Unde pot vedea codurile CAEN autorizate și ce sancțiuni risc pentru codurile nedeclarate/neautorizate?
Acasă » Cum să administrezi o firmă » Unde pot vedea codurile CAEN autorizate și ce sancțiuni risc pentru codurile nedeclarate/neautorizate?
|

Unde pot vedea codurile CAEN autorizate și ce sancțiuni risc pentru codurile nedeclarate/neautorizate?

Pentru a evita sancțiunile pentru obținerea de venituri din activități neautorizate, trebuie să te asiguri că ai autorizat toate codurile CAEN corespunzătoare obiectului tău de activitate. Află unde poți vedea codurile CAEN autorizate și ce sancțiuni riști dacă desfășori activitate economică pe un cod nedeclarat și neautorizat.

Unde pot vedea codurile CAEN autorizate?

Codurile CAEN autorizate la înființare vor fi menționate în Certificatul Constatator de Autorizare. În cazul în care ulterior vrei să verifici dacă un cod CAEN este sau nu autorizat, este suficient să soliciți de la Registrul Comerțului un certificat constatator de bază sau de furnizare informații.

Atenție: Începând cu noiembrie 2022, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 265/2022, toate codurile CAEN (principal sau secundare) incluse în actul constitutiv trebuie obligatoriu autorizate.

Ce este Certificatul Constatator de Autorizare?

Este un document pe care îl primești după înființare de la Registrul Comerțului pe care sunt specificate activitățile autorizate în fiecare locație – sediu, fiecare punct de lucru, dacă există, și terți.

De asemenea, certificatul constatator de autorizare atestă că s-a înregistrat Anexa 2 (care înlocuiește din 2023 declarația-tip pe propria răspundere M2), din care să rezulte, după caz, că

  1. la sediul social/secundar/în afara sediilor se desfășoară sau nu se desfășoară activitățile prevăzute în actul constitutiv sau modificator
  2. sunt îndeplinite condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției-mediului și protecției muncii pentru activitățile declarate

Certificatul constatator de autorizare a firmei se obține în 3-4 zile și este valabil până la următoarele modificări privind activitățile desfășurate de societate.

Ce este Certificatul Constatator de Bază?

Certificatul constatator este un document oficial emis de Registrul Comerțului, în care se prezintă starea la zi a unei firme și care cuprinde anumite informații de natură juridică, statutară și financiară, precum și date despre codurile CAEN autorizate/neautorizate sau despre asociați/administratori/cenzori:

  1. denumirea firmei
  2. emblema
  3. numărul de înregistrare în registrul comerţului
  4. codul unic de înregistrare
  5. starea firmei
  6. forma juridică
  7. sediul social/profesional
  8. durata de funcţionare
  9. domeniul/activitatea principală
  10. capitalul social (subscris şi vărsat), numărul şi valoarea părţilor sociale
  11. asociaţii, numărul părţilor sociale atribuite fiecărui asociat, participarea la capitalul social şi la profit şi pierdere
  12. administratorii şi durata mandatului
  13. cenzorii/auditorii financiari
  14. sediile secundare
  15. activităţi şi sedii autorizate
  16. indicatorii din situaţiile financiare anuale
  17. alte menţiuni referitoare la măsuri asiguratorii şi condamnări penale.

Certificatul constatator de bază se poate solicita online sau fizic și se eliberează pe loc, având valabilitate 30 zile.

Ce se întâmplă dacă desfășor activitate pe un cod CAEN nedeclarat?

Nerespectarea codurilor CAEN alese și desfășurarea unei activități economice fără cod declarat se consideră contravenție și se poate sancționa cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 20.000 lei.

De asemenea, dacă desfășori activitate fără avizele necesare din partea autorităților competente (DSP, DSV, ITM, AFM), atunci riști să fii sancționat cu amendă și chiar restricționarea activității până la autorizarea codului CAEN cu avizele și autorizațiile necesare.

Se pot schimba codurile CAEN deja autorizate?

Legislația permite modificări diverse de la schimbarea denumirii firmei, la modificarea activității de bază. Astfel, codurile CAEN declarate în actul constitutiv pot fi modificate chiar dacă au fost autorizate, această precizare fiind valabilă inclusiv pentru codul CAEN principal. Totodată, se pot adăuga noi coduri CAEN, în acest caz fiind necesară modificarea și actualizarea actului constitutiv.

Află mai multe despre modificările obiectului de activitate și ce acte sunt cerute de ONRC, iar dacă ai nevoie de modificări alege cea mai simplă și rapidă modalitate.

Articole similare