Cum obții codul de TVA intracomunitar dacă nu ai contabil? Ghid Complet
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Cum obții codul de TVA intracomunitar dacă nu ai contabil? Ghid Complet

Cum obții codul de TVA intracomunitar dacă nu ai contabil? Ghid Complet

Toate firmele (PFA sau SRL) neplătitoare de TVA care desfășoară relații comerciale cu firme din Uniunea Europeană au obligatoriu nevoie de Codul intracomunitar (special) de TVA. Dacă ai o firmă care nu este înregistrată în scopuri de TVA în România și urmează să colaborezi cu un partener din UE, atunci acest ghid este pentru tine. Citește în continuare și află ce este, când ai nevoie și cum obții codul de TVA intracomunitar dacă nu ai contabil – ghid complet pentru antreprenori.

Ce este codul de TVA intracomunitar?

Codul de TVA intracomunitar este un cod care permite firmelor neînregistrate în scopuri de TVA în România (indiferent de forma juridică: PFA, II, SRL) să efectueze tranzacții cu parteneri din UE, conform art. 317 din Codul fiscal. Astfel, prin obținerea acestui cod poți fi identificat ca operator și poți să eviți dubla taxare între România și statul membru UE din care este firma parteneră.

Atenție: Obținerea codului de TVA intracomunitar nu este echivalentă cu înregistrarea în scopuri de TVA. Asta înseamnă că firma rămâne neplătitoare de TVA, așadar

  • nu se vor emite facturi cu TVA 
  • și nu îți vei deduce TVA din facturile de achiziții. 

Când ai nevoie de codul de TVA intracomunitar?

Acest cod de TVA este necesar doar dacă desfășori relații comerciale cu firme din state membre ale Uniunii Europene și ești neplătitor de TVA, însă pot exista și situații în care poți opta pentru obținerea lui.

#1. Obligatoriu: Atunci când dorești să achiziționezi servicii de la firme din alte țări UE

Vrei să cumperi serviciile prestate de firme care care au sediul în altă țară UE (servicii cum ar fi: servicii de hosting, reclame de la platforme precum Google sau Facebook, aplicații, abonamente sau soft-uri necesare în desfășurarea activității, etc.)? Atunci va trebui să îi comunici colaboratorului tău codul intracomunitar de TVA, care se va regăsi pe facturile emise către firma ta. 

Foarte important: Facturile nu vor conține TVA, însă la valoarea facturii va trebui să calculezi TVA-ul aferent, în valoare de 19%, să îl declari și să îl plătești în România.

#2. Obligatoriu: Atunci când dorești să prestezi servicii firmelor din alte țări UE

În cazul în care prestezi servicii unei firme cu sediul în altă țară UE, va trebui să treci codul de TVA intracomunitar în loc de CUI pe facturile emise partenerului străin. De asemenea, vei solicita clientului să îți comunice un cod TVA valabil. 

Și în acest caz, factura va fi fără TVA, însă clientul va plăti ulterior TVA-ul aferent în țara unde își are sediul, dacă este cazul.

#3. Obligatoriu: Atunci când achiziționezi produse de la furnizori din UE, iar valoarea achizițiilor a depășit 10.000 Euro

La depășirea plafonului de 10.000 de euro la achiziții intracomunitare în mod obligatoriu va trebui să comunici furnizorului/furnizorilor un cod de TVA intracomunitar. 

La fel ca în prima situație prezentată, partenerii îți vor factura fără TVA însă TVA-ul aferent va trebui declarat și plătit în România.

#4. Opțional: Atunci când achiziționezi produse de la furnizori din UE iar valoarea achizițiilor nu a depășit 10.000 Euro

Până aici am discutat despre situațiile în care ai nevoie obligatoriu de codul de TVA intracomunitar. Însă, chiar dacă valoarea achizițiilor intracomunitare nu depășește 10.000 euro, poți opta pentru obținerea codului intracomunitar de TVA și plata TVA-ului în România, fără a fi obligat să faci acest lucru. 

De ce să optezi pentru obținerea codului de TVA intracomunitar atunci când achiziționezi produse de la furnizori din UE iar valoarea achizițiilor nu a depășit 10.000 Euro? Deoarece plata TVA în România în această situație este mai avantajoasă în cazul în care țara de achiziție are o cotă de TVA mai mare de 19% (cota din România).

Foarte important:

Pentru a evita eventuale penalități legate de tranzacțiile realizate cu firme din străinătate este necesar să îți obții codul de TVA intracomunitar înainte de a efectua una dintre tranzacțiile prevăzute ca fiind obligatorii (1, 2 sau 3).

Cum se obține?

Începând cu data de 1 martie 2022 procedura de obținere a codului de TVA intracomunitar s-a modificat, prin înlocuirea formularului 091 cu declarația 700. Astfel, codul se obține prin depunerea declarației 700 la ANAF, EXCLUSIV online prin Spațiul Privat Virtual.

Obținerea codului o poate face contabilul, sau dacă nu ai contabil poți obține chiar tu, dar pentru asta trebuie să deții un certificat digital de semnătură electronică.

Instrucțiuni obținere cod TVA intracomunitar

Dacă trebuie să îți obții singur codul de TVA intracomunitar trebuie doar să urmezi următoarele instrucțiuni.

Pasul 1: Achiziționează un certificat digital pe numele tău

Certificatul de semnătură electronică te va ajuta să mergi mai departe la pașii următori. În plus, vei avea nevoie de acesta și pentru a putea transmite facturile în sistemul e-Factura, dar și pentru alte operațiuni la ANAF. Am scris în acest articol tot ce trebuie să știi despre semnătura electronică și cum îți mai poate fi de folos.

Pasul 2: Înregistreză un cont SPV pe firma (pe CUI-ul firmei). 

Pentru înregistrarea în SPV pe firmă ai nevoie în mod obligatoriu de semnătura electronică.Mai multe informații despre cum îți poți deschide contul SPV găsești în acest ghid de deschidere cont SPV.

Pasul 3: Descarcă și completează Declarația 700

Pentru a descărca declarația 700 trebuie doar să accesezi site-ul ANAF și să descarci formularul în formatul PDF – Soft A. 

Pasul 4: Deschide formularul descărcat

Pentru a completa formularul trebuie să deschizi fișierul descărcat cu programul Adobe Acrobat prin dublu click pe fișier. 

Atenție: Nu îl vei putea deschide în mod preview, din bara de download!

Pasul 5: Completează declarația 

Pentru a completa declarația trebuie doar să urmezi instrucțiunile, după cum urmează:

Secțiunea I 

Bifează Declarație de Mențiuni.

Secțiunea II 

Punctul 1 – introdu CUI-ul firmei

Punctul 2 – introdu denumirea firmei / PFA-ului

Punctul 3 (Declarația de înregistrare fiscală depusă inițial)

  • dacă ai un SRL selectează 010 – DIF/DM/DR  pentru PJ, asocieri și alte entități fără personalitate juridică
  • dacă ai un PFA selectează 070 – DIF/DM/DR pentru PF care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale.

Secțiunea III 

Bifează Reprezentare prin Reprezentant legal. La Nr. document notează CUI-ul firmei, iar la Data document data eliberării certificatului de înregistrare (o regăsești pe certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului). Imediat dedesubt completează toate câmpurile din subsecțiunea Date de identificare.

Secțiunea IV Alte date privind contribuabilul

La punctul 1 (Contabilitatea este organizată și condusă pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilității, cf.art.10 alin.(3) din Legea contabilității nr.82/ 1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare) bifează 

  • Da dacă ai un contract de prestări servicii cu un expert contabil sau cu o firmă de contabilitate și completează dedesubt datele acestuia și ale contractului de prestări servicii
  • Nu, dacă nu ai un contract cu un expert contabil

Subsecțiunea B.VI

Mergi apoi la SUBSECTIUNEA B.VI. (pagina 7) – ÎNREGISTRAREA ÎN SCOPURI DE TVA SAU MENȚIUNI ÎN CAZUL ALTOR PERSOANE CARE EFECTUEAZĂ ACHIZIȚII INTRACOMUNITARE SAU PENTRU SERVICII, PRECUM ȘI PENTRU AGRICULTORII CARE EFECTUEAZĂ LIVRĂRI INTRACOMUNITARE DE BUNURI, CF. ART.317 DIN CODUL FISCAL

La punctul 1. Înregistrare în scopuri de TVA în cazul altor persoane bifează căsuța b) persoană juridică neimpozabilă

La punctul 1.23.1. Înregistrare în scopuri de TVA în cazul altor persoane, conform.art.317 din Codul fiscal va trebui să bifezi unul din punctele 1-7, reprezentând motivul pentru care dorești obținerea codului de TVA intracomunitar:

  • pentru achiziții intracomunitare 
  • prestări de servicii 
  • primirea de servicii 
  • livrări intracomunitare de bunuri etc. 

Atenție: Chiar dacă se aplică mai multe în cazul tău, trebuie să selectezi un singur motiv. Ulterior, vei putea folosi codul și pentru restul operațiunilor intracomunitare.

Datele reprezentantului

Mergi apoi la ultima pagină și completează Numele, Prenumele, Data și Funcția (reprezentant legal)

Validare

După ce ai terminat de completat tot, mergi înapoi la prima pagină și dă click pe butonul VALIDARE. În cazul în care ai completat ceva greșit sau ai omis să completezi ceva, vei fi atenționat și vei putea vedea erorile în atașamente (coloana din stânga). În cazul în care ai completat totul corect, vei putea valida documentul.

Pasul 6: Încarcă arhiva zip cu documentele justificative

Imediat după ce dai click pe validare ți se va cere să încarci arhiva zip cu documentele pe care le depui în susținerea cererii. Astfel, în prealabil trebuie să pregătești o arhivă (pe care apoi să o încarci în formularul PDF) cu următoarele documente: 

  • copie CUI (certificat de înregistrare de la Registrul Comerțului)
  • copie CI 

Pasul 7: Semnează

Mergi din nou la ultima pagină și identifică chenarul de semnătură. Dă click pe acel chenar și semnează cu semnătura electronică calificată. 

Pasul 8: Depune D700

Dacă totul a decurs corect, intra pe site-ul e-guvernare.ro și dă click pe butonul DEPUNERE DECLARAȚII. Vei putea apoi să te loghezi folosind certificatul tău digital (acesta va fi recunoscut pe acest site în baza înregistrării contului SPV pe firmă folosind aceeași semnătură electronică). După logare încarcă fișierul cu declarația 700 semnat electronic.

Pasul 9: Descarcă recipisa

După încărcarea declarației vei primi un index și un link de unde poți descărca recipisa. Accesează link-ul, introdu aici indexul de încărcare și CUI-ul firmei și descarcă recipisa. 

  1. Dacă mesajul din recipisă confirmă faptul că Nu există erori de validare înseamnă ca declarația a fost depusă cu succes. 
  2. Dacă mesajul din recipisă conține erori, trebuie să corectezi erorile semnalate și să depui din nou declarația urmând pașii de mai sus. 

Pasul 10: Ridică de la ANAF codul de TVA intracomunitar

În maxim 10 zile lucrătoare de la transmiterea cu succes a declarației 700, poți merge la sediul ANAF de care aparține firma pentru a ridica codul de TVA intracomunitar. Este posibil să îl poți ridica și mai devreme însă, dacă nu vrei să faci drumuri extra la ANAF și vrei să mergi la sigur, atunci trebuie să reții că termenul legal de eliberare este de 10 zile lucrătoare. 

Atunci când îți dorești o afacere de succes trebuie să înlături toate barierele, inclusiv cele teritoriale. Așadar, dacă vrei să obții parteneriate cu firme din state membre UE, codul de TVA intracomunitar este un pas indispensabil pe care după cum se poate observa îl poți face chiar dacă încă nu ai un contabil.

Similar Posts