Ce se întâmplă dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce se întâmplă dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă?

Ce se întâmplă dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă?

Ca antreprenor trebuie să te asiguri că ai întotdeauna obligațiile îndeplinite: față de angajați, față de parteneri și nu în ultimul rând, față de ANAF. Așadar, este bine să verifici periodic cum stai cu obligațiile declarative și de plată și desigur, să iei măsuri. Ce se întâmplă dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă sau le depui cu întârziere? Citește în continuare și află ce trebuie să faci pentru a preveni sancțiunile Fiscului.

Ce obligații fiscale ai ca antreprenor?

În funcție de tipul de firmă (SRL sau PFA), vectorul fiscal și sistemul de impozitare (microîntreprindere/impozit pe profit/TVA etc.), trebuie să 

  • depui periodic (lunar, semestrial, anual) declarațiile fiscale aferente activității tale și să
  • plătești taxele și impozitele declarate la termenele scadente prevăzute de lege

Observație:

Declarațiile fiscale sunt întocmite și depuse prin mijloace electronice (SPV/e-guvernare) de către contabil, pe baza documentelor contabile înregistrate. Ulterior, în baza acestor declarații trebuie să faci plățile la ANAF pentru taxele și impozitele datorate.

Ce se întâmplă dacă întârzii cu depunerea declarațiilor? Dar dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă?

Din diferite cauze (nu ai contabil, contabilul a uitat/nu a putut etc.) se poate întâmpla fie să depui cu întârziere, fie să nu depui deloc declarațiile fiscale pentru firma ta. Conform Legii contabilității nr. 82/1991, nedepunerea declarațiilor la termenele legale prevăzute constituie contravenție.

Cum poți fi sancționat?

Sancțiunile aplicate de ANAF diferă în funcție de 

  • numărul de abateri pe care le-a înregistrat compania
  • eroarea identificată (completare incorectă/perioada de întârziere/nedepunere)
  • tipul de declarație

Ca urmare a Hotărârii Guvernului nr. 937/2023, intrată în vigoare la data de 05 noiembrie 2023, Legea prevenirii nu se mai poate aplica. Asta înseamnă că ANAF te poate amenda direct, fără să mai recurgă în prealabil la avertisment.

Ce ai de făcut dacă ai întârziat cu depunerea declarațiilor? 

Trebuie să depui declarațiile din proprie inițiativă în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal. Atenție, asta nu înseamnă că vei fi absolvit de o eventuală amendă.

Ce amenzi aplică ANAF pentru depunerea cu întârziere?

Valoarea amenzilor diferă în funcție de tipul de declarație. Astfel, dacă ai întârziat cu depunerea declarațiilor te poți aștepta la una dintre amenzile de mai jos:

Amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei 

  • Pentru efectuarea de operaţiuni intracomunitare fără a solicita codul de TVA intracomunitar în prealabil

Amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, pentru:

  • nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de menţiuni;
  • neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile
  • furnizarea incompletă a informaţiilor solicitate de ANAF
  • nerespectarea obligaţiilor ce-i revin terţului poprit
  • refuzul debitorului supus executării silite de a preda bunurile organului de executare silită spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispoziţie acestuia pentru a fi identificate şi evaluate.

Cum te înștiințează ANAF?

Atunci când nu depui la timp declarațiile fiscale, ANAF îți poate face o notificare

  1. prin SPV: primești mesaj/atenționare, așa că este recomandat să verifici periodic contul SPV
  2. sau scrisă, la adresa sediului social.

Cum afli dacă ai datorii pentru nedepunerea declarațiilor?

Dacă ai întârziat cu depunerea declarațiilor fiscale, iar ANAF te-a sancționat cu amendă pentru nedepunere, poți regăsi această notificare tot în SPV. Astfel, poți verifica Fișa Rol și o Situație Sintetică pentru a te asigura că plătești la timp o eventuală amendă.

Ce se întâmplă dacă rămâi cu obligații neîndeplinite?

Obligațiile neîndeplinite pot fi declarații nedepuse și/sau sume neachitate. Aceste obligații pot să atragă următoarele:

  1. pentru declarații nedepuse, pe lângă avertisment/amendă, există și alte blocaje:
    1. firma nu poate fi radiată până la îndeplinirea obligațiilor
    2. administratorul se poate alege cu cazier fiscal
  2. pentru sumele neachitate, pe lângă amendă se pot aduna dobânzi și sume accesorii, în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă. Astfel,
    1. nu vei putea închide firma până când nu stingi obligațiile de plată
    2. și vei avea înscrisă fapta în cazierul fiscal ca administrator al firmei

Ce faci dacă ai realizat mai târziu că ai declarații restante din urmă? 

Se poate întâmpla din diferite motive să descoperi mai târziu că există declarații restante din urmă. Indiferent de motiv sau perioada aferentă, toate declarațiile trebuie depuse. Așadar, toate declarațiile din urmă care nu au fost depuse pot fi întocmite și depuse fie prin mijloace electronice (cele aferente perioadelor fiscale 2012-prezent), fie la ghișeu (anterior anului 2012).

Pentru a fi un bun antreprenor trebuie să ai grijă de afacerea ta în cele mai mici detalii. În plus, nu uita, nedepunerea la timp a declarațiilor sau neplata obligațiilor fiscale pot duce inclusiv la înregistrarea firmei în tabelul ANAF al contribuabililor inactivi sau rău platnici. Acest lucru te poate împiedica să îți desfășori activitatea și îi poate determina pe partenerii tăi să renunțe la colaborare. 

Articole similare