Mai merită să-ți faci PFA în 2024?
Acasă » Viața de freelancer » Mai merită să-ți faci PFA în 2024?

Mai merită să-ți faci PFA în 2024?

Modificările fiscale sunt descurajatoare pentru freelanceri și pentru cei care se gândeau până acum să înființeze un PFA. Totuși, dacă ești printre cei care aveau în plan înființarea unui PFA, trebuie să știi că DA, mai merită să-ți faci PFA în 2024. Află din acest articol când și în ce situații îți convine să mai ai PFA în 2024.

Mai merită să-ți faci PFA în 2024? 

Deși în condițiile fiscale actuale PFA-urile vor plăti taxe mai mari începând cu veniturile obținute în 2024, totuși, modificările nu afectează deopotrivă toate afacerile. Așadar, când rămâne PFA o variantă bună pentru afacerea ta?

Merită să-ți faci un PFA în 2024 dacă:

  1. domeniul de activitate ales îți permite înființarea unui PFA la normă de venit. Astfel, vei plăti sănătate (CASS) 10% din norma de venit.
  2. veniturile din PFA sunt sub 6 salarii si ești și angajat cu CIM. Astfel, plătești CASS doar 10% din venitul realizat pe PFA, nu 10% din plafonul de 6 salarii. Desigur, vei plăti în continuare CASS pentru veniturile din alte surse.
  3. vei obține venituri din PFA care depășesc 4.000 de euro pe lună. În acest caz, CASS-ul va rămâne la plafonul de 60 de salarii, indiferent de veniturile tale.
  4. sau vei obține venituri medii spre mari, dar nu îndeplinești condițiile pentru încadrarea firmei ca microîntreprindere sau nu vrei să te complici cu gestionarea unui SRL și scoaterea banilor prin dividende.

Atenție:

Dacă ai un PFA la normă de venit, dar obții venituri și din alte surse vei plăti CASS de două, sau poate chiar de trei ori:

  • o dată pentru norma de venit
  • o dată pentru veniturile din alte surse (dividende, chirii, etc.)
  • și o dată pentru salarii (dacă ai și un CIM).

Indiferent de sistemul de impozitare (normă de venit sau sistem real) vei plăti CASS pentru fiecare venit obținut, cu mențiunea că plafoanele sunt diferite pentru PFA (6 și 60 de salarii) și pentru veniturile din alte surse (6, 12, 24 de salarii).  

PFA sau SRL în 2024? 

Ca orice freelancer, probabil te întrebi dacă să rămâi pe PFA sau să migrezi către un SRL. Iată de ce trebuie să ții cont în decizia ta și când îți convine să mai ai un PFA începând cu 1 ianuarie 2024?

Taxe

Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este ce taxe vei datora pentru veniturile obținute:

  • impozit pe venit (calculat în funcție de norma de venit sau de veniturile nete realizate – dacă ești în sistem real)
  • CASS (contribuțiile la asigurarea de sănătate sunt obligatorii din 2024 – găsești mai multe informații în acest articol)
  • CAS (se plătește doar pentru veniturile care depășesc plafonul de 12 salarii, în funcție de cele două plafoane: 12 și 24 de salarii).

Cum și ce alegi?

Diferența dintre impozitul pe care îl plătește un PFA la sistem real în 2023 versus impozitul pe care îl plătește în 2024 nu este una foarte mare, mai ales pentru cei care câștigă între 2.000 și 10.000 lei/lună. 

De altfel, sunt unele situații, pentru anumite niveluri de venit (de exemplu pentru 6.000 lei/lună), în care în 2024 plătești chiar mai puține taxe decât în 2023. Asta se datorează 

  • pe de o parte noilor reguli de calcul a impozitelor în 2023 față de 2024 
  • și pe de altă parte, noului salariu minim pe baza căruia se calculează plafoanele în 2024, adică 3.300 lei în loc de 3.000 de lei, cât era în 2023. 

Tot din această cauză avem și unele situații absurde în 2024, cum ar fi faptul că dacă câștigi 7.000 lei/lună în 2024 rămâi doar cu 68 de lei în plus pe lună față de situația în care câștigi 6.000 lei/lună.

În astfel de condiții, când mai merită PFA-ul în 2024? Să analizăm câteva situații frecvent întâlnite:

1. PFA la Normă de venit (dacă te încadrezi cu codul CAEN și cu limita de venit anual)

Dacă anul trecut ai fost la normă de venit și câștigi undeva între 5.000 și 10.000 lei pe lună (și nu ai depășit plafonul de 25.000 euro/an), poți rămâne în continuare la PFA pe norma de venit. 

De ce? Pentru că PFA-urile impozitate la normă de venit plătesc CASS în funcție de norma de venit, nu în funcție de venitul net.

Atenție! Dacă în 2023 ai fost la normă de venit și ai încasat mai mult de 25.000 euro, de la anul treci obligatoriu la sistem real sau schimbi pe SRL. Cum decizi care este varianta potrivită pentru tine? Dacă ești în situația asta, înseamnă ca încasezi cel puțin 10.500 lei/lună. Așadar, să calculăm care e cea mai bună variantă pentru tine din 2024 cu câteva niveluri de venit: 12.000 lei, 15.000 lei și 20.000 lei. Pentru alte niveluri de venit, poți testa calculatorul de taxe, cu ajutorul căruia poți stabili rapid ce ți se potrivește: PFA sau SRL.

Situația 1: Venit de 12.000 lei/lună

La un venit de 12.000 lei/lună, cel mai mult îți convine să ai un SRL încadrat la microîntreprinderi – 1%. Totuși, dacă ești în IT sau într-un domeniu „interzis”, asta înseamnă că aplici direct 3%. 

În oricare din situații, ca să îndeplinești condițiile trebuie să te angajezi pe tine pe firmă cu salariul minim, sau să îți faci contract de mandat ca administrator, pentru care să achiți taxele și contribuțiile aferente salariului minim. 

Totuși, dacă nu vrei să te angajezi, atunci poți opta pentru impozitul pe profit

Atenție: Ia în considerare faptul că 

  1. la SRL costurile cu contabilitatea sunt mai mari decât la PFA 
  2. și în plus, vei putea dispune de banii firmei doar trimestrial, nu oricând. 

Așadar, la acest nivel de venituri – 12.000 lei/lună – diferența lunară între 

  • PFA la Sistem real și SRL micro 3% este de 850 lei/lună 
  • iar între PFA la Sistem Real și SRL la impozit pe profit de 378 de lei pe lună.

Dacă iei în calcul și costurile de contabilitate pentru SRL, diferența dintre ele devine și mai mică.

Concluzie: La acest nivel de venituri, poate fi mai convenabil și mai comod să rămâi pe PFA la Sistem Real. 

Situația 2: Venit de 15.000 lei/lună

La 15.000 lei/lună, diferența lunară între 

  • PFA la Sistem real și SRL micro 3% este ceva mai mare – de 1.104 lei/lună, 
  • iar între PFA la Sistem Real și SRL la impozit pe profit este de doar 267 de lei pe lună. 

La fel ca în situația 1, sumele calculate sunt doar taxe, fără a lua în calcul costurile de contabilitate pentru SRL.

Concluzie: La acest nivel de venituri îți convine să treci pe SRL la micro, dar numai dacă te angajezi pe tine în firmă pe salariul minim sau îți faci contract de mandat, și în plus, îți asumi o contabilitate ceva mai complicată care implică și costuri suplimentare. Nu uita, de asemenea, că trebuie să fii mai “disciplinat financiar” și să scoți banii din firmă doar trimestrial.

Situația 3: Venit de 20.000 lei/lună

La 20.000 lei/lună, diferența dintre PFA la Sistem real și SRL micro 3% nu este cu mult mai mare față de cea de la nivelul salarial de 15.000 lei/lună – adică de 1.200 lei/lună. În schimb, la acest nivel de venituri, PFA la Sistem Real este mai avantajos decât SRL la impozit pe profit cu aproximativ 234 lei/lună.

Concluzie: Dacă luăm în calcul costurile cu contabilitatea și regulile cu privire la scoaterea banilor din firmă, la acest nivel de venituri merită să treci pe SRL doar dacă poți respecta condițiile pentru a te încadra la micro. Altfel, cu siguranță nu îți convine mai mult sa ai un SRL la Impozit pe profit decât un PFA.

#2 PFA la Sistem Real sub 6 salarii (dar cu condiția să fii și angajat cu CIM)

Dacă obții venituri din PFA sub plafonul minim de 6 salarii, și în plus ești angajat cu CIM, atunci taxele datorate de PFA sunt mai mici:

CASS = 10% x venitul realizat pe PFA

CAS – nu datorezi (sub plafonul de 12 salarii)

Impozit pe venit = 10% x (venitul realizat pe PFA – CASS) 

Concluzie: Pentru un PFA impozitat în sistem real cu venituri sub plafonul de 6 salarii, al cărui titular este și angajat cu CIM, taxele datorate sunt în continuare rezonabile, și astfel PFA rămâne o alegere bună, comparativ cu un SRL.

#3 PFA la Sistem Real cu venit între 2.000 și 10.000 de lei pe lună

Dacă anul trecut ai fost la sistem real și câștigi undeva între 2.000 și 10.000 de lei pe lună, PFA-ul la sistem real este în continuare cea mai bună opțiune pentru tine.

#4 PFA la Sistem Real cu venit de peste 30.000 lei/lună

Pentru venituri de peste 30.000 lei/lună, diferența dintre PFA Sistem Real și SRL la micro se estompează din ce în ce mai mult și poți rămâne pe PFA la Sistem Real dacă îți este mai comod. De altfel, la venituri mari (ex. 100.000 lei/lună), diferența se estompează mult și devine aproape insignifiantă. Totuși, dacă te interesează să dezvolți compania, atunci treci pe SRL. 

Administrare

O afacere presupune multă responsabilitate și necesită o bună organizare. Trebuie să te asiguri că 

  1. ai o evidență contabilă corectă și completă
  2. ai toate documentele în regulă (registrele contabile, etc.)
  3. ai toate autorizațiile necesare desfășurării activității

Ca nivel de complexitate, PFA-ul rămâne o formă juridică ușor de înființat și mai apoi de administrat, spre deosebire de SRL, care implică mai multă birocrație.

Flexibilitate

Unul dintre beneficiile majore ale PFA-urilor este flexibilitatea, atât cu privire la procesul facil de înființare, dar mai ales cu privire la accesul rapid la bani. Dacă la SRL ai nevoie să repartizezi dividende și să plătești impozit pe dividende pentru banii retrași, în cazul unui PFA poți scoate bani oricând. 

Oportunități

Dacă până acum PFA-urile au prezentat beneficii semnificative în detrimentul SRL-urilor, iată și un avantaj major pe care o firmă ți-l poate oferi: oportunități. Da, cu un PFA afacerea ta nu are șanse mari de extindere, în vreme ce cu un SRL ai mai multe oportunități de dezvoltare a business-ului, atât ca cifră de afaceri, cât și ca centre de activități, datorită numărului de coduri CAEN permise și a accesului necondiționat la acestea (fără autorizații sau certificări).

Când nu mai trebuie să ții PFA-ul?

Sunt și situații în care este recomandat să te gândești să renunți la PFA:

  1. Trebuie să radiezi sau să suspenzi PFA-ul dacă ai venituri foarte mici, sau deloc, și nu obții venituri și din salarii sau alte surse pentru că va trebui să plătești CASS chiar dacă venitul tău este zero;.
  2. Dacă depășești plafonul pentru normă de venit (25.000 de euro) și nu te încadrezi la una din situațiile prezentate anterior. 
  3. Sau taxele plătite sunt mai mari decât pentru un SRL.

Ce ai de făcut în acest caz? 

  1. închizi PFA-ul și deschizi un SRL
  2. sau suspenzi PFA-ul și deschizi un SRL.

Observație:

Taxele pentru PFA-uri cresc începând cu veniturile obținute în 2024. Așadar, suspendarea/radierea PFA-ului trebuie făcută înainte de 31 decembrie 2023, pentru a evita plata unor taxe mai mari pentru anul 2024.

Concluzii finale: Mai merită sau nu să ții sau să înființezi un PFA în 2024?

Pentru a determina dacă mai merită sau nu să ții sau să înființezi un PFA în 2024, este suficient să faci o estimare cu ajutorul calculatorului de taxe. Astfel, potențiale soluții pentru PFA în 2024 ar arăta cam așa:

#1 Dacă încasezi venituri sub 6 salarii și ai și venituri din CIM, PFA-ul este potrivit pentru tine.

#2 Dacă încasezi venituri între 2.000 lei – 10.000 lei/lună, PFA-ul rămâne potrivit pentru tine, indiferent dacă este normă de venit sau sistem real.

#3 Dacă încasezi venituri între 10.000 lei – 15.000 lei/lună diferența între PFA la Sistem Real și SRL poate fi prea mică încât să merite schimbarea. Analizează dacă îți asumi o administrare mai complexă (SRL) sau taxe ceva mai mari (PFA).

#4 Dacă încasezi venituri între 15.000 lei – 30.000 lei/lună îți convine mai mult un SRL la micro 3% dacă poți îndeplini condițiile.

#5 Dacă încasezi venituri peste 30.000 lei/lună, diferența dintre PFA Sistem Real și SRL la micro se estompează din ce în ce mai mult și poți rămâne pe PFA la Sistem Real dacă îți este mai comod. Dacă te interesează să dezvolți compania, treci pe SRL. 

#6 Dacă încasezi venituri peste 100.000 lei/lună, diferența dintre PFA Sistem Real și SRL la micro se estompează și mai mult, devenind insignifiantă. Astfel, în acest caz decizia poate fi luată strict în baza obiectivelor și planurilor de dezvoltare a afacerii (eventual, pe mai multe coduri CAEN, sau cu mai mulți angajați).

Similar Posts