Ce trebuie să fac pentru a rămâne la impozitul micro în 2023?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce trebuie să fac pentru a rămâne la impozitul micro în 2024?

Ce trebuie să fac pentru a rămâne la impozitul micro în 2024?

Conform modificărilor fiscale multe firme au acum spre final de an o mare întrebare: “Ce trebuie să fac pentru a rămâne la impozitul micro în 2024?”. Află din acest articol ce condiții trebuie îndeplinite pentru a rămâne la impozitare micro începând cu 2024 și la ce aspecte contabile trebuie să fii atent.

Ce trebuie să fac pentru a rămâne la impozitul micro în 2024?

De la 1 ianuarie 2024 regulile de încadrare pentru impozitarea în regimul microîntreprinderilor s-au schimbat. Asta înseamnă că dacă ai o firmă pentru care în prezent plătești impozit 1% (sau 3%, în funcție de codul CAEN și cifra de afaceri) și vrei să nu treci la impozit pe profit, trebuie să îndeplinești toate condițiile legale.

Concret trebuie să:

  1. ai minim un angajat cu normă întreagă – sau un contract de mandat pentru care se plătesc taxele aferente salariului minim brut pe țară
  2. ai o cifră de afaceri care nu depășește 500.000 euro 
  3. îndeplinești condiția cu privire la deținerea a 25% din titlurile de participare de către același acționar/asociat într-o singură microîntreprindere. Dacă tu (sau un alt asociat) deții mai mult de 25% din părțile sociale/firmă în două sau mai multe societăți plătitoare de impozit micro, atunci doar una dintre firme poate să rămână la impozit micro. Restul firmelor vor aplica impozitarea standard – impozit pe profit.
  4. nu fi obținut până la 31 decembrie venituri din consultanță și management mai mult de 20% din cifra de afaceri.

Ce trebuie să știi dacă obții venituri din consultanță? 

Una dintre condițiile esențiale pentru o bună aplicare a prevederilor legale este să ai un contabil bine informat, care să te anunțe din timp cu privire la modificările care îți pot afecta afacerea. Asta nu înseamnă că tu nu trebuie să fii atent la schimbările fiscale și să le înțelegi. 

Una dintre modificările esențiale este cu privire la obținerea veniturilor din consultanță. Astfel, conform noilor prevederi legale există condiția ca firma să nu obțină venituri din consultanță și management mai mult de 20% din cifra de afaceri realizată. Ce înseamnă asta? La 31.12.2022 trebuie ca veniturile obținute din codurile CAEN pentru consultanță să nu depășească acest procent. Deocamdată, nu s-a publicat o listă care să detalieze codurile CAEN afectate însă uite cum poate fi interpretată legea și ce înseamnă venituri din consultanță:

1. Care sunt codurile CAEN afectate?

Conform nomenclatorului CAEN codurile de consultanță sunt:

6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației

6920 – Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal

7021 – Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicarii

7022 – Activități de consultanță pentru afaceri și management

7112 – Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea

2. Cum se stabilesc veniturile din consultanță?

Pentru a stabili cifra de afaceri obținută în anul 2022 este necesar să urmărești soldul conturilor din clasa 7 din balanța la 31.12.2022. Dacă ai venituri din consultanță acestea sunt înregistrate ca venituri din servicii (contul 704). 

Atenție! 

  1. Nu toate veniturile din servicii sunt venituri din consultanță! Este necesar să te duci la contractele de prestări servicii încheiate cu clienții tăi pentru a stabili ce venituri sunt încadrate într-unul din CAEN-urile afectate de această modificare fiscală. În plus, trebuie să verifici dacă din facturile emise reiese că desfășori activități de consultanță sau nu.
  2. Trebuie să știi că chiar dacă nu ai codurile CAEN de consultanță autorizate, dacă din contractul de prestări servicii reiese că desfășori activități de consultanță atunci veniturile obținute vor fi încadrate ca venituri din consultanță

Ce activități mai trec obligatoriu la impozit pe profit începând cu anul 2023?

Firma nu va putea fi încadrată în regimul microîntreprinderilor dacă desfășori activități: 

  • în domeniul bancar
  • în domeniul asigurărilor și reasigurărilor sau al pieței de capital (inclusiv activități de intermediere în aceste domenii) 
  • în domeniul jocurilor de noroc
  • sau de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale

Ce trebuie să mai știi?

  1. Chiar dacă în anul 2022 nu respecți condițiile pentru micro și din anul 2023 vei trece la impozitarea pe profit, dacă în cursul anului 2023 vei îndeplini toate condițiile pentru încadrarea la microîntreprindere, în anul 2024 vei putea opta din nou pentru impozitarea micro. Aceasta trecere înapoi de la profit la micro poate fi făcută, prin excepție, o singură dată în anul 2024. Ulterior, nu se va mai putea face trecerea de la profit la micro.
  2. Dacă vrei să înființezi un SRL în 2023, poți opta să plătești impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, numai în situația în care condițiile de încadrare sunt îndeplinite la data înregistrării la ONRC.
  3. În cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv

Articole similare