Am nevoie de cont bancar pe PFA?
Una dintre principalele întrebări ale freelancerilor și a celor care desfășoară o profesie liberală este: “Am nevoie de cont bancar pe PFA?”. Citește articolul complet și află care sunt cerințele legale, de ce este nevoie de un cont bancar dedicat activității PFA-ului și cum alegi banca potrivită pentru afacerea ta.
Cuprins
Cont personal sau cont bancar dedicat activității PFA? Cerințe legale
Fie că ai un PFA, II, IF sau PFI trebuie să știi că nu există o prevedere legală care să te oblige să ai un cont bancar separat pentru activitatea desfășurată independent. De ce? Pentru că patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) coincide cu patrimoniul persoanei fizice (titular), astfel că tu, ca persoană fizică titulară, răspunzi solidar cu PFA-ul (sau II, PFI, IF). Prin urmare, poți să dispui liber de banii obținuți din activitatea desfășurată, spre deosebire de SRL unde poți să folosești banii doar ca urmare a repartizării dividendelor.
Atenție:
Există situații în care este recomandat să ai un cont bancar separat pentru PFA. Citește în continuare și descoperă când trebuie să deschizi un cont separat și cum alegi banca potrivită.
De ce este bine să ai cont bancar separat pentru PFA
Legislația nu te obligă să deschizi un cont separat pentru activitatea independentă, dar totuși sunt situații în care se recomandă deținerea unui cont bancar dedicat pentru PFA. Astfel, indiferent de forma de impozitare – PFA în sistem real sau normă de venit este recomandat să ai un cont separat de PFA pentru că:
Poți să ții o evidență clară a veniturilor obținute pe PFA și a cheltuielilor deductibile.
Conform art. 48 din Codul Fiscal, care reglementează regulile generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat pe baza contabilității în partidă simplă, prevede condițiile în care cheltuielile efectuate de PFA sunt cheltuieli deductibile. Una dintre condiții este ca aceste cheltuieli să fie efectuate în cadrul activităților desfășurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente. Astfel, cu un cont bancar separat pentru PFA poți face dovada deductibilității cheltuielilor.
În plus, având un cont separat pentru PFA
- îți va fi mai ușor să-ți calculezi rezultatul activității și să stabilești impozitul de plată
- nu vei mai fi nevoit să separi cheltuielile de la restaurant, supermarket sau din vacanță de cele necesare pentru desfășurarea activității
- sau banii trimiși, ori primiți de la prieteni/rude de încasările provenite din activitatea PFA-ului.
Poți justifica banii ca provenind dintr-o activitate economică declarată, ceea ce ți-ar putea fi de ajutor dacă vrei să obții un credit
Atât ca SRL cât și ca PFA, poți achiziționa o mașină în leasing sau poți solicita un credit pentru capital de lucru. Condiția esențială este să faci dovada solvabilității afacerii și a stabilității financiare. În acest sens, trebuie să oferi băncii date reale cu privire la veniturile și cheltuielile PFA-ului. De regulă, băncile oferă credite doar celor care au cont bancar dedicat deoarece astfel au garanția unor venituri reale obținute ca urmare a activității economice, și nu din alte surse.
În cazul unei popriri pentru datoriile la bugetul de stat, aceasta se face pe contul de PFA, nu pe toate conturile pe care le ai.
Dacă nu achiți datoriile ANAF la termenele scadente sau omiți o plată, este posibil să se instituie o poprire pentru datoriile către bugetul de stat. Dacă ai un cont bancar separat pentru PFA, poprirea va fi instituită doar pe contul dedicat PFA, nu pe toate conturile persoanei fizice titulară de PFA.
Alte motive pentru care este recomandat să ai un cont separat
- partenerii de afaceri sau instituțiile guvernamentale pot impune deținerea unui cont bancar dedicat dacă vrei să lucrezi cu ei
- încasările și plățile din contul dedicat pentru PFA sunt înregistrate în extrasul de cont lunar, care este document justificativ pentru contabilitatea PFA-ului și trebuie păstrat în arhivă pentru o perioadă de cel puțin 5 ani
- dacă ai un control ANAF este posibil ca în urma inspecției fiscale anumite încasări să fie încadrate ca evaziune fiscală, sau ca o parte din cheltuielile realizate să fie considerate ca fiind nedeductibile.
Ce argumente ar putea exista împotriva contului de PFA?
Pe lângă toate argumentele enumerate în favoarea deschiderii unui cont bancar pentru PFA, trebuie să știi că nu există motive solide pentru care să nu ai un cont separat. De altfel, singurul motiv ar putea fi reprezentat de costurile de administrare care sunt de regulă mai mari pentru persoane juridice, decât pentru persoane fizice, dar oricum variază între 10 lei și 50 lei pe lună.
Sfatul StartCo: Deschide un cont bancar separat pentru PFA-ul tău.
Cum alegi banca la care să îți deschizi contul pe PFA (criterii)
Chiar dacă activitatea unui PFA nu este atât de complexă ca cea a unui SRL, contul curent bancar îți va facilita relațiile comerciale, dar și cu autoritățile. Așadar, iată cum trebuie să îți alegi banca pentru PFA:
- trebuie să analizezi oferta băncilor și condițiile impuse
- precum și valoarea comisioanelor și a taxelor privind diferite operațiuni precum:
- deschiderea și administrarea contului
- operațiunile interbancare
- retragerea de numerar
- încasările de la clienți
- serviciile de Internet Banking/Mobile Banking/POS/e-commerce
- mai ales pentru plăți în valută în afara Uniunii Europene
- trebuie să analizezi numărul de sucursale și disponibilitatea acestora
- suportul tehnic oferit
- facilitățile pentru PFA
- precum și nevoile afacerii tale
- plăți și încasări (naționale dar și internaționale)
- plata taxelor la bugetul de stat
- schimb valutar
- credite
- implementarea plății cu cardul pe site-ul firmei etc.
Ce bancă este alegerea potrivită?
Alegerea potrivită nu presupune neapărat alegerea unei bănci tradiționale. Poți separa finanțele personale de ale PFA-ului prin deschiderea unui cont la un fintech precum Revolut sau Wise. Un cont la o bancă presupune accesul facil la credite, în vreme ce un cont Revolut presupune flexibilitate și rapiditate.
Ce bănci din România au conturi pentru PFA
Majoritatea băncilor din România au pachete de cont special concepute pentru PFA-uri, nu doar pentru firme. În continuare poți afla care sunt opțiunile pentru deschiderea contului bancar pentru PFA.
1. Cont PFA Libra Internet Bank
La Libra Internet Bank poți deschide cont bancar pe firmă 100% online și direct din aplicația StartCo. Fără hârtii și fără să te deplasezi, indiferent de forma juridică: SRL, PFA sau PFI (profesie liberală înregistrată în România la ANAF). În plus, ai beneficii precum:
- Primele 12 luni gratuite pentru firmele nou-înființate
- Livrare gratuită a cardului oriunde în România
- Specialist dedicat contului tău
- După 12 luni ai un singur cost lunar tip abonament cuprins între 50-100 lei în funcție de pachetul ales
Asta înseamnă că nu mai e nevoie să pierzi timp mergând la bancă.
2. Cont PFA ING
- Administrarea pachetului pentru PFA costă doar 5 lei/lună (cont curent, card, internet și mobile banking, depuneri numerar la ATM-urile ING și încasări intra și interbancare)
- Transferurile către conturile proprii sau ale altor clienți ING sunt comisionate cu 2 lei, în timp ce plățile interbancare în lei sau euro au un comision de 5 lei, respectiv 10 lei dacă suma este mai mare de 50.000 de lei
- Retragerile de la ATM-urile proprii au un comision de 0,2%, iar de la ATM-urile altor băncii, de 1%+2,5 lei.
3. Cont PFA BCR
- Pachet gratuit pentru primul an de activitate care include: deschiderea și administrarea lunară a contului și a cardului, serviciul de internet banking, plăți intra și interbancare în România (se plătește comision TransFond/BNR), încasări
- Retragerile de la ATM-urile proprii au un comision de 0,4% min 1 RON, iar de la ATM-urilor altor bănci de 1% + 5,50 RON/tranzacţie. Pentru utilizarea bancomatelor din străinătate se percepe același comision, dar se adaugă comisionul de conversie valutară de 2%
- Plățile SEPA în euro, 6 lei, respectiv 12 lei, dacă suma e mai mare de 50.000 lei, iar plățile non-SEPA realizate online, 0,05% min 7,5 EUR, max 250 EUR
- La finalul celor 12 luni, poți opta pentru pachetul Expert BCR, cu un cost lunar de 7 lei, sau Expert Plus BCR, cu mai multe operațiuni incluse și un cost de 35 lei/lună.
4. Cont PFA Banca Transilvania (BT)
- Pachet de cont curent gratuit în primul an, care include: plăți si încasări nelimitate în lei și valută, card de debit Visa Business, 5 retrageri gratuite de la bancomatele proprii, servicii non-bancare
- Comisionul pentru retragerile la de ATM-urile proprii este de 0,40%, iar de la bancomatele altor bănci și România și străinătate, de 1%+2,50 Lei
- La sfârșitul celor 12 luni, cel mai ieftin pachet pentru care poți opta, costă 29 de lei, dar ai la dispoziție încă trei variante cu diverse operațiuni incluse.
Alte bănci care oferă posibilitatea deschiderii unui cont pentru PFA:
- Raiffeisen
- BRD
- CEC Bank
Variante rapide, cu zero drumuri
Dacă nu vrei să pierzi timpul cu drumurile la bancă, îți poți deschide online un cont pentru PFA. Printre băncile de pe piața locală care oferă această variantă sunt Libra Internet Bank, BT, BCR, OTP și CEC Bank. Altfel, nu uita că există și variante alternative de fintech-uri precum Revolut sau Wise.
Ce documente trebuie pentru deschidere cont PFA?
Documentele necesare pentru deschiderea unui cont PFA diferă de la o bancă la alta, dar de regulă vei avea nevoie de:
- Actul de identificare al persoanei fizice autorizate
- Certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului
- Hotărârea sau rezoluția de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului
- Extrasul electronic de la ONRC sau certificatul constatator de la ONRC eliberat cu maxim 30 zile înainte de a depune la bancă documentele pentru deschiderea contului
- Autorizația de funcționare sau certificatul constatator emis de ONRC care atestă depunerea declarației pe propria răspundere
- Alte documente solicitate de bancă
Deși cerințele contabile nu sunt atât de complexe ca în cazul SRL, ca titular de PFA trebuie să te asiguri că ai o evidență contabilă cât mai bine organizată, iar acest lucru începe cu deschiderea unui cont bancar, de trezorerie sau Revolut, în funcție de preferințele și nevoile afacerii tale.