Redirecționarea unei părți din impozitul pe venit
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Redirecționarea unei părți din impozitul pe venit
|

Redirecționarea unei părți din impozitul pe venit

Știai că ai un cuvânt de spus când vine vorba despre cum sunt folosiți banii pe care îi plătești pentru taxe și impozite? Poți dispune redirecționarea unei părți din impozitul pe venit, plătit statului, către orice ONG, asociație sau fundație pe care vrei să o susții. Află din acest articol cum se face redirecționarea unei părți din impozit, care este baza legală și ce cauze poți să susții.

Ce presupune redirecționarea unei părți din impozitul pe venit?

Redirecționarea unei părți din impozitul pe venit nu reprezintă o sponsorizare, sau o donație. Tu ai achitat deja acest impozit pe venit anul trecut, iar acum doar soliciți ANAF să direcționeze o parte (3,5% din impozitul pe venit deja achitat) către o cauză în care crezi. 

Prin această procedură, poți alege cum să fie folosiți o parte din banii pe care i-ai plătit deja Fiscului. În caz contrar, dacă nu vrei să susții o cauză anume, întregul impozit va rămâne la bugetul de stat. 

Baza legală

Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit se face conform art. 82, alin. 6 din Codul Fiscal.

Ce cauze poți să susții?

În fiecare an o parte din veniturile tale se duce la Fisc sub formă de impozit pe venit. Acești bani sunt folosiți mai departe de stat, în funcție de prioritățile stabilite de autorități. Cum ar fi dacă fiecare contribuabil ar decide ca 3.5% din impozitul pe venit plătit în anul anterior să fie redirecționați către persoane care au nevoi precum: 

  • o masă caldă 
  • acces la sănătate și îngrijiri medicale
  • haine și încălțăminte
  • acces la educație
  • un pat sau chiar un acoperiș deasupra capului etc.?

Sunt oameni care au o reală nevoie de ajutor, sunt oameni defavorizați pentru care acel 3.5% înseamnă TOTUL. Datorită unor ONG-uri, asociații și fundații care se ocupă de bunăstarea celor nevoiași, acum ai șansa de a contribui la acoperirea unor nevoi reale și de a face lumea un loc mai bun.

Cum se face redirecționarea unei părți din impozit?

Dacă te-ai decis să contribui și tu, fără costuri suplimentare, poți opta pentru redistribuirea unei părți din impozitul pe salarii sau pensii datorat statului către un ONG/fundație/asociați în care crezi, sau poți alege să direcționezi către mai multe cauze. Din păcate, în acest caz, procentul de 3.5% va fi împărțit între ONG-urile alese de tine.

Ce ai de făcut?

  1. completarea formularului 230, dacă obții venituri din salarii sau pensii
  2. completarea în declarația unică a secțiunii aferente redirecționării impozitului – dacă obții venituri din activități independente/agricole/drepturi de proprietate intelectuală/cedarea folosinței bunurilor
  3. alegerea cauzei/cauzelor pe care vrei să le susții
  4. trimiterea formularului la ANAF
    1. prin poștă, cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care aparții
    2. prin curier sau poștă la adresa ONG-ului pentru a se ocupa ei de depunere 
    3. la ANAF, prin SPV.

Atenție: Termenul limită de depunere a formularului 230 este 25 mai!

De ce este important să redirecționezi 3.5% din impozit?

Cu ajutorul acestui formular îți poți exercita un drept, acela de a decide în ce mod se pot utiliza o parte din banii plătiți de tine la buget. Fără costuri adiționale, dar cu rezultate reale. 

Cine poate redirecționa o parte din impozitul pe venit?

Formularul 230 se completează doar de către persoanele fizice care realizează venituri din 

  • salarii şi asimilate salariilor
  • pensii
  • activităţi independente 
  • activităţi agricole impuse pe bază de normă de venit
  • activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pentru care impozitul se reţine la sursă
  • drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real
  • cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Redirecționarea unei părți din impozit de către firme

Ai o firmă plătitoare de impozit pe profit? 

Din veniturile obținute, 16% se duc la buget sub formă de impozit pe profit. Poți alege să ajuți o organizație non-profit/asociație sau fundație prin repartizarea a 20% din impozit.

Atenție: Dacă dorești să redirecționezi o parte din impozit, atunci trebuie să te încadrezi la termenele de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, și nu în termen de șase luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit.

Firma a înregistrat pierdere în anul anterior, dar totuși vrei să ajuți? O poți face prin sponsorizări, iar pe măsură ce situația financiară a firmei se redresează, îți poți deduce sponsorizările făcute din impozitul pe profit viitor.

Ai o microîntreprindere?

Ca urmare a modificărilor fiscale aduse de OUG 115/2023, nu mai poți redirecționa către un ONG până la 20% din impozitul plătit statului. Începând cu 2024, microîntreprinderile nu mai pot să facă redirecționarea unei părți din impozit.

Ai un PFA?

Important: Dacă desfășori o activitate independentă sau obții alte tipuri de venituri ca PFA, nu mai poți redirecționa 3.5% din impozitul anual. Conform modificărilor fiscale prevăzute de OUG 115/2023, începând cu veniturile aferente anului 2024, cheltuielile de sponsorizare și mecenat nu vor mai fi considerate cheltuieli deductibile limitat la impozitul pe veniturile independente.

Alege să redirecționezi o parte din impozit! Fii parte din schimbare!

Articole similare