Ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2023?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Taxe pentru firme – 2024
|

Taxe pentru firme – 2024

Noi modificări ale Codului Fiscal vor impacta mediul de afaceri începând cu ianuarie 2024. Noi condiții, restricții, și cel mai important, taxe mai mari pentru firmele din România. Ai o firmă sau vrei să înființezi un SRL? Află ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2024.

Ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2024?

Anul 2024 vine cu schimbări majore din punct de vedere al taxării firmelor. Iată care sunt principalele modificări.

Condiții de încadrare ca microîntreprindere

Cele mai importante modificări vizează modul de încadrare a firmelor ca microintreprinderi.

Dacă până în 2023 aveai dreptul de a deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2024 lucrurile se schimbă. Astfel, vei putea deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot doar într-o singură microîntreprindere. Restul firmelor vor trece la impozit pe profit.

De asemenea, pentru a rămâne microîntreprindere trebuie să te asiguri că nu ai întârzieri la depunerea situaţiilor financiare anuale. Apare astfel termenul de 31 martie 2024 până la care trebuie să te asiguri că nu ai bilanțuri nedepuse pentru anii anteriori, iar dacă există, să le depui. În caz contrar, firma va fi încadrată ca plătitoare de impozit pe profit.

Se schimbă și modul de calcul pentru plafonul micro, ceea ce înseamnă că limita de 500.000 euro se calculează cumulând veniturile microîntreprinderii cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, așa cum sunt definite de Legea nr. 346/2004.

Ce se mai schimbă pentru microîntreprinderi?

  1. Se reintroduce cota de 3%: Începând cu 1 ianuarie 2024 firmele care au o cifră de afaceri sub 60.000 euro și/sau care NU desfășoară activitățile principale sau secundare în IT, Horeca, activități juridice, asistență medicală și sănătate, vor plăti 1%. În schimb, firmele cu o cifră de afaceri între 60.000 de euro și 500.000 de euro și/sau desfășoară activități principale sau secundare în domeniile menționate, vor plăti 3%.
  2. Dispar facilitățile pentru HoReCa: Asta înseamnă că firmele din HoReCa pot fi încadrate ca micro doar dacă au minim un angajat cu CIM la normă întreagă sau contract de mandat. În plus, trebuie să respecte plafonul de 500.000 de euro. Un alt dezavantaj pentru acest domeniu este cota de impozit, care, așa cum am menționat anterior, va fi de 3%.
Important:
  1. Dacă vrei să înființezi o firmă trebuie să știi că poți opta să plătești impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile de încadrare sunt îndeplinite la data înregistrării în Registrul comerțului. Condiția de a avea cel puțin un angajat trebuie îndeplinită în termen de maxim 30 de zile de la data înființării (data înregistrării în Registrul Comerțului).
  2. În cazul în care contractul de muncă se suspendă pentru mai mult de 30 de zile, sau a mai fost suspendat, atunci firma va fi reîncadrată ca plătitoare de impozit pe profit.
  3. Dacă o firmă are un singur angajat cu normă întreagă, dar contractul este suspendat ca urmare a intrării în concediu de creștere copil, atunci firma rămâne încadrată ca microîntreprindere.
  4. Începând cu 1 ianuarie plafonul pentru micro este de 500.000 euro!
  5. Dacă o firmă nu îndeplinește cumulativ toate condițiile pentru micro, va deveni plătitoare de impozit pe profit, chiar dacă cifra de afaceri este sub plafon.

Ce nu se schimbă pentru firme?

Deși sunt multe schimbări fiscale, sunt și aspecte care rămân neschimbate.

Impozitul pe dividende

Deocamdată, se calculează la fel ca în 2023, prin aplicarea cotei de 8%. În plus, pentru dividendele încasate se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10% după cum urmează:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Impozitul pe profit

Firmele care plătesc impozit pe profit aplică în continuare cota de 16%. Intră în această categorie firmele care nu optează pentru regimul micro, și cele care nu mai îndeplinesc condițiile pentru micro:

  1. până la 31 decembrie 2023 ai minim un angajat cu normă întreagă
  2. cifra de afaceri este realizată în proporție de cel puțin 80% din alte activități mai puțin consultanță și management
  3. la 31 decembrie 2023 ai avut o cifră de afaceri sub plafonul de 500.000 de euro.

Ce se întâmplă dacă ai o firmă suspendată în anul 2023 și îți reiei activitatea în 2024?

Pentru a rămâne microîntreprindere trebuie să te asiguri că la data reluării activității îndeplinești condițiile valabile la 1 ianuarie 2024 pentru microîntreprinderi. În caz contrar, vei fi încadrat ca plătitor de impozit pe profit. Asta înseamnă că ai 30 de zile la dispoziție să faci o angajare.

Mai multe informații despre ce taxe vor plăti firmele în 2024 poți găsi în acest articol.

Articole similare