Coduri CAEN PFA – Reguli pe care trebuie să le știi la înființare
Acasă » Cum să înființezi o firmă » Coduri CAEN PFA – Reguli pe care trebuie să le știi la înființare

Coduri CAEN PFA – Reguli pe care trebuie să le știi la înființare

Înainte de a înființa un PFA sunt câteva aspecte cu privire la obiectul de activitate pe care trebuie să le respecți. Dacă în cazul înființării unui SRL lucrurile sunt mai simple și excepțiile mai puține, persoana fizică autorizată trebuie să se asigure că îndeplinește toate condițiile cu privire la codurile CAEN. În acest articol vei găsi așadar cele trei reguli pe care trebuie să le știi la înființare: numărul maxim de coduri CAEN permise, eligibilitatea acestora și posibilitatea de a demonstra pregătirea sau experiența profesională în domeniile de activitate vizate.

Regula #1: Un PFA poate avea maxim 5 coduri (numite și clase) CAEN în obiectul de activitate.

Codurile CAEN sunt cele formate din 4 cifre (spre exemplu 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației). Dacă pentru desfășurarea activităților ai nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atunci trebuie să iei în considerare și alte variante. Astfel, poți opta pentru varianta

  • înființării unei Întreprinderi Individuale care îți permite până la 10 coduri CAEN
  • sau a unui SRL, care poate avea un număr nelimitat de coduri CAEN.

Regula #2: Ce coduri CAEN sunt interzise pentru PFA.

Un PFA poate desfășura orice activitate economică prevăzută în nomenclatorul CAEN, cu excepția anumitor activități care se pot regăsi doar în obiectul de activitate al firmelor cu personalitate juridică (precum SRL). Coduri CAEN interzise pentru Persoanele Fizice Autorizate:

  • 4910 – Transporturi interurbane de călători pe calea ferata
  • 8553 – Şcoli de conducere (pilotaj) – excepţie: permis PFA, numai cu menţiunea instructor auto
  • 2020 – Fabricarea pesticidelor şi a altor produse agrochimice
  • 4675 – Comerţ cu ridicata al produselor chimice
  • 8010 – Activităţi de protecţie si garda
  • 5229 – Alte activităţi anexe transporturilor
  • 6621 – Activităţi de evaluare a riscului de asigurare si a pagubelor
  • 6622 – Activităţi ale agenţilor si brokerilor de asigurări
  • 6629 – Alte activităţi auxiliare activităţilor de asigurări şi fonduri de pensii
  • 2051 – Fabricarea explozivelor
  • 6430 – Fonduri mutuale şi alte entităţi financiare similare
  • 6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.

Regula #3: Asigură-te că ai pregătire sau experiență pentru fiecare cod CAEN ales.

Pentru fiecare cod CAEN inclus în obiectul de activitate al unui PFA, titularul trebuie să facă dovada pregătirii sau experienței profesionale în domeniul prevăzut de codul respectiv.
Documentele care atestă pregătirea în domeniu sunt diplomele de studii – liceu, facultate sau cursuri acreditate.

Cei care au absolvit studii universitare sau cursuri de pregătire în străinătate trebuie să prezinte dovada acestora în variantă tradusă și legalizată. Uneori există posibilitatea ca Registrul Comerțului să ceară chiar echivalarea diplomei în România (cel mai adesea în cazul diplomelor de licență sau master obținute la universități din străinătate). Deoarece procedura de echivalare a diplomei este mai complicată și îndelungată (echivalarea se face la Ministerul Educației), cel mai bine este ca înainte de a depune dosarul de înființare să suni la Registrul Comerțului din județul unde va fi sediul profesional al PFA-ului și să îi întrebi direct pe ei care este procedura la care trebuie să te raportezi.

Pentru a dovedi experiența profesională în domeniul în care vei activa, trebuie să depui fie o copie după Cartea de Muncă, din care să reiasă faptul că ai activat, ca angajat, în domeniul respectiv, fie o adeverință de la un fost sau actual angajator, din care să reiasă faptul că ai lucrat în acel domeniu.

Pentru domeniile de activitate mai generale, care nu necesită de obicei studii de specialitate, cum ar fi activitățile de comerț, orice diplomă de studii este de obicei suficientă. Cu cât domeniul în care vrei să activezi este mai specializat (spre exemplu IT, traduceri, fotografie, etc), cu atât va trebui ca dovada pregătirii sau experienței profesionale să fie în conformitate cu activitățile prevăzute de codul CAEN ales. Spre exemplu, pentru a activa în programare software va trebui să ai studii universitare în informatică sau experiență ca programator.

Este important să te informezi cu privire la toate aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când stabilești codurile CAEN pentru PFA-ul tău, pentru a nu întâmpina probleme la înființare. Pentru consultanță personalizată, contactează-ne oricând prin intermediul formularului de contact sau telefonic la 0371 700 410.

Articole similare