Tot ce trebuie să știi despre codul CAEN: Câte coduri CAEN poate avea un SRL?
Ai o idee de afacere și te-ai gândit deja ce formă juridică ți se potrivește? Este momentul să alegi codul CAEN principal și eventual, codurile CAEN secundare prin intermediul cărora îți vei desfășura activitatea. Iată tot ce trebuie să știi despre codul CAEN: câte coduri caen poate avea un SRL, când ai nevoie de un cod CAEN autorizat și ce sancțiuni sunt pentru desfășurarea unei activități al cărei cod CAEN nu a fost înscris în actul constitutiv.
Cuprins
Ce este codul CAEN?
Codul CAEN (acronim ce provine de la ‘’Clasificarea Activităților din Economia Națională’’) prevede activitățile economice pe care le poți desfășura după înregistrarea firmei la Registrul Comerțului.
Codul principal și codurile secundare
Conform legislației în vigoare poți obține venituri din activități diverse, iar asta înseamnă că poți avea mai multe coduri CAEN.
Cod CAEN principal
Orice firmă poate avea un singur cod CAEN principal, care este asociat activității de bază a firmei. Acesta va fi stabilit prin actul constitutiv al societății și va figura pe Certificatul de Înregistrare.
Cod CAEN secundar
Totuși, dacă vei desfășura și alte activități în afara celei de bază, trebuie să menționezi în actul constitutiv și codurile CAEN secundare.
Important:
- codurile secundare nu vor fi menționate și pe Certificatul de Înregistrare, ci doar în actul constitutiv
- dacă ulterior dorești schimbarea activității de bază trebuie să ai în vedere că acest lucru implică și schimbarea codului CAEN principal
- din punct de vedere fiscal poți obține venituri atât din activitatea de bază, cât și din cele secundare, indiferent de ponderea acestora
- conform Legii 265/2022 toate codurile CAEN incluse în Actul Constitutiv trebuie autorizate
Câte coduri CAEN pot avea?
Din punct de vedere juridic poți avea activitate economică pe mai multe coduri CAEN. Trebuie precizat că numărul maxim al acestora diferă de la o formă juridică la alta.
Câte coduri CAEN poate avea o persoană fizică autorizată (PFA)?
Ca și persoană fizică autorizată (PFA) ai dreptul la maxim cinci coduri. De reținut că pentru fiecare cod CAEN inclus în obiectul de activitate al unui PFA, titularul trebuie să facă dovada pregătirii sau experienței profesionale în domeniul prevăzut de codul respectiv. Documentele care atestă pregătirea în domeniu sunt diplomele de studii – liceu, facultate sau cursuri acreditate.
Câte coduri CAEN poate avea o întreprindere individuală (II)?
Spre deosebire de PFA, întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.
Câte coduri CAEN poate avea o societate cu răspundere limitată (SRL)?
Ca regulă generală, orice SRL are un singur obiect principal de activitate stabilit prin actul constitutiv, adică, un singur cod CAEN. Totuși, dacă pe lângă activitatea principală, vei desfășura și alte activități, atunci ai posibilitatea de a face acest lucru prin identificarea codurilor CAEN aferente. Se recomandă totuși evitarea includerii unei liste mai mari de coduri CAEN în actul constitutiv al societății din anumite considerente:
- pentru anumite coduri sunt necesare autorizații prealabile;
- anumite activități pot fi desfășurate numai ca obiect unic de activitate sau;
- altele pot fi desfășurate numai ca obiect principal de activitate.
Cum se alege codul potrivit?
Alegerea codului CAEN potrivit presupune de fapt stabilirea activității pe care vrei să o desfășori. Astfel, tot ce ai de făcut este să hotărăști care sunt activitățile vizate și care va fi activitatea de bază, iar apoi să alegi codurile CAEN care descriu activitățile alese.
Important:
- Lista completă a codurilor CAEN o găsești pe site-ul Registrului Comerțului.
- Pentru a fi sigur că alegi codurile corecte citește cu atenție nu doar titlul claselor CAEN, ci și descrierea acestora.
- Codul CAEN este doar o modalitate de declarare și de înregistrare în Registrul comerțului a obiectului de activitate al societății. Desfășurarea activității poate presupune și deținerea unor avize, autorizații, acreditări sau licențe, după caz.
- Ține cont de faptul că există și restricții sau limitări în alegerea CAEN-ului! Unele activități sunt interzise pentru anumite categorii de agenți economici, iar pentru altele se poate impune condiția obiectului unic/principal de activitate.
- Pentru a desfășura activitățile descrise de codurile CAEN alese, este necesar ca acestea să fie autorizate.
- Pentru a verifica dacă ai nevoie de avize/autorizații suplimentare ori dacă activitatea pe care vrei să o desfășori se supune uneia dintre restricțiile menționate, poți verifica lista publicată pe site-ul ONRC.