pfi sau pfa
Acasă » Altele » PFI versus PFA: Este mai bine sa înființez PFI sau PFA?
| |

PFI versus PFA: Este mai bine sa înființez PFI sau PFA?

Ai o certificare din partea unui organism profesional și vrei să începi propria afacere? Este timpul să alegi forma de organizare: PFI versus PFA. Iată câteva informații care să te ajute să-ți răspunzi la întrebarea: Este mai bine sa înființez PFI sau PFA?

Înregistrare

O primă diferență între cele două forme de organizare reiese din modul în care se înregistrează.

PFA

Înregistrarea unui PFA se face la Registrul Comerțului în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, cu eliberarea unui cod unic de înregistrare (CUI) și a unui certificat constatator. Pentru înființare poți depune singur documentația împreună cu un cazier fiscal, sau poți alege calea mai rapidă și mai eficientă cu ajutorul aplicației inteligente StartCo.

PFI

De cealaltă parte, dacă ai o profesie liberală nu este nevoie să te înregistrezi ca PFA la Registrul Comerțului, conform art. 1 alin( 2) din OG nr. 44/2008:

“Prezenta ordonanță de urgență nu se aplică profesiilor liberale, precum și acelor activități economice a căror desfășurare este organizată și reglementată prin legi speciale.”

Dacă vrei să te autorizezi ca PFI, tot ce trebuie să faci este să mergi la Administrația Financiară de care aparții și să soliciți înregistrarea fiscală. Ai aici mai multe detalii despre cum se înregistrează un PFI.

Costuri

În afară de birocrația redusă, PFI mai are un avantaj: costuri ZERO. Dacă înregistrarea unui PFA presupune achitarea unor costuri notariale și eventuale onorarii percepute de consultanți/avocați, ca PFI nu ai nimic de plătit.

Astfel, la ANAF nu te va costa nimic eliberarea unui CIF, care îți este suficient pentru desfășurarea activității ca liber profesionist.

Taxe și declarații

Persoanele Fizice Independente au același regim de impozitare ca si PFA-urile cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la norma de venit (Cf art. 69 cod fiscal).

Taxe PFI

Ca PFI vei avea de plătit următoarele taxe și contribuții la bugetul de stat:

  1. impozit de 10% pentru venitul obținut,
  2. iar dacă veniturile din activități independente, estimate/realizate, sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, atunci ai obligația de a plăti
    • CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară;
    • CASS de 10% la salariul minim pe economie.
Taxe PFA

Ca PFA poți opta pentru impozitarea în sistem real, sau ca normă de venit. Află din acest articol mai multe despre modul de impozitare al unui PFA.

Contabilitate

Din punct de vedere al evidenței contabile, cele două forme de organizare sunt asemănătoare.

Prin urmare, atât liber profesioniștii înregistrați la ANAF, cât și persoanele fizice autorizate înregistrate la ONRC pot alege să țină:

  1. evidența încasărilor și plăților, în partidă simplă
  2. sau evidența încasărilor, plăților, veniturilor, cheltuielilor etc, în partidă dublă, conform prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991.

Atenție: Dacă pentru partidă simplă nu este neapărat nevoie de un contabil, dacă optezi pentru contabilitate în partida dublă ai nevoie de ajutorul unui specialist. Află de aici cum îți poți alege contabilul potrivit.

Articole similare