Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023?
Ordonanța 16/2022 vine cu o serie de modificări pentru antreprenori, dar și pentru freelanceri deopotrivă. Află din acest articol care sunt principalele modificări din codul fiscal și ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023.
Cuprins
Contextul legal
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 716 din 15 iulie 2022 a fost publicată OG 16/2022, ale cărei prevederi presupun modificarea Codului Fiscal. O serie de modificări vor intra în vigoare începând cu 1 august 2022, iar restul de la 1 ianuarie 2023.
Noutățile fiscale nu vizează doar firmele, astfel încât începând cu anul viitor, vor fi schimbări fiscale și pentru PFA-uri: reducerea plafonului pentru norma de venit de la 100.000 euro la 25.000 euro, dar și noi reguli pentru plata CAS și CASS.
Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023?
Activezi ca freelancer sau vrei să înființezi un PFA? Iată ce taxe vei avea de plătit în 2023:
- impozit pe venit (10%), calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real)
- CAS (Contribuția de asigurări sociale)
- CASS (Contribuția de asigurări sociale de sănătate)
Ce va fi diferit începând cu anul 2023 față de actualele prevederi? Conform OG 16 se vor aplica anumite plafoane pentru taxele datorate de freelanceri. Citește în continuare și află cum se modifică plafoanele PFA în 2023.
Plafonul pentru norma de venit
Una dintre principalele modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 este reducerea plafonului privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
Cum te impactează această modificare?
Această măsură te afectează doar dacă obții venituri mari din activitatea de freelancer și aplici impozitarea la normă de venit. Concret, dacă ai un PFA, II sau IF și în cursul anului 2023 înregistrezi un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor (2024) ai obligația determinării venitului net anual în sistem real.
Important:
- Reducerea plafonului și implicit, aplicarea modului de calcul în sistem real se va aplica din anul 2024.
- Nu uita că ai obligația completării și depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Contribuții sociale
De asemenea, noile prevederi prevăd schimbări și din punct de vedere al contribuțiilor sociale (CAS și CASS) datorate ca PFA, II, IF, sau profesii liberale. Iată ce presupun noile plafoane ale CAS și CASS.
CAS
Pentru plata CAS se vor aplica două plafoane. Astfel, în funcție de veniturile realizate, începând cu anul 2023 baza de calcul la care se va aplica CAS va fi
- 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Cine datorează CAS?
Contribuția de asigurări sociale (CAS) se datorează pentru veniturile nete din activități independente estimate, cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară.
CASS
Începând cu 2023 se vor aplica trei plafoane pentru plata CASS. Astfel, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi
- 0 (nu vei fi obligat la plata CASS), dacă venitul va fi sub 6 salarii minime
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
Cine datorează CASS?
Datorezi CASS dacă realizezi venituri din
- activități independente
- drepturi de proprietate intelectuală
- asocierea cu o persoană juridică,
din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri.
Important:
Aceste măsuri privind plafoanele CAS și CASS se aplică din anul 2024, pentru veniturile realizate în 2023.
Alte aspecte administrative de care trebuie să ții cont ca freelancer
Printre obligațiile administrative pe care trebuie să le respecți dacă îți desfășori activitatea ca freelancer se numără:
- organizarea evidenței contabile – chiar dacă nu este atât de complexă ca în cazul firmelor, este bine să ai un contabil
- completarea Registrului de evidență fiscală (indiferent de modul de impozitare – sistem real sau normă de venit)
- completarea și depunerea declarației unice
- plata obligațiilor fiscale
Deși dese și complexe, schimbările legislative nu trebuie să fie un impediment în activitatea ta. Cu un contabil dedicat care să-ți dea sfaturile potrivite, viața de freelancer este mai ușoară.