Calculator taxe SRL și PFA. Află ce taxe plătești în funcție de firmă și modul de impozitare.
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Calculator taxe SRL și PFA. Află ce taxe plătești în funcție de firmă și modul de impozitare.

Calculator taxe SRL și PFA. Află ce taxe plătești în funcție de firmă și modul de impozitare.

SRL sau PFA? Este prima întrebare la care te gândești înainte de a începe o afacere. Cum 2023 aduce noi modificări privind taxele și impozitele atât pentru firme, cât și pentru PFA, această întrebare devine și mai complexă. 

Cum iei decizia corectă? Trebuie să stabilești ce formă juridică ți se potrivește în funcție de veniturile pe care estimezi că le vei obține. Află ce taxe plătești în funcție de firmă și modul de impozitare și decide ce ți se potrivește folosind calulatorul de taxe pentru SRL și PFA.

Ce este acest calculator taxe SRL și PFA?

Calculatorul de taxe este o unealtă prin care afli 

  • ce forme de impozitare există pentru SRL și PFA
  • care sunt condițiile pentru fiecare 
  • și care este cea mai avantajoasă pentru tine (din punct de vedere al taxelor datorate), în funcție de venitul pe care îl vei avea.

Cum folosesc calculatorul?

Cu ajutorul calculatorului de taxe afli în doar câteva minute ce taxe plătești în funcție de firmă și de modul de impozitare. Iată ce trebuie să faci:

1. Estimează venitul anual (sau lunar) pe care îl vei avea. 

Încearcă să faci o estimare cât mai realistă întrucât rezultatul variază mult în funcție de nivelul de venit introdus. Introdu suma în câmpul aferent venitului.

2. Estimează cheltuielile deductibile anuale (sau lunare) pe care le vei avea. 

Conform Codului Fiscal, îți poți deduce anumite cheltuieli, integral sau parțial (50%), doar dacă 

  • au fost efectuate în interesul firmei
  • și pot fi justificate prin documente.

Poți să afli mai multe informații despre cheltuielile integral sau parțial deductibile din acest articol.

Dacă crezi că vei avea cheltuieli deductibile, tot ce trebuie să faci mai departe este să introduci suma în câmpul aferent cheltuielilor estimate.

3. Norma de venit.

În cazul în care iei în considerare înființarea unui PFA, iar codul tău CAEN permite impozitarea la normă de venit, introdu și valoarea normei de venit pentru a putea analiza și această formă de impozitare.

Acum trebuie doar să dai click pe calculează și analizează rezultatele

Vei putea vedea ce taxe ai de achitat și cu câți bani rămâi la final pentru fiecare din cele 4 forme de impozitare: 

  • SRL Microîntreprindere
  • SRL Profit
  • PFA Sistem Real 
  • și PFA Normă de venit. 

Important!

Ce este important de observat și analizat este faptul că răspunsul poate fi foarte diferit în funcție de nivelul de venituri. Din acest motiv este foarte important să poți face o estimare cât mai reală a acestora și să testezi mai multe niveluri de venituri și cheltuieli. Astfel, vei ști la ce să te aștepți în cazul în care venitul tău va oscila și vei putea lua o decizie cât mai informată.

Ce taxe plătești în funcție de firmă și modul de impozitare?

Pentru a alege informat trebuie să știi care sunt formele de impozitare în funcție de forma juridică dorită.

Care sunt formele de impozitare ale unui SRL ?

Există două forme de impozitare a firmelor

  1. SRL Micro (1% impozit pe venit) – rămâne cea mai bună variantă pentru aproape toate nivelurile de venit. Ce trebuie să faci pentru a avea un SRL încadrat ca microîntreprindere? Trebuie să respecți condițiile valabile de la 1 ianuarie 2023 (atenție, condițiile trebuie respectate încă de la 31.12.2022):
    1. minim 1 angajat cu normă întreagă, salariul minim aferent (3.000 lei brut)
    2. cifra de afaceri sub pragul de 1.000.000 de euro la final de 2022 și sub 500.000 euro începând din 2023
    3. venituri din alte coduri CAEN, exceptând consultanța (veniturile din consultanță și/sau management trebuie să reprezinte mai puțin de 20% din cifra de afaceri)
  2. SRL Profit (16% impozit) – aici vor intra firmele care nu mai respectă condițiile de impozitare micro. Poate fi avantajoasă mai ales pentru
    1. cei care au un model de afaceri în care cheltuielile sunt mari (cei cu marje mici de profit)
    2. și pentru cei la început (care poate sunt pe pierdere sau au un profit mic).

Care sunt formele de impozitare ale unui PFA?

PFA-urile pot fi impozitate 

  1. în Sistem Real – va deveni forma de impozitare cea mai frecventă pentru PFA-uri ca urmare a scăderii plafonului pentru impozitarea la normă de venit. Singura modificare fiscală suportată de PFA-urile în sistem real este mărirea taxelor pentru cei cu venituri mai mari (baza de impozitare mai mare pentru CAS și CASS).
  2. sau ca Normă de venit – anul 2023 va fi ultimul an în care se va putea aplica această formă de impozitare de către cei cu venituri anuale de peste 25.000 euro. Cei care în 2023 vor încasa mai mult de 25.000 euro, din 2024 vor fi nevoiți să treacă în sistem real sau să aleagă varianta înființării unui SRL, dacă este mai rentabil din punct de vedere fiscal.

Care este alegerea cea mai potrivită pentru tine?

Desigur că suma taxelor și impozitelor pe care le ai de achitat este un considerent extrem de important atunci cand decizi ce tip de firmă și ce formă de impozitare să alegi. Însă nu este singurul și poate nici cel mai important dintre criterii.

Alegerea cea mai potrivită pentru tine este cea care respectă condițiile de mai jos, în ordinea menționată:

  1. Îți permite să desfășori activitatea economică pe care ți-o dorești, fără compromisuri.
  2. Îți permite să o aplici, având în vedere regulile și condițiile de aplicare a anumitor forme de impozitare.
  3. Presupune cel mai mic cost în ceea ce privește taxele și impozitele datorate.

Atunci când alegi tipul de firmă potrivit pentru afacerea pe care vrei să o construiești, ia în considerare și ce taxe vei avea de achitat în funcție de forma de impozitare pe care o vei aplica. Calculatorul de taxe te ajută să iei o decizie cât mai informată și să știi la ce să te aștepți din punct de vedere al taxelor și impozitelor pe care le vei datora.

Articole similare