Ce este contractul de colaborare și cum poți evita încadrarea relației ca fiind una de angajare?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce este contractul de colaborare și cum poți evita încadrarea relației ca fiind una de angajare?
|

Ce este contractul de colaborare și cum poți evita încadrarea relației ca fiind una de angajare?

Dacă îți dorești mai multă flexibilitate și autonomie în activitatea pe care o desfășori, contractul de colaborare poate fi o alegere potrivită. Află ce este contractul de colaborare și cum poți evita riscul fiscal de încadrare a relației ca fiind una de angajare.

Ce este contractul de colaborare?

Contractul de colaborare este un contract reglementat de Codul Civil, care presupune prestarea de servicii ocazionale, fără caracter repetitiv, și care nu presupun o relație de subordonare între beneficiar și prestator.

Tipuri de contracte de colaborare

Contractele de colaborare pot îmbrăca mai multe forme:

  • contract de colaborare cu reținere la sursă (ex. contract de drepturi de autor)
  • contract de prestări servicii

Ce trebuie să conțină contractul de colaborare?

Contractul de colaborare trebuie să conțină în mod obligatoriu:

  1. clauzele generale, legate de relația dintre firma beneficiară și colaborator:
  • identitatea părților: numele complet, CNP-ul, adresa și alte date de identificare ale atât ale beneficiarului, cât și ale colaboratorului
  • obiectul contractului: recomandat ar fi să existe în contract o descriere clară și detaliată a serviciilor care vor fi prestate, inclusiv termene de livrare, criterii de calitate și modalități de evaluare.
  • durata contractului: perioada pentru care se încheie contractul
  • remunerația: trebuie specificată modalitatea de calcul (fixă, în funcție de rezultate), termenele de plată și modalitatea de plată
  • drepturile și obligațiile părților: asemenea contractului de muncă și în contractul de colaborare trebuie enumerate detaliat drepturile și obligațiile fiecărei părți
  • condițiile de încetare a contractului: este esențial ca în contract să fie menționate și modalitățile în care contractul poate fi încetat (la termen, prin acordul părților sau în caz de încălcare a obligațiilor contractuale)
  1. clauze speciale: eventuale penalizări, garanții, forță majoră, confidențialitatea, proprietatea intelectuală 
  2. dar și alte clauze specifice, în funcție de obiectul activității.

Important:

  1. Contractul de colaborare nu prevede clauze referitoare la concediu.
  2. Plata se poate face lunar sau eșalonat.
  3. Contractul înetează cand s-a ajuns la termenul prevăzut în contract, dar poate fi reziliat
    • și de comun acord, înainte de termen
    • sau unilateral, dacă una dintre părți nu a respectat obligațiile din contract.

Obligații fiscale aferente contractului de colaborare

Spre deosebire de contractul individual de muncă, contractul de colaborare, indiferent de formă, nu implică reținerea și plata contribuțiilor aferente unui salariu. Iată ce obligații fiscale sunt și în sarcina cui intră în funcție de tipul de contract:

  • în cazul unui contract de contract de colaborare cu reținere la sursă taxele și impozitele intră în sarcina beneficiarului, care va reține și va vira către bugetul de stat impozitul pe venit în valoare de 10%. Impozitul va fi plătit către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut.
  • în cazul unui contract de colaborare sub forma unui contract de prestări servicii, taxele și impozitele intră în sarcina prestatorului, care în funcție de forma de organizare juridică (SRL sau PFA) le va plăti către bugetul de stat.

Cu cine poți avea un contract de colaborare pe firmă?

În calitate de prestator, poți încheia un contract de colaborare cu:

  • persoane care obțin venituri din activități independente: venituri din drepturi de autor, profesii liberale (avocat, medic, asistent medical, consultant financiar etc.)
  • Firme precum SRL, PFA, PFI, II, IF, etc.

Ce mai trebuie să știi?

  • O persoană poate fi angajată cu contract individual de muncă la o firmă și, în același timp, să încheie un număr nelimitat de contracte de colaborare cu alte firme.
  • Este recomandat să eviți situațiile în care ai simultan un contract de muncă și de colaborare cu aceeași firmă. 
  • Înainte de a încheia un contract de colaborare, ai grijă ca serviciile pe care le prestezi sau de care beneficiezi să respecte criteriile de încadrare ca activitate independentă. În caz contrar, relația poate fi încadrată ca una de angajare și să fii obligat la plata taxelor salariale.

Încheierea unui contract de colaborare poate fi o decizie benefică pentru companii și profesioniști deopotrivă. Totuși, pentru a te bucura de beneficiile acestui tip de colaborare și pentru a evita încadrarea lui ca un contract de angajare, trebuie:

  1. să îți alegi cu atenție partenerii
  2. să întocmești un contract de colaborare clar și detaliat
  3. să ții o evidență corectă a tuturor tranzacțiilor și a documentelor justificative pentru a putea demonstra natura relației de colaborare în cazul unui control
  4. să te asiguri că ai un contract specific pentru fiecare proiect, care să reflecte particularitățile și nevoile proiectului.

Articole similare