Greșeli frecvente privind contractul de colaborare
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Greșeli frecvente privind contractul de colaborare
|

Greșeli frecvente privind contractul de colaborare

Din dorința de a beneficia de servicii calitative la un preț avantajos, firmele optează adesea pentru un contract de colaborare/prestări servicii. Dacă ești interesat de încheierea unui astfel de contract în detrimentul angajării tradiționale, trebuie să te asiguri că îndeplinești toate aspectele juridice și economice. Iată câteva greșeli frecvente privind contractul de colaborare pe care trebuie să le eviți.

Activitate cu caracter de continuitate fără o formă juridică

Dacă un serviciu este prestat de o persoană care

  1. face parte dintr-un corp/ordin profesional: medici, contabili, avocați, consultanți etc.
  2. își desfășoară activitatea cu mijloace proprii
  3. își asumă riscurile inerente activității
  4. prestează servicii și pentru alți clienți

atunci activitatea poate fi considerată independentă, chiar dacă are caracter de continuitate.

În acest caz, se poate încheia un contract de prestări servicii. Important: nu se poate încheia contractul de prestări servicii dacă prestatorul nu deține o formă de organizare juridică: PFA, PFI, II, IF sau SRL. Desfășurarea unei activități comerciale în mod regulat fără o formă juridică se consideră evaziune fiscală. În acest caz vor fi sancționați atât prestatorul, cât și beneficiarul.

Contract de colaborare fără reținerea impozitului la sursă

Dacă serviciul de care firma are nevoie

  1. este ocazional,
  2. se încadrează ca activitate independentă, fără caracter de continuitate,
  3. și este prestat de o persoană fizică fără formă juridică,

atunci se poate încheia un contract de colaborare sau de drepturi de autor. În acest caz, beneficiarul persoană juridică are obligația de a reține impozitul la sursă de 10%. Tot beneficiarul achită impozitul la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. În cazul în care nu se reține și nu se plătește impozitul la sursă, beneficiarul poate fi sancționat și sunt atrase penalizări.

Relația de colaborare nu respectă criteriile încadrării ca activitate independentă, fără continuitate

Vrei să înlocuiești contractul individual de muncă (CIM) fie cu un contract de colaborare/drepturi de autor, fie cu un contract de prestări servicii? Trebuie să te asiguri că relația contractuală îndeplinește minim 4 din cele 7 criterii de independență prevăzute de Codul fiscal:

  1. Persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru.
  2. Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți.
  3. Riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea.
  4. Activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară.
  5. Activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității.
  6. Persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.
  7. Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

În cazul în care nu se respectă cumulativ cel puțin 4 din cele 7 criterii de independență, activitatea poate fi încadrată ca fiind una dependentă. Astfel, relația poate fi considerată una de angajare, iar beneficiarul este obligat la plata contribuțiilor salariale.

Articole similare