Suspendare activitate PFA
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Suspendare activitate PFA

Suspendare activitate PFA

Ai nevoie de o pauză de la freelancing/antreprenoriat? Poți beneficia de o pauză și de la obligațiile fiscale pe care le ai ca titular PFA. Citește în continuare și află ce înseamnă suspendarea activității unei PFA și ce presupune procedura de suspendare activitate PFA. 

Ce înseamnă suspendarea activității unei PFA?

Suspendarea activității unui PFA reprezintă încetarea temporară a activității tale economice în calitate de PFA. Acest lucru presupune faptul că în toată această perioadă nu ai dreptul de a emite facturi. 

Când poți/trebuie să suspenzi activitatea unui PFA?

Există anumite situații în care reglementările legale îți permit să suspenzi activitatea pe PFA:

  • pe perioada concediului de maternitate
  • voluntar, când ai nevoie de o pauză în activitate, pentru ca mai apoi să reiei.

Un aspect important înainte de a merge mai departe cu procedura de suspendare activitate PFA: 

Nu ai dreptul de a suspenda activitatea unui PFA pentru o perioadă mai mare de 3 ani! Înainte de expirarea perioadei maxime de suspendare, trebuie să decizi dacă:

Ce se întâmplă dacă nu faci nimic la finalul celor 3 ani? 

  • PFA-ul suspendat mai mult de 3 ani va fi declarat inactiv fiscal (dar nu va fi radiat), iar ție ți se va înscrie fapta în cazierul fiscal 
  • este posibil să primești un control ANAF nedorit
  • și de asemenea, poți fi sancționat cu amenzi pentru declarații nedepuse.

Cum se poate face procedura de suspendare activitate PFA?

După stabilirea principalelor aspecte, dacă dorești să suspenzi temporar activitatea pe care o desfășori ca PFA, ai la dispoziție atât varianta clasică, cât și alternative digitale. Iată care sunt principalele modalități de suspendare, și de ce documente ai nevoie:

Modalități de suspendare activitate PFA

Pentru a suspenda activitatea unui PFA trebuie să te adresezi oficiului Registrului Comerțului unde a avut loc înființarea PFA. Cum poți face asta?

  1. poți opta pentru varianta clasică, la ghișeu
  2. dacă deții un certificat de semnătură digitală și nu te deranjează birocrația ONRC, poți opta pentru varianta online pe portalul Registrului
  3. sau te poți elibera de stresul birocratic și poți accesa platforma StartCo: 100% online, fără hârtii, de oriunde ai fi și foarte rapid.

Ce documente sunt necesare?

Pentru a suspenda PFA-ul la ONRC ai nevoie de un dosar care să conțină următoarele documente:

  1. cererea de înregistrare, bifată în dreptul pct. 7.6. „întrerupere temporară de activitate”
  2. declaraţia-tip pe propria răspundere (model 3 – original) din care să rezulte că pe perioada întreruperii temporare de activitate PFA/II/IF nu desfăşori activitate la sediul profesional, la punctele de lucru ori în afara acestora pentru o perioadă de maxim 3 ani
  3. dacă este cazul, avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip, original);
  4. dacă este cazul, dovada privind împuternicirea persoanei desemnate să îndeplinească formalitățile legale (original).

Sau poți alege soluția digitală oferită de Platforma StartCo unde pentru redactarea documentelor este nevoie doar de copia de buletin a titularului PFA.

Ce trebuie să faci ulterior suspendării activității?

După suspendarea activității PFA ai de îndeplinit câteva obligații fiscale:

  1. trebuie să depui declarația unică prin care se recalculează taxele datorate pentru anul în curs/pentru perioada în care ai avut activitate. Declarația unică se depune în termen de maxim 30 de zile de la data rezoluției de suspendare eliberată de ONRC.
  2. ulterior, în perioada de suspendare, nu vei mai depune declarații unice.

Nu uita! Activitatea PFA-ului trebuie să fie reluată după perioada maximă de 3 ani. Poți găsi aici mai multe detalii despre procedura de reluare a activității PFA, iar dacă te decizi să radiezi PFA-ul ai informațiile complete în acest articol.

Articole similare