maxim 2 ani (sau 3 în cazul copilului cu handicap). Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate anterior nașterii copilului, în ultimele 12 luni consecutive. Astfel, indemnizația lunară poate avea o valoare minimă de 1.314 de lei lunar, dar și o limită maximă de 8.500 de lei, care nu poate fi depășită indiferent de veniturile realizate.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a primi indemnizația? 

Pentru a beneficia de indemnizație creștere copil trebuie să îndeplinești cumulativ anumite criterii și condiții, după cum urmează:

 1. ai realizat în ultimele 12 luni venituri din: 
  1. salarii şi asimilate salariilor
  2. activităţi independente
  3. drepturi de proprietate intelectuală
  4. activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
  5. alte venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (exemplu: venituri din dividende)
 2. ești cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid cu domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României
 3. locuieşti în România împreună cu copilul/copiii pentru care soliciți drepturile şi te ocupi de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora. 

Temei legal: OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Dacă am avut venituri din PFA sau SRL (dividende), pot să obțin indemnizația?

Este important să reții faptul că nu este necesar să fii angajat pentru a beneficia de indemnizație. Indiferent dacă ești freelancer sau antreprenor, dacă ai obținut venituri din PFA sau SRL (venituri din dividende), ești eligibil pentru acordarea indemnizației de creștere copil. 

Important: 

Dacă ai avut venituri din PFA 

 1. poți intra în concediu de creștere copil chiar și cu venituri anuale mic. Asta înseamnă că vei putea obține indemnizația minimă de 1.314 lei, cu condiția să fi declarat venituri și să fi achitat impozitul aferent acestora.
 2. indemnizația va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate din activitatea PFA-ului anterior nașterii copilului, în ultimele 12 luni consecutive (minim 1.314 lei și maxim 8.500 lei). 
 3. chiar și în limita a 6.570 lei/an, pentru a solicita intrarea în CCC trebuie să îți suspenzi activitatea. Suspendarea PFA-ului trebuie să se facă prin declarația unică depusă la ANAF, dar și la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului pentru primirea eliberării rezoluției privind suspendarea.

În timp ce obțin indemnizația, pot să am în continuare venituri? 

Conform legii, dacă ești angajat, pentru a beneficia de indemnizație trebuie să ai contractul suspendat.

Atenție: Dacă primești indemnizație de creștere a copilului și obții venituri suplimentare în perioada respectivă ți se poate suspenda dreptul la acest beneficiu. 

Pot să am venituri din SRL / PFA? Dacă da, care este limita veniturilor astfel încât să nu îmi afecteze indemnizația?

Există totuși și excepții de la regulă, care îți permit să obții în continuare venituri, fără suspendarea indemnizației. 

Venituri pe SRL

Asta înseamnă că poți să obții venituri din SRL pe perioada concediului de creștere copil cu condiția veniturile impozabile din dividende să nu depășească de cinci ori valoarea minimă a indemnizației de 1.314 de lei.

Venituri pe PFA

Dacă ai PFA trebuie să știi că după ce ai suspendat activitatea pentru a beneficia de concediul pentru creșterea copilului nu îl poți reactiva după intrarea în plată a indemnizației. Activitatea pentru care s-a acordat dreptulul de indemnizație trebuie să rămână suspendată. Totuși, Art. 16 alin (3) lit c) din OUG 111/2010 permite, pe perioada concediului, realizarea de venituri din alte activități decât cea care a fost suspendată.

Asta înseamnă că dacă pe durata concediului de creștere copil vrei să obții venituri trebuie să

 1. te încadrezi în limita anuală de cinci indemnizații minime (6.570 lei)
 2. iar veniturile să vină din alte activități (de exemplu: un CIM part-time, venituri din drepturi de autor).

Important:

 1. Plafonul de 6.570 lei face referire la veniturile nete, după plata impozitului pe venit (10%) și a contribuțiilor CAS (25%) și CASS (10%).
 2. Dacă ești administratorul firmei și primești bani în baza mandatului de administrator peste plafonul de 6.570 lei/an poți pierde indemnizația de creștere copil.

Acestea au fost principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să te bucuri de beneficiile concediului de creștere copil. Cu legislația actualizată și un contabil dedicat, viața de antreprenor sau de freelancer poate fi mai ușoară.

Similar Posts