Ce este leverage-ul și cum să îl folosești în business și în viața personală?Ce este leverage-ul și cum să îl folosești în business și în viața personală?
Acasă » Dezvoltă-ți afacerea » Ce este leverage-ul și cum să îl folosești în business și în viața personală?

Ce este leverage-ul și cum să îl folosești în business și în viața personală?

Ești antreprenor sau vrei să-ți deschizi o afacere? Trebuie să știi că o modalitate de a-ți dezvolta business-ul și de a-ți maximiza profitul este prin așa-numitul “leverage” (efectul de pârghie/levier). Află din acest articol ce este leverage-ul și cum să îl folosești în business și în viața personală.

Ce este leverage-ul?

Leverage-ul (efectul de pârghie/levier) se referă la crearea de oportunități financiare prin intermediul datoriilor. Altfel spus, levierul presupune realizarea investițiilor cu ajutorul banilor împrumutați. 

Cum poți folosi leverage-ul?

Levierul poate fi folosit pentru finanțarea 

  1. afacerii
  2. investițiilor
  3. cheltuielilor personale (de la achiziționarea unei case până la speculații pe bursă). 

Când este o idee bună să folosești efectul de pârghie în business sau în viața personală? Citește mai departe și află cum funcționează efectul de levier și când folosirea lui este o strategie bună.

Leverage-ul în business

Finanțarea afacerii prin bani împrumutați poate fi de multe ori o modalitate mai eficientă decât utilizarea capitalurilor proprii sau vânzarea de active. Când este o idee bună să alegi leverage-ul pentru afacerea ta? În funcție de scopul (cheltuiala) pentru care vrei să folosești banii împrumutați și de câte datorii ai deja, poți folosi efectul de levier pentru:

  • lansarea afacerii
  • finanțarea achiziției de stocuri, echipamente sau alte active
  • lansarea unor noi proiecte
  • extinderea operațiunilor.

Ce presupune utilizarea efectului de levierul în afaceri?

Atunci când o afacere folosește efectul de levier (prin emiterea de obligațiuni sau prin împrumuturi) nu este nevoie să renunțe la capitalul propriu sau să-și vândă din active. Astfel, poți folosi

  • împrumuturi 
  • carduri de credit 
  • sau o linie de credit, dobânzile aferente fiind deductibile din punct de vedere fiscal.

De exemplu:

Dacă vrei să înființezi o afacere cu food truck, investiția inițială poate depăși 100.000 de euro în funcție de echipamentele și dotările necesare. Cum obții acești bani?

  1. din fonduri proprii
  2. împrumut de la prieteni/familie
  3. fonduri nerambursabile
  4. credite bancare

Cum poți folosi efectul de levier pentru lansarea unui astfel de business? 

  • realizezi un plan de afaceri și o prognoză a veniturilor estimate
  • în baza previziunilor, finanțezi afacerea cu bani împrumutați și te asiguri că vei obține veniturile necesare pentru achitarea datoriilor.

Când este bine să folosești efectul de levier?

Levierul poate fi util în special pentru întreprinderile mici și startup-urile care nu dețin fonduri proprii suficiente, foarte mult capital sau active. 

Leverage-ul în viața personală

Efectul de levier este frecvent întâlnit în viața personală. De fiecare dată când împrumuți bani pentru achiziția unui activ, utilizezi efectul de pârghie. Atenție, vorbim de achiziția unui activ, nu a unui pasiv! Poți înțelege diferența din exemplul de mai jos:

De exemplu:

Dacă vrei să cumperi o casă poți plăti cu bani din economii sau cu un credit ipotecar. Pentru a se crea efectul de pârghie este important să pui activul cumpărat să producă alți bani. Cum faci asta? Prin obținerea de venituri din închirierea locuinței. 

Dacă achiziționezi locuința doar pentru a specula vânzarea ei mai târziu, aceasta se transformă într-un pasiv, care, pe lângă dobânda bancară, va necesita și alte cheltuieli de întreținere.

Presupunem că prețul unui apartament pe care vrei să îl achiziționezi este de 80.000 de euro. Pentru achiziție, obții un credit ipotecar pe 20 de ani, cu o valoare totală de plătit de 150.000 de euro, și o rată lunară de 625 de euro. 

  • Dacă apartamentul este folosit în scop personal, atunci se va deprecia cu cel puțin valoarea dobânzii aferente creditului ipotecar (70.000 de euro). 
  • Dacă închiriezi apartamentul pentru o chirie de 1.000 de euro pe lună, atunci valoarea activului va crește și astfel se va obține efectul de pârghie – cu o investiție minimă obții câștiguri mari viitoare.

Așa cum se observă, leverage-ul poate fi o soluție eficientă și rapidă pentru diverse investiții atât de business, cât și personale. Singura condiție importantă în acest caz este să eviți supraîndatorarea și să te asiguri că vei putea returna banii împrumutați și să păstrezi diferența din câștig.

Articole similare