Taxe PFA: Tot ce trebuie să știi în 2019
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Taxe PFA: Tot ce trebuie să știi în 2023
|

Taxe PFA: Tot ce trebuie să știi în 2023

Ce impozite și contribuții plătește un PFA? Cine datorează contribuții sociale la sănătate și pensie și cum se calculează cuantumul acestora? Când și unde se plătesc sumele datorate statului? Află răspunsurile la aceste întrebări și tot ce trebuie să știi despre taxe PFA în articolul de mai jos.

1. Taxe PFA: Ce impozite plătește un PFA?

Există două modalități de impozitare a PFA-urilor:

 • Impozitarea în sistem real
 • Impozitarea la normă de venit

Foarte important de reținut:

Impozitul de 10% se aplică în cazul ambelor variante. Diferența dintre cele două modalități de impozitare este dată de cum anume se calculează suma la care se aplică acest 10% care reprezintă impozitul datorat.

Impozitarea în sistem real

PFA-urile care se impozitează în sistem real plătesc impozit de 10% din venitul net. Venitul net reprezintă diferența dintre venitul brut impozabil și cheltuielile deductibile. Este, practic, cel mai “corect” mod de impozitare, intrucât reflectă 100% realitatea, adică venitul real realizat de Persoana Fizică Autorizată. Pentru a determina venitul net, PFA-ul are obligația de a ține o evidență contabilă în partidă simplă a tuturor veniturilor și cheltuielilor care au legatură cu activitatea economică desfășurată.

Impozitarea la normă de venit

Impozitarea la normă de venit presupune aplicarea procentului de 10% la o sumă prestabilită, numită “normă de venit”, indiferent de veniturile realizate de PFA în practică. Aceste sume (norme de venit) se stabilesc în fiecare an, pentru fiecare obiect de activitate considerat eligibil, conform legii, și pentru fiecare județ în parte. Norma de venit aplicabilă este cea de la locul desfășurării activității.

Deoarece cheltuielile din desfășurarea activității nu mai influențează in niciun fel suma la care se aplică cuantumul impozitului de 10%, contabilitatea in cazul PFA-urilor la normă de venit este mai simplă.  Acestea au obligația de a ține doar evidența veniturilor (excepție fac activitățile precum comerțul cu ridicata sau cu amănuntul și producția, care necesită o evidență contabilă mai detaliată).

Important: Pentru aplicarea impozitului la normă de venit plafonul va fi redus de la 100.000 la 25.000 de Euro începând cu anul 2023. Poți citi mai multe informații în acest articol.

Cum aleg între sistem real și normă de venit și care variantă este mai avantajoasă?

Acest lucru depinde strict de activitatea pe care o desfășori și de venitul net pe care estimezi că îl vei avea.

Deoarece nu toate activitățile sunt eligibile pentru a fi impozitate la normă de venit — găsești aici lista codurilor CAEN eligibile — în primul rând trebuie să vezi dacă există posibilitatea alegerii dintre cele două modalități, sau dacă ești obligat să te impozitezi în sistem real.

Dacă activitatea pe care o desfășori se regăsește în lista codurilor CAEN eligibile, atunci următorul pas este să te interesezi care este norma de venit aplicabilă pentru codul tău CAEN în județul, și după caz, în localitatea de care aparții.

Odată ce știi care este norma de venit la care te raportezi, urmează să estimezi ce venit net real vei avea în cursul anului. Nu uita că venit net înseamnă venit total minus cheltuieli deductibile. În cele ce urmează, aplică următorul raționament:

 • Dacă venitul net real estimat este mai mic decât norma de venit in vigoare pentru codul tău CAEN în județul tău, atunci alege impozitarea în sistem real. În modul ăsta, vei plăti un impozit mai mic.
 • Dacă venitul net real estimat este mai mare decât norma de venit în vigoare pentru codul tău CAEN în județul tău, atunci alege impozitarea la normă de venit. În modul ăsta, vei plăti un impozit mai mic.

Exemplu impozitare în sistem real vs. la normă de venit

Spre exemplu, să presupunem că desfășori activități aferente codului CAEN 9602 Coafură și alte activități de înfrumusețare în Cluj-Napoca. Să presupunem, de asemenea, că estimezi un venit total anual net de 50000 lei. Norma de venit pentru anul 2021 pentru cod CAEN 9602 în Cluj- Napoca este de 31400 lei. Astfel, impozitul datorat pentru anul 2021 (pentru 12 luni de activitate), în funcție de modul de impozitare este:

 • În sistem real: 10% x 50000 = 5000 lei
 • La normă de venit: 10% x 31400 = 3140 lei

În acest caz, impozitarea la normă de venit este clar mai avantajoasă. Dacă, însă, venitul anual net estimat ar fi fost doar de 20000 lei, această sumă ar fi fost mai mică decât norma de venit. Astfel, ai fi plătit mai puțin în sistem real.

2. Taxe PFA: Ce contribuții plătește un PFA?

Legea spune că, indiferent de modul de impozitare ales, dacă venitul total anual pe baza căruia se calculează impozitul datorat este mai mare decât salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni (sau, pentru PFA-urile nou înființate, cu numărul de luni de activitate), atunci PFA-ul datorează și contribuții la pensie și sănătate.

Astfel, un PFA al cărui venit anual este mai mare de 30.600 lei (2.550 lei salariul minim pe economie x 12 luni) datorează și contribuțiile mai sus menționate.

Care este cuantumul acestor contribuții?

Contribuția la pensie (CAS)

Contribuțiile la pensie se calculează după cum urmează:

Dacă obții venituri:

 • cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe ţară vei achita CAS la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară  (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000 x25% = 9.000 lei – contribuția)
 • peste 24 salarii minime brute pe ţară vei achita CAS la nivelul a 24 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x25% = 18.000 lei – contribuția)
 • sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe țară și vrei, totuși, să contribui la sistemul de pensii, poți face acest lucru. În acest caz vei plăti 25% din 36.000 lei, adică în total 9.650 lei.

Contribuția la sănătate (CASS)

Contribuțiile la sănătate se calculează după cum urmează:

Dacă obții venituri:

  • cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară vei achita CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară  (3.000 lei x 6 = 18.000 lei – plafon; 18.000 x10% = 1.800 lei – contribuția)
  • cuprinse între 12 şi 24 salarii minime brute pe ţară vei achita CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară  (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000 x10% = 3.600 lei – contribuția)
  • peste 24 salarii minime brute pe ţară vei achita CASS la nivelul a 24 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x10% = 7.200 lei – contribuția)
  • sub plafonul minim de 6 salarii minime brute pe țară și vrei, totuși, să fii asigurat în sistemul de sănătate publică, poți face acest lucru. În acest caz vei plăti 10% din 18.000 (plafonul minim calculat la 6 luni), adică în total 1.800 lei.

3. Taxe PFA: Când și unde se plătesc sumele datorate statului?

Sumele aferente impozitului pe venit și contribuțiilor sociale se stabilesc prin completarea și depunerea Declarației Unice de către Persoana Fizică Autorizată.

Pentru anul 2022, Declarația Unică trebuie completată și depusă până la data de 25 mai 2023. Tot până atunci trebuie plătite și sumele datorate pe anul 2022, stabilite în Declarația Unică. Aceste sume pot fi acum achitate fie direct din contul SPV, fie prin ghiseul.ro.

Articole similare