Cod CAEN Comerț Online
Acasă » Viața de antreprenor » Cod CAEN Comerț Online: De ce coduri CAEN ai nevoie pentru un magazin online?
|

Cod CAEN Comerț Online: De ce coduri CAEN ai nevoie pentru un magazin online?

Magazinul online este cu siguranță una dintre ideile de afaceri cele mai profitabile din momentul actual. Dacă ești interesat să începi un business online atunci primul pas ar fi să îți înființezi o firmă cu un cod CAEN comerț online. Află cum alegi un cod CAEN potrivit, de ce coduri CAEN ai nevoie pentru un magazin online, și câte poți alege în funcție de forma juridică.

Magazin online: Ce aspecte trebuie să ai în vedere?

În prezent comerțul online este unul dintre domeniile cele mai profitabile. Așadar, dacă ești interesat să îți deschizi un magazin online, iată ce aspecte trebuie să ai în vedere.

Forma juridică: PFA sau SRL?

Primul pas, ca în orice business, este alegerea formei juridice. Înființare SRL sau înființare PFA – ce trebuie să alegi?

Pentru a lua o decizie corectă trebuie să analizezi cu atenție care sunt obiectivele tale pe termen mediu și lung. Prin urmare, stabilește dacă

  1. vrei să deții controlul absolut sau te interesează să împarți sarcinile și cu alți asociați
  2. vei avea nevoie de angajați
  3. îți dorești să mai desfășori și alte activități pe firmă, exceptând magazinul online
  4. dar cel mai important, trebuie să decizi dacă vrei să atragi investitori și să-ți extinzi business-ul la nivel național, sau poate chiar internațional.

Dacă îți dorești să crești, atunci un SRL este ceea ce se potrivește nevoilor și planurilor tale. Află din acest articol mai multe informații despre cum alegi forma de organizare potrivită nevoilor tale.

Observație:

Chiar dacă la început alegi să îți deschizi un PFA, poți oricând să o radiezi și să migrezi către un SRL care să-ți permită mai multă expunere în piață și mai multe șanse de dezvoltare.

Coduri CAEN: Cum alegi domeniul de activitate?

În funcție de forma juridică aleasă și restricțiile impuse de lege, trebuie să-ți stabilești domeniile în care vei activa, și neapărat să îți autorizezi codurile CAEN necesare. Astfel, indiferent că alegi să desfășori mai multe activități pe firmă, pentru un magazin online trebuie să îți autorizezi codul CAEN potrivit (chiar dacă este cod secundar, și nu principal). 

Cod CAEN Comerț Online: De ce coduri CAEN ai nevoie pentru un magazin online?

O afacere de succes este întotdeauna bazată pe decizii corecte și informate. Deși este aparent doar o problemă administrativă și aparent neesențială, alegerea codurilor CAEN este un aspect de mare importanță. (O activitate desfășurată fără codul CAEN autorizat poate atrage sancțiuni din partea fiscului.) Citește în continuare și află de ce coduri CAEN ai nevoie pentru magazinul tău online.

Câte coduri CAEN poți alege?

Pentru a merge mai departe către alegerea codurilor CAEN trebuie să nu uiți că alegerea formei juridice poate veni și cu o serie de restricții privind activitatea desfășurată. Astfel, ca PFA 

  • ai o limită de maxim 5 coduri CAEN 
  • și pentru toate codurile selectate trebuie să faci dovada studiilor sau a experienței. 

Important: 

  1. Indiferent de forma aleasă (PFA sau SRL) poți avea doar un cod CAEN principal, iar restul secundare.

De ce coduri CAEN ai nevoie pentru un magazin online?

Așa cum am menționat anterior, poți avea un magazin online, dar totodată să desfășori și alte activități comerciale. Singura condiție este ca toate codurile CAEN pe care facturezi trebuie să fie autorizate. Astfel, iată care sunt codurile CAEN pentru care poți opta în dezvoltarea unui magazin online:

  • 4791 “Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet” – trebuie să fie obligatoriu cel principal
  • dar poți adăuga și coduri secundare: 6311 “Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe”, 6312 “Activități ale portalurilor web”.

Indiferent că ai un PFA sau SRL, codul CAEN este unul din aspectele esențiale la început de antreprenoriat. Alege cu grijă domeniile în care vrei să activezi și nu uita de autorizarea lor – de acum poți modificare sau adăugare/ștergere cod caen chiar și de la distanță.

Articole similare