Registrul Unic de Control: tot ce trebuie să știi
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Registrul Unic de Control: tot ce trebuie să știi

Registrul Unic de Control: tot ce trebuie să știi

Orice persoană juridică înregistrată și autorizată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului trebuie să dețină un registru unic de control. Află în acest articol cine achiziționează registrul unic de control și de unde, în ce locație trebuie păstrat, când îți este de folos și ce sancțiuni sunt pentru lipsa lui.

Ce este Registrul Unic de Control (RUC)?

Dacă te gândești să începi o afacere, după înregistrarea firmei la Registrul Comerțlui trebuie să adaugi pe lista de to-do’s achiziția registrului unic de control. Ce este acest registru? Este un document cu regim special care trebuie să existe obligatoriu în orice firmă înregistrată la ONRC.

Cu ajutorul acestui Registru vei păstra evidența tuturor controalelor efectuate în firma ta de către organele abilitate, în domeniile: fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcții, protecția consumatorului, protecția muncii, inspecția muncii, protecția împotriva incendiilor, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

Când și de unde se achiziționează? 

Dacă ai înființat o firmă sau urmează să deschizi un SRL/PFA, nu uita că în maxim 30 de zile de la înființare trebuie să îți cumperi un registru unic de control pentru sediul social, și câte unul pentru fiecare punct de lucru înregistrat la ANAF.

Cine achiziționează RUC?

Pentru obținerea RUC-ului reprezentantul legal (administrator/titular PFA) trebuie să depună la ANAF o cerere (de aici poți descărca modelul de cerere). Desigur, dacă reprezentantul nu se poate prezenta, atunci poate întocmi o împuternicire ca altcineva (o persoană delegată) să îl ridice în numele firmei (descarcă model de împuternicire ).

Ce documente sunt necesare?

Pentru a obține acest registru unic de control, ai nevoie de următoarele documente:

  • cerere pentru eliberarea registrului unic de control (model atașat mai sus)
  • copia CUI-ului firmei pentru care se solicită eliberarea registrului unic de control
  • împuternicire – dacă persoana care depune documentele nu este reprezentantul legal (model atașat mai sus)
  • copie C.I. pentru persoana împuternicită
  • copie a Certificatului Constatator pentru punctul de lucru -dacă se solicită RUC pentru un sediu secundar
  • copie a declarației privind sediile secundare, înregistrată la ANAF
  • copie a contractului de închiriere/comodat pentru spațiul în care funcționează punctul de lucru.

Cât costă RUC?

Costul unui RUC este de aproximativ 40 de lei și se poate plăti doar cash

O recomandare: Este bine să mergi cu suma fixa pentru că nu au mereu să dea rest.

De unde se cumpără?

Conform legii, Registrul unic de control se eliberează, contra cost, de ANAF-ul din raza teritorială unde ai înregistrat sediul social.

Întrebări frecvente

Pentru a te asigura că deții toate informațiile cu privire la Registrul Unic de Control, iată câteva întrebări pe care este posibil să le ai ca antreprenor la început de drum și desigur, răspunsurile conform legii:

Se poate obține RUC online?

Nu, din păcate deocamdată RUC se obține EXCLUSIV de la sediile ANAF. 

Unde se ține registrul unic de control?

Orice firmă trebuie să păstreze Registrul unic de control la sediul social. Dacă deții și sedii secundare, atunci nu uita că ai obligația de a procura un registru pentru fiecare punct de lucru declarat la ANAF, și desigur, să păstrezi fiecare registru la punctul de lucru. Dacă ai optat pentru găzduirea sediului la cabinetul unui avocat sau în altă locație de unde nu desfășori niciun fel de activitate, poți păstra RUC-ul într-o altă locație sigură (ex. la tine acasă).

Ce trebuie să faci dacă pierzi registrul unic de control?

Dacă ai pierdut RUC-ul atunci trebuie să mergi cât mai repede la ANAF pentru a declara pierdut registrul inițial și pentru a achiziționa un alt registru.

Ce trebuie să faci dacă schimbi sediul social într-un alt sector/județ?

Orice modificare SRL/PFA făcută la ONRC presupune și modificarea unora dintre actele firmei. Este valabil și pentru RUC. Astfel, dacă schimbi adresa sediului social trebuie să mergi la ANAF 

  • fie pentru achiziția unui alt RUC,
  • fie pentru a primi ștampila Administrației Financiare a Sectorului/Județului în care ai mutat sediul social.

Ce se întâmplă dacă nu prezinți RUC?

Dacă din diverse motive (nu l-ai cumpărat sau nu îl mai ai etc.) nu prezinți registrul atunci trebuie să știi că amenda depășește cu mult costul unui RUC. Conform prevederilor legale, amenda poate să ajungă până la 2.000 de lei. 

Poate fi dificil să pornești un business de la zero, mai ales din pricina aspectelor birocratice. Pentru a te scuti de amenzile nedorite, dar și de stres, este bine să fii mereu informat cu privire la toate obligațiile ce îți revin iar pentru asta te poți baza mereu pe StartCo.

Articole similare