De ce nu poți deschide cont curent la Revolut?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Poți deschide cont curent pe firmă la Revolut?
|

Poți deschide cont curent pe firmă la Revolut?

În ultimii ani, Revolut s-a impus pe piața bancară din România ca o alternativă digitală a serviciilor bancare clasice “care te ajută să îți controlezi mai bine banii”. În plus, ca urmare a obținerii licenței bancare în România și a parteneriatului cu Libra Bank, fintech-ul Revolut devine o opțiune avantajoasă atunci când vorbim despre alegerea băncii potrivite pentru deschiderea unui cont bancar pentru firmă. Citește în continuare și află care este cea mai bună opțiune pentru deschiderea unui cont bancar pentru firmă dar și care sunt avantajele și dezavantajele Revolut.

Ce este Revolut?

Revolut este un fintech britanic care pune la dispoziția persoanelor fizice, dar și firmelor servicii financiare bazate pe tehnologie prin intermediul unei aplicații. Scopul Revolut este să elimine drumurile inutile la ghișeu pentru deschideri/închideri de cont sau pentru diferite operațiuni pe cont.

Trebuie menționat faptul că Revolut este o instituție non-bancară și prin urmare nu se supune acelorași reglementări. Totuși, fintech-ul a început deja demersul pentru a deveni bancă, iar în acest sens, a obținut licența bancară europeană.

În momentul de față, pentru depozitarea banilor clienților săi, Revolut colaborează cu

  1. Lloyds Bank, o bancă comercială din Marea Britanie unde sunt depozitați banii din conturile Revolut business pentru persoanele juridice
  2. Libra Bank, pe teritoriul României, pentru depozitarea banilor clienților persoane fizice.

Cum este reglementat Revolut?

În 2018, aplicația financiară Revolut Payments UAB a obținut licența bancară europeană din partea Băncii Lituaniei, devenind astfel Revolut Bank UAB. Ulterior, în 2021, Revolut a primit licență bancară acordată de Banca Centrală Europeană, ceea ce face ca depozitele clienților să intre sub protecția Schemei Europene de Garantare a Depozitelor, în limita a 100.000 EUR. Din acel moment, Revolut poate oferi, printre alte servicii bancare, și credite de consum și carduri de credit.

Cont Revolut business: beneficii pentru afacerea ta

Revolut Business este o soluție convenabilă pentru antreprenori din următoarele considerente:

  • Revolut este un serviciu sigur fiind reglementat de Banca Centrală Europeană, Banca Națională a Lituaniei și Autoritatea pentru Conduită Financiară din Regatul Unit
  • aplicația Revolut business poate fi accesată de pe telefon mobil și desktop
  • datorită tehnologiei moderne utilizate, prin intermediul aplicației Revolut se pot crea rapid mai multe conturi, în monede diferite
  • comisioane reduse și la vedere
  • costuri fixe de administrare
  • plăți instantanee – tranzacții (încasări/plăți) în 28 de monede oriunde în lume
  • plăți internaționale – transferuri în 28 de monede oriunde în lume la un cost semnificativ mai mic față de transferurile bancare
  • transferuri SEPA gratuite
  • conversie valutară la cursuri interbancare la cursul din ziua respectivă
  • fără comisioane ascunse
  • zero taxe la plățile internaționale efectuate cu cardul în alte monede
  • Open API: integrarea software-ului companiei cu contul Revolut business
  • Revolut Connect: Integrare printr-un singur click cu aplicații de contabilitate, eficientizând procesele firmei
  • carduri de business prepaid pentru întreaga echipă pentru facilitarea unor plăți în cadrul companiei
  • carduri în mai multe monede aferente unui singur cont
  • card virtual sau fizic Mastercard aferent contului
  • asistență prioritară 24/7 pentru toate planurile.

Alte beneficii Revolut business

În plus, odată cu primirea licenței bancare eliberată de Banca Centrală Europeană, banii din contul Revolut business beneficiază de garanția de până la 100.000 euro, în baza Schemei Europene de Garantare a Depozitelor.

Mai mult, acum se poate crea un cont curent cu IBAN de la LIBRA Bank și pentru firme, și astfel contul Business devine tot mai avantajos.

Un alt argument puternic pro Revolut ar fi rapiditatea cu care îți poți deschide contul de oriunde ai fi. Poți deschide un cont Revolut online, în câteva minute, cu doar câțiva pași simpli, fără să fii în România (acest aspect fiind important pentru persoanele nerezidente care vor să facă un business în România sau pentru românii din diaspora).

Ce aspecte trebuie să mai iei în considerare înainte de a deschide contul Revolut business?

Deși prezintă beneficii multiple, sunt și câteva motive pentru care Revolut Business poate să nu fie o alternativă completă pentru firme:

  • Nu poți plăti taxele și impozitele către ANAF din contul Revolut
  • Revolut nu este o bancă, ci un fintech care colaborează cu Libra Bank pe teritoriul României (pentru persoane fizice), și Lloyds Bank din Marea Britanie (pentru persoane juridice), unde sunt depozitați banii utilizatorilor Revolut.
  • Deși sunt permise mai multe carduri pe cont, emiterea celui de-al doilea card presupune plata unei taxe de 6 euro.
  • Poți păstra capital în contul Revolut Business, dar acesta NU va produce dobânzi și prin urmare, nu vei obține venituri din dobânzi pentru acești bani.

Este suficient un cont curent pe firmă la Revolut?

Concurența dintre rețeaua bancară din România și Revolut este foarte mare, astfel încât contul Revolut Business este foarte util oricărei firme în special datorită faptului că

  1. poți păstra capital în 28 de monede
  2. poți converti la cursul de schimb valutar real
  3. și poți efectua plăți cu ușurință, în 28 de monede diferite oriunde în lume la costuri de 10 ori mai mici decât în bănci.

Totuși, trebuie să ții cont de faptul că deși prezintă multe beneficii, Revolut este încă la început pe piață și rămâne de văzut exact cum funcționează și care sunt limitările contului curent business. Din acest motiv, o decizie înțeleaptă ar fi să îți deschizi atât un cont Revolut pe care să îl utilizezi în mare parte pentru plăți internaționale și conversii valutare, cât și un cont la o altă bancă din România pe care să îl utilizezi pentru operațiunile interne (încasări și plăți în RON).

O variantă optimă pentru orice firmă, indiferent de forma juridică (SRL, PFA, PFI) este deschiderea unui cont la o bancă tradițională, pe care să îl folosești împreună cu un cont de Revolut business. Chiar și contul bancar tradițional poate fi deschis online, precum cel de la Libra Internet Bank, pe care îl poți deschide direct din aplicația StartCo.

În concluzie, Revolut Business reprezintă o alegere convenabilă pentru deschiderea unui cont bancar pentru firme. Cu comisioane reduse, plăți internaționale rapide și asistență 24/7, oferă avantaje excelente. Totuși, pentru o soluție mai cuprinzătoare, poți să combini contul Revolut Business cu unul tradițional la o bancă locală. Astfel, te vei bucura de ce e mai bun din ambele opțiuni.

Articole similare