Ce taxe vor plăti firmele în 2024?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce taxe vor plăti firmele în 2024?
|

Ce taxe vor plăti firmele în 2024?

Conform modificărilor fiscale anunțate de Guvern, anul următor va veni cu măriri de taxe pentru freelanceri și antreprenori deopotrivă. Dacă ai deja o firmă sau vrei să-ți înființezi un SRL, atunci din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre impozitarea microîntreprinderilor și ce taxe vor plăti firmele în 2024.

Ce taxe vor plăti firmele în 2024?

Taxe pe veniturile obținute

Ca și până acum, în 2024 vor fi cele două regimuri de impozitare:

  1. Impozit pe profit 
  2. Impozit pe venitul microîntreprinderilor – opțional, doar dacă se îndeplinesc cumulativ condițiile:
    1. cifra de afaceri < 500.000 de euro
    2. minim 1 angajat cu normă întreagă (cu contribuții la salarii plătite la salariul minim brut), sau administrator cu contract de mandat (cu contribuții la salarii plătite tot la salariul minim brut)
    3. venituri din alte coduri CAEN, exceptând consultanța (veniturile din consultanță și/sau management trebuie să reprezinte mai puțin de 20% din cifra de afaceri)
    4. asociații firmei nu dețin direct sau indirect, peste 25% din capital la mai mult de o microîntreprindere.

Taxe pe banii retrași ca dividende

Pe lângă impozitul aplicat veniturilor obținute, conform vectorului fiscal, firmele vor reține și vor plăti la ANAF și impozitul pe dividende aferent dividendelor distribuite și plătite asociaților, conform hotărârilor AGA, în funcție de părțile sociale deținute în actul constitutiv. 

Taxe pe salarii

Indiferent de sistemul de impozitare, dacă ai angajați firma va reține și va plăti la ANAF taxele aferente salariilor:

  • contribuția de asigurări sociale (CAS) în procent de 25%, suportată de angajat
  • contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în procent de 10%, suportată de angajat
  • contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în procent de 2.25%, suportată de angajator
  • impozit pe veniturile din salarii, în procent de 10%, suportat de angajat.

Ce se schimbă la impozitarea microîntreprinderilor din 2024?

Începând cu anul 2024 se vor introduce noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi. Iată cum îți vei calcula taxele din 2024.

Care sunt noile cote de impozitare?

Începând cu 1 ianuarie 2024 vor exista două cote de impozitare pentru microîntreprinderi, însă NU depind de numărul de salariați ca în anii trecuți. Cotele de impozitare care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024 sunt

  1. 1% și
  2. 3% 

Pentru cine și cum se aplică noile cote?

Impozitarea microîntreprinderilor se va realiza în funcție de cifra de afaceri și de codurile CAEN declarate. Astfel, vom avea:

  1. 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri sub 60.000 euro și/sau care NU desfășoară activitățile principale sau secundare enumerate mai jos (IT, Horeca, activități juridice, asistență medicală și sănătate)
  2. 3% vor plăti firmele care au o cifră de afaceri între 60.000 de euro și 500.000 de euro și/sau desfășoară activități principale sau secundare corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
    1. 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator
    2. 5829 – Activități de editare a altor produse software
    3. 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
    4. 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației
    5. 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare
    6. 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată
    7. 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
    8. 5590 – Alte servicii de cazare
    9. 5610 – Restaurante
    10. 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente
    11. 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
    12. 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor
    13. 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii
    14. 8621 – Activități de asistență medicală generală
    15. 8622 – Activități de asistență medicală specializată
    16. 8623 – Activități de asistență stomatologică
    17. 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Atenție: 

  1. Dacă depășești cifra de afaceri valabilă pentru cota de impozitare 1%, atunci vei aplica automat cota de 3% începând cu trimestrul în care ai depășit, fără a fi nevoie de declarații suplimentare. Se schimbă doar cota de impozitare, nu se schimbă vectorul fiscal, așa că rămâi microîntreprindere.
  2. Dacă depășești cifra de afaceri de 500.000 de euro, sau nu mai îndeplinești oricare din condițiile prevăzute pentru încadrarea ca microîntreprindere, atunci firma devine plătitoare de impozit pe profit. Astfel, se schimbă vectorul fiscal, ceea ce înseamnă că trecerea de la micro la profit se face imediat din trimestrul următor celui în care s-a depășit plafonul de venituri. 

Ce rămâne la fel pentru firme? 

Deși sistemul de impozitare a microîntreprinderilor suferă noi schimbări, Codul Fiscal rămâne neschimbat cu privire la câteva aspecte importante pentru SRL-uri. Iată ce rămâne la fel și în 2024.

Condițiile pentru micro

Dacă vrei să îți înființezi o firmă anul viitor, trebuie să știi că rămân valabile condițiile pentru încadrarea firmelor ca microîntreprinderi:

  • minim un angajat cu CIM la normă întreagă sau un contract de mandat pentru administrator
  • veniturile anuale să nu depășească plafonul maxim de 500.000 de euro
  • veniturile obținute din consultanță să fie sub 20% din cifra de afaceri.

Așadar, poți să optezi în continuare pentru micro la înființarea firmei, dar nu uita, cu condiția ca în maxim 30 de zile de la înregistrare să angajezi minim 1 salariat cu normă întreagă sau să faci un contract de management, cu taxele aferente salariului minim pe economie.

Cota de impozitare la impozitul pe profit 

Firmele plătitoare de impozit pe profit vor suporta în continuare aceeași cotă de impozitare de 16%. Impozitul se aplică la profitul firmei, și nu la cifra de afaceri.

Impozitul pe dividende 

Indiferent de regimul de impozitare (micro sau impozit pe profit), dacă repartizezi dividende în 2024 vei plăti același impozit pe dividende de 8% aplicat sumei repartizate și plătite ca dividende asociaților firmei. 

Reminder: 

  1. Deși dividendele sunt repartizate și plătite asociaților, obligația de a reține și de a plăti impozitul pe dividende revine administratorului firmei! Doar CASS-ul (în cazul în care se depășesc plafoanele legale) se declară prin declarația unică și se plătește de persoana fizică – asociatul care primește dividende.
  2. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilanțului interimar. Ai grijă la felul în care te folosești de banii firmei! Devin ai tăi doar dacă îi scoți ca dividende.

Contribuția CASS aferentă veniturilor din dividende 

Deși CASS-ul aferent veniturilor din activități independente va suferi modificări, pentru veniturile din dividende contribuția CASS rămâne neschimbată. Asta înseamnă că pentru dividendele încasate care depășesc plafoanele legale vei plăti CASS astfel:

  • la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (contribuția = 10% x 6 salarii minime)
  • la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară (contribuția = 10% x 12 salarii minime)
  • la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (contribuția = 10% x 24 salarii minime).

Ca o concluzie, pentru a ilustra ce taxe vor plăti firmele în 2024, iată și un exemplu comparativ:

Considerăm încasări anuale de 150.000 de lei. Vom trata următoarele situații:

SRL micro 1%

Pentru venituri până în 60.000 de euro firma poate să-și păstreze statutul de microîntreprindere și cota de impozitare de 1%, doar dacă îndeplinește în continuare cumulativ condițiile prevăzute de Codul fiscal. 

Sugestie: Ca să poți păstra statutul de SRL micro poți fie să te angajezi pe tine, fie să închei un contract de mandat administrator pentru tine cu salariul minim brut (3.300 de lei). 

În exemplul dat, un contract de muncă/de management presupune o cheltuială anuală de 39.600 lei. Asta înseamnă că la sfârșit, îți rămâne un profit brut de 110.400 lei anual – după ce am eliminat cheltuielile cu salariul. Hai să vedem ce taxe sunt de plată:

Impozit pe venit = 1.500 lei (calculat la total venituri încasate – 150.000 lei)

Impozit pe dividende = Profit net x 8% = (profit brut – impozit pe venit) x 8% = 108.900 x 8% = 8.712 lei

Rezultă astfel un profit de încasat în sumă de 100.188 lei, care depășește plafonul de 24 de salarii minime brute (79.200 lei). Așadar, se va plăti contribuția CASS raportată la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară – 7.920 lei.

Cât vei încasa? 

Venit net încasat = Profit net de încasat – CASS = 100.188 – 7.920 = 92.268 lei.

Important de reținut: 

Dacă ai contract de muncă/mandat pe numele tău, înseamnă că la venitul net încasat vei putea să adaugi suma de 24.948 de lei/an, reprezentând salarii nete încasate. Așadar, venitul net încasat din cei 150.000 de lei este în sumă de 117.216 lei, adică 78,14%.

SRL micro 3%

Dacă îndeplinești condițiile pentru încadrarea ca microîntreprindere, dar ai venituri peste 60.000 de euro sau desfășori activități principale sau secundare corespunzătoare codurilor CAEN enumerate mai sus, atunci vei plăti impozit pe venit aplicând cota de impozitare de 3%. 

Presupunem că se desfășoară activități care impun cota de impozitare 3%, dar păstrăm condițiile pentru încadrare ca micro și veniturile de 150.000 de lei.

Ce taxe vor fi în acest caz? În primul rând, se păstrează cheltuielile cu salariile (condiția de a avea un angajat pentru a fi micro), dar și încasarea salariilor nete. Firma va plăti:

Impozit pe venit = 4.500 lei (calculat la total venituri încasate – 150.000 lei)

Impozit pe dividende = Profit net x 8% = (profit brut – impozit pe venit) x 8% = 105.900 x 8% = 8.472 lei

Rezultă astfel un profit de încasat în sumă de 97.428 lei, care depășește plafonul de 24 de salarii minime brute (79.200 lei). Așadar, se va plăti contribuția CASS raportată la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară – 7.920 lei.

Cât vei încasa? 

Venit net încasat = profit de încasat – CASS = 89.508 lei.

Important de reținut: 

Dacă ai contract de muncă/mandat pe numele tău, înseamnă că la această sumă vei putea să adaugi suma de 24.948 de lei/an, reprezentând salarii nete încasate. Așadar, venitul net încasat din cei 150.000 de lei este în sumă de 114.456 lei adică 76,3%.

SRL impozit pe profit 16%

Dacă NU mai îndeplinești condițiile pentru încadrarea ca microîntreprindere, sau optezi pentru ieșirea din acest regim de impozitare, vei plăti impozit pe profit de 16%.

Ce taxe va avea firma de plată? Vom elimina cheltuielile cu salariul brut și vom avea:

Impozit pe profit = 24.000 lei 

Impozit pe dividende = Profit net x 8% = (profit brut – impozit pe profit) x 8% = 126.000 x 8% = 10.080 lei

Suma încasată din dividende (Profit net – impozit pe dividende – 115.920 lei) depășește plafonul de 24 de salarii minime brute (79.200 lei). Așadar, se va plăti contribuția CASS raportată la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară – 7.920 lei.

Cât vei încasa? 

Venit net încasat = Suma încasată din dividende – CASS = 108.000 lei adică 72%

După cum observi, chiar dacă există schimbări, firma de tip SRL, indiferent de modul de impozitare, rămâne o alegere inspirată pentru a începe o afacere. Tot ce îți rămâne este să-ți începi afacerea și să fii atent să achiți taxele la timp pentru afacerea ta.

Similar Posts