De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit? Cod EORI-Ro vs cod EORI-GB
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit? Cod EORI-Ro vs cod EORI-GB

De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit? Cod EORI-Ro vs cod EORI-GB

De la 1 ianuarie 2021 a luat sfârșit perioada de tranziție pentru Brexit. Asta înseamnă că acum pentru mărfurile transportate către și din Regatul Unit vor fi întocmite formalități vamale și va fi necesară obținerea unui număr EORI. Află de ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit și care sunt diferențele dintre Cod EORI-Ro și cod EORI-GB?

Care este contextul Brexit?

Începând cu 1 februarie 2020 Regatul Unit a decis să se retragă din Uniunea Europeană, astfel devenind o țară terță. Ca urmare a acestui context, perioada de tranziție prevăzută în Acordul de retragere a avut ca dată limită 31 decembrie 2020, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 pentru mărfurile transportate către și din Regatul Unit vor fi întocmite formalități vamale și prin urmare, va fi necesară obținerea unui număr EORI.
De reținut câteva aspecte cu privire la relațiile comerciale dintre statele membre UE și Regatul Unit

  • De la 1 ianuarie 2021 numerele EORI din Regatul Unit (EORI-GB) nu mai sunt valabile în Uniunea Europeană, așa cum nici numerele EORI-EU nu se mai acceptă pe teritoriul Regatului Unit
  • Dacă ești stabilit în Regatul Unit și vrei să obții un număr EORI trebuie să știi că autoritățile vamale din statele membre pot să accepte cererile depuse deja înainte de încheierea perioadei de tranziție și să atribuie numere EORI având ca „dată de începere a numărului EORI” o dată anterioară datei de 31 decembrie 2020.

Ce este un număr EORI?

Numărul EORI (sau codul EORI) este un număr de identificare a operatorilor economici și persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene care efectuează operațiuni de import-export.

Astfel, dacă ai o firmă (indiferent de forma sa juridică) care

  • importă bunuri din afara Uniunii Europene
  • sau care exportă bunuri în țări non-UE,

ai nevoie de un astfel de număr EORI pentru a putea obține autorizarea vamală. Codul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, astfel încât îl vei putea utiliza la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Cine trebuie să obțină codul EORI?

Trebuie să obții codul (numărul) EORI dacă

  1. desfășori activități de import-export sau activități conexe cu bunuri de pe teritoriul UE
  2. desfășori activități de import-export sau activități conexe cu bunuri din afara UE
  3. desfășori activități de import-export sau activități conexe cu bunuri care se introduc/scot de pe teritoriul Regatului Unit

Cum poate fi folosit codul EORI EU în Marea Britanie?

Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aceasta a părăsit totodată sistemul european EORI, motiv pentru care numerele EU EORI nu vor mai putea fi utilizate în Marea Britanie și invers.

De reținut: Este obligatoriu să deții un număr EORI RO pentru a importa/exporta în/din Uniunea Europeană!

De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit?

Vrei să desfășori relații comerciale în Marea Britanie? Atunci trebuie să te înregistrezi la administrația vamală ca să obții un număr EORI GB și/sau EORI UE.

Cod EORI-RO versus Cod EORI-GB

În funcție de locul în care desfășori operațiuni vamale vei avea nevoie de un număr EORI. Tu știi când ai nevoie de codul EORI-RO sau EORI-GB?

  1. Începând cu 1 iulie 2021 este obligatoriu să deții un număr EORI de România dacă faci import/export de bunuri în/din state membre UE sau din afara UE
  2. În plus, de la 1 ianuarie 2021 s-a impus obligativitatea deținerii unui număr EORI-GB, obținut în Regatul Unit pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit (fără Irlanda de Nord)

Cum obții certificatul EORI?

Ai nevoie să obții rapid codul EORI? Obții un cod EORI simplu, rapid și 100% digital. Cererile sunt depuse în mod electronic în aceeași zi în care se primesc solicitările. Din momentul transmiterii cererii, codul EORI va fi atribuit în aproximativ 24-48 de ore, în funcție de numărul solicitărilor înregistrate la Direcția Regională Vamală Competentă. Numărul EORI se transmite tot în mod electronic, adică la adresa de e-mail specificată de tine.

Articole similare