Număr EORI – cine are nevoie, cum se folosește și cum îl poți obține
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Număr EORI – cine are nevoie, cum se folosește și cum îl poți obține
|

Număr EORI – cine are nevoie, cum se folosește și cum îl poți obține

Un număr EORI (sau un cod EORI) este un număr de identificare a operatorilor economici și persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene care efectuează operațiuni de import-export. Astfel, dacă ai o firmă (indiferent de forma sa juridică) care importă bunuri din afara Uniunii Europene sau care exportă bunuri în țări non-UE, ai nevoie de un astfel de număr EORI.

Care este scopul numărului EORI?

Atribuirea unui număr EORI fiecărui operator economic care efectuează operațiuni de import-export are ca scop identificarea operatorilor economici în relația acestora cu autoritățile vamale din toate țările UE și facilitarea schimbului de informații între autoritățile vamale și alte instituții.

Număr EORI pentru firme

În practică, fiecare firmă care desfășoară activități de import-export trebuie să comunice numărul EORI autorităților vamale pentru a putea achita taxele cuvenite. În lipsa unui număr EORI, o firmă care importă bunuri din afara Uniunii Europene va rămâne cu marfa blocată în vamă până la dovada deținerii unui număr EORI și plata taxelor vamale. Blocarea mărfurilor importate în vamă nu reprezintă doar imposibilitatea comercializării acestora, ci și costuri în plus de depozitare.

Număr EORI pentru persoane fizice

De asemenea, deși nu este obligatoriu pentru comenzi cu valoare mică-medie, dacă achiziționezi bunuri din afara UE (relativ des 🙂 ), atunci un cod EORI te va ajuta foarte mult și te va scuti de costuri inutile. Cum? Atunci când comanzi ceva de pe un site cum ar fi AliExpress, pe lângă taxa de transport va trebui să plătești și taxe vamale, având în vedere că bunul este important dintr-o țară non-UE, cum este China. Aceste taxe vamale pot fi achitate în unul din 2 moduri: fie prin intermediul firmei de curierat care îți transportă comanda (în acest caz nu ai nevoie de un cod EORI), fie direct în contul de Trezorerie al Biroului Vamal, pentru această opțiune fiind necesar un cod EORI.

Deși la prima vedere prima opțiune pare mai simplă, în realitate ea este mult mai costisitoare întrucât firmele de curierat îți vor cere un comision semnificativ (ce de multe ori depășește de 3 ori valoarea taxelor vamale) pentru achitarea taxelor vamale în numele tău. Pentru a scăpa de plata acestui comision, tot ce trebuie să faci este să obții un număr EORI și vei putea achita taxele vamale direct din contul tău bancar.

Cum obții un număr EORI

Cererea de eliberare a unui cod EORI se depune la Direcția Regională Vamală de care aparține firma sau persoana fizică. În România există în total 8 Direcții Regionale Vamale (București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Ploiești și Timișoara). Spre exemplu, dacă sediul firmei sau, după caz, domiciliul persoanei fizice este în Ilfov, cererea va fi depusă la Direcția Regională Vamală București.

Datele necesare pentru atribuirea unui cod EORI sunt: datele de identificare ale firmei (Denumire Firmă, CUI, Adresa Sediului Social, Forma de Constituire, Codul CAEN Principal, Cod TVA dacă este cazul, Persoană de Contact, Număr de Telefon și Adresă de Email) sau ale persoanei fizice (datele din buletin, persoane de contact, număr de telefon și adresă de email).

În plus, odată cu cererea, se transmit și următoarele documente doveditoare: pentru firme copie a Certificatului de Înregistrare, Copie a Actului Constitutiv, a Rezoluției de la Registrul Comerțului și a Certificatului TVA dacă firma este plătitoare de TVA; pentru persoanele fizice este necesară doar transmiterea unei copii de buletin.

Cum te ajută StartCo

Obține un cod EORI simplu, rapid și 100% digital. Cererile sunt depuse în mod electronic în aceeași zi în care se primesc solicitările. Din momentul transmiterii cererii, codul EORI va fi atribuit în aproximativ 24-48 de ore, în funcție de numărul solicitărilor înregistrate la Direcția Regională Vamală Competentă. Numărul EORI se transmite tot în mod electronic, adică la adresa de e-mail specificată de tine.

Articole similare