Cesiune de părți sociale
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Cesiune de părți sociale

Cesiune de părți sociale

Vrei să intri ca asociat în cadrul unui SRL? Sau ai un SRL și vrei să cedezi părți sociale către un asociat deja existent, sau unei persoane din afara firmei? Află ce înseamnă cesiune de părți sociale, cum se face, de câte tipuri este și când se permite cesiunea de părți sociale către persoane din afara firmei.

Cesiune de părți sociale: ce presupune și de câte tipuri este?

Ce înseamnă cesiunea de părți sociale?

Cesiunea de părți sociale se referă la cedarea unor părți sociale deținute de un asociat, persoană fizică sau juridică, unui alt asociat sau unei persoane din afara firmei care, intrând în posesia părților sociale, devine astfel asociat în firmă.

Asociatul care cedează părți sociale se numește cedent, în vreme ce persoana (fizică/juridică) care le preia este numită cesionar.

Tipuri de cesiune de părți sociale

Cesiunea de părți sociale poate fi clasificată după numărul de părți sociale cedate, sau după relația pe care cesionarul o are cu firma. Astfel, cesiunea poate fi:

  1. în funcție de numărul de părți sociale cedate:
  • cesiune totală de părți sociale (se cedează toată firma) 
  • sau parțială (se cesionează doar o parte din părțile sociale deținute)
  1. în funcție de relația pe care cesionarul o are cu firma:
  • cesiune internă (părțile sociale sunt cedate către un asociat existent în firmă)
  • sau cesiune externă (părțile sociale sunt preluate de către o persoană din afara firmei, care astfel devine nou asociat în cadrul firmei).

Când se face cesiune de părți sociale? Scopurile cesiunii

Cesiunea de părți sociale este o procedură pe care firmele o pot aplica atunci când

  1. un asociat vrea să iasă din firmă
  2. sau când se dorește ca o persoană fizică/juridică să intre în firmă, dar fără aport la capitalul social. În acest caz, asociații existenți îi cedează o parte din părțile lor sociale

Cum se face cesiunea de părți sociale? 

Vrei să intri ca asociat în cadrul unui SRL, sau ai un SRL și vrei să cedezi părți sociale către un asociat deja existent, sau unei persoane din exterior? Iată ce trebuie să știi despre modalitățile pe care le ai la dispoziție pentru a face cesiunea de părți sociale și documentele solicitate de ONRC.

Cum poți face cesiune de părți sociale?

Asemenea altor modificări SRL, pentru a face cesiunea de părți sociale ai la dispoziție atât variante offline, cât și online. Astfel, în funcție de preferințele tale 

  1. poți depune dosarul cu documentele necesare la ghișeul ONRC, dacă nu te deranjează birocrația și timpul pe care trebuie să-l investești 
  2. sau poți alege una din variantele online:
    1. pe portalul ONRC, dacă deții certificat de semnătură electronică 
    2. pe platforma StartCo, fără deplasări, dosare cu șină, sau semnătură electronică

Ce documente sunt necesare?

Pentru a face cesiunea de părți sociale ai nevoie de următorul set de documente, solicitate de ONRC: 

  • Cererea de înregistrare
  • hotărârea adunării generale a asociaților/decizia asociatului unic
  • contractul de cesiune
  • actul constitutiv actualizat, în original 
  • actele de identitate ale persoanelor fizice (în copie certificată de parte) şi, după caz, de pe certificatele de înregistrare ale persoanelor juridice care dobândesc calitatea de asociaţi 
  • declarația privind beneficiarii reali actualizată
  • declarațiile pe proprie răspundere ale asociaților care intră în firmă

Sau te poți bucura de beneficiile digitalizării și să încarci pe platforma StartCo, cu doar câteva click-uri, buletinele asociaților și administratorilor, precum și ale asociaților nou cooptați, dacă este cazul. Restul documentelor se generează automat în platformă și se transmit la Registrul Comerțului.

Ce documente se modifică?

În urma cesiunii de părți sociale se modifică Actul Constitutiv. Acesta va fi actualizat cu noua structură a capitalului social, precum și cu datele de identificare ale noilor asociați, dacă în urma cesiunii structura acționariatului a fost modificată (au ieșit unii asociați/au fost cooptați noi asociați).

Articole similare