În ce cazuri trebuie să îți actualizezi codul EORI?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » În ce cazuri trebuie să îți actualizezi codul EORI?
|

În ce cazuri trebuie să îți actualizezi codul EORI?

Imporți sau exporți bunuri din afara Uniunii Europene? Nu uita că ai nevoie de un cod EORI valabil. Află cât timp este valabil și în ce cazuri trebuie să îți actualizezi codul EORI.

Ce este numărul EORI?

Numărul EORI este un număr unic în Comunitatea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Ce trebuie să știi dacă ai deja un Cod EORI?

Dacă ai deja un cod EORI, trebuie să ții cont de faptul că de fiecare dată când se modifică ceva în firmă (cum ar fi denumirea, adresa sediului sau administratorul/persoanele de contact) va trebui să actualizezi datele EORI.

Se poate modifica numărul EORI?

Codul/Numărul EORI se poate modifica oricând dacă apar discordanțe între datele cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.
Actualizarea codului EORI trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a numărului EORI. Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire.

În ce cazuri trebuie să îți actualizezi codul EORI? Modificare date

Codul EORI nu mai este valabil dacă informațiile declarate în cererea de atribuire se modifică. Pentru a se putea păstra valabilitatea numărului de identificare atribuit de Direcția Vamală, persoana fizică sau juridică trebuie să notifice Autoritatea vamală dacă intervine oricare din situațiile de mai jos:

  1. modificarea adresei sediului social persoanei juridice/de domiciliu a persoanei fizice
  2. modificarea denumirii persoanei juridice/numelui persoanei fizice
  3. schimbarea Administratorului/reprezentantului legal
  4. modificarea codului CAEN principal
  5. încadrarea/scoaterea persoanei juridice în/din registrul operatorilor plătitori de TVA

Cum se modifică un număr EORI?

Actualizarea datelor privind numărul EORI atribuit se face prin depunerea unei noi cereri, conform art. 4 sau 13 din Ordinul 1554/2009. Solicitarea, însoțită de documentele justificative, se întocmește și se depune la direcția regională vamală care a atribuit numărul EORI.

Cum se generează cererea de modificare a numărului EORI?

Modificarea unui număr EORI se efectuează prin conectarea la aplicaţia EORI – RO pe website-ul www.customs.ro, secțiunea E-Customs – EORI – Sistem informatic- Cerere de atribuire număr EORI. Se alege opțiunea de creare a unei cereri de modificare a datelor EORI și apoi se introduc datele cerute în interfață. Identificatorul și parola sunt cele comunicate pe e-mail titularului cu ocazia atribuirii numărului EORI. După completarea listei cu noile informații se apasă butonul “Cerere de modificare a datelor EORI”, care afișează o fereastră în care se înscriu modificările în detaliu. Modificările se înscriu în câmpurile Actualizare.

Cererea salvată se tipărește și semnează de persoana (reprezentant legal al operatorului economic sau persoană fizică) și se transmite împreună cu documentele justificative (după caz) la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială sau la biroul vamal de frontieră unde se declară mărfurile (în situații excepționale prevăzute de Ordinul 1554/2009).

Cum se poate modifica codul EORI FĂRĂ DEPLASĂRI?

Actualizarea codului EORI se poate face în mod electronic, prin completarea și depunerea unei cereri de modificare date EORI. De obicei, cererile sunt prelucrate în aceeași zi iar actualizarea de date se concretizează în sistemul vamal în decurs de câteva zile lucrătoare. Află mai multe informații și aplică aici.

Cât timp este valabil un cod EORI?

Ai un număr EORI emis de Direcția Vamală? Trebuie să știi că acesta are o perioadă de valabilitate.

Astfel, pentru persoanele juridice numărul EORI de la Autoritatea Națională Vamală prin Regionalele vamale este în mod normal valabil pentru o perioadă de 10 ani. Totuși, există și posibilitatea ca acesta să fie atribuit pe un termen mai scurt, dacă firma are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani.

Pentru persoanele fizice, numărul EORI are aceeași valabilitate ca cea a cărții de identitate. Atunci când expiră buletinul în baza căruia s-a depus inițial cererea de acordare EORI, expiră și codul EORI. Pentru prelungirea valabilității codului EORI este necesară transmiterea unei cereri de actualizare a datelor la Direcția Vamală, împreună cu noua carte de identitate.

Articole similare