Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2024?
|

Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2024?

Ca de obicei, începutul de an vine cu o serie de modificări pentru antreprenori, dar și pentru freelanceri deopotrivă. Află din acest articol care sunt principalele modificări din codul fiscal și ce taxe vor plăti PFA-urile din 2024.

Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2024?

Activezi ca freelancer sau vrei să înființezi un PFA? Iată ce taxe vei avea de plătit în 2024:

  • impozit pe venit (10%), calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real)
  • CAS 25% (Contribuția de asigurări sociale)
  • CASS 10% (Contribuția de asigurări sociale de sănătate)

Ce va fi diferit începând cu anul 2024 față de vechile prevederi?

Conform noilor reglementări se vor aplica noi plafoane pentru taxele datorate de freelanceri. Citește în continuare și află cum se modifică plafoanele PFA în 2024.

Plafonul pentru norma de venit

Începând cu veniturile obținute în 2023, intervine reducerea plafonului privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro (cât era anterior) la 25.000 de euro. 

În plus, anumite coduri CAEN sunt excluse de la norma de venit. Este vorba despre domeniul IT, ale cărui coduri 6202 și 6203 au fost eliminate începând cu 1 ianuarie 2024.

Cum te impactează această modificare?

Această măsură te afectează doar dacă obții venituri mari din activitatea de freelancer și aplici impozitarea la normă de venit. Concret, dacă ai un PFA, II sau IF și în cursul anului 2023 ai avut un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor (2024) ai obligația determinării venitului net anual în sistem real. La fel și în cazul în care ai un PFA sau vrei să înființezi un PFA în domeniul IT.  

Contribuții sociale

De asemenea, noile prevederi prevăd schimbări și din punct de vedere al contribuțiilor sociale (CAS și CASS) datorate ca PFA, II, IF, sau profesii liberale. Iată ce presupun noile plafoane ale CAS și CASS.

CAS

Pentru plata CAS se vor aplica în continuare cele două plafoane. Astfel, în funcție de veniturile realizate, baza de calcul la care se va aplica CAS va fi 

  1. 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară
  2. nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
  3. sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Cine datorează CAS?

Contribuția de asigurări sociale (CAS) se datorează pentru veniturile nete din activități independente estimate, cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară. 

CASS

Începând cu 2024 se vor aplica noi plafoane pentru plata CASS, după cum urmează:

  1. 10% din 6 salarii, pentru venituri până în 6 salarii minime
  2. 10% din veniturile nete, pentru venituri între 6 și 60 de salarii
  3. 10% din 60 de salarii, pentru venituri peste 60 de salarii.

Important:

De anul acesta, CASS și CAS sunt cheltuieli deductibile de la calculul impozitului pe venit.

În plus, începând cu veniturile obținute în 2024, PFA-urile au parte de mai multe schimbări la calculul taxelor datorate și, per total, vor plăti ceva mai mult decât până acum. Am scris un articol complet despre ce se schimbă pentru PFA-uri în 2024.

Alte aspecte administrative de care trebuie să ții cont ca freelancer

Printre obligațiile administrative pe care trebuie să le respecți dacă îți desfășori activitatea ca freelancer se numără:

  1. organizarea evidenței contabile – chiar dacă nu este atât de complexă ca în cazul firmelor, este bine să ai un contabil
  2. completarea Registrului de evidență fiscală (indiferent de modul de impozitare – sistem real sau normă de venit) 
  3. completarea și depunerea declarației unice
  4. plata obligațiilor fiscale.

Deși dese și complexe, schimbările legislative nu trebuie să fie un impediment în activitatea ta. Cu un contabil dedicat care să-ți dea sfaturile potrivite, viața de freelancer este mai ușoară.

Articole similare