PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Dacă am PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil? În ce condiții?
| |

Dacă am PFA sau SRL pot să beneficiez de indemnizație creștere copil? În ce condiții?

Conform legii, ca angajat pot beneficia de concediu de creștere copil (cu acordarea unei indemnizații). Dar dacă am PFA sau SRL mai pot să beneficiez de indemnizație creștere copil?

Răspunsul este DA, dacă ai venituri din PFA ești eligibil pentru această indemnizație. Citește în continuare și află care sunt condițiile de acordare a indemnizației de creștere copil, dar și ce alte beneficii primești anterior concediului de creștere copil.

Ce este indemnizația creștere copil?

Indemnizația de creștere copil este un beneficiu social pe care îl primești integral de la stat, dacă anterior nașterii copilului ai avut venituri în ultimele 12 luni.

Indemnizația se poate acorda mamei sau tatălui, ca urmare a suspendării activității, pe o perioadă de maxim 2 ani (sau 3 în cazul copilului cu handicap). Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate anterior nașterii copilului, în ultimele 12 luni consecutive. Astfel, indemnizația lunară poate avea o valoare minimă de 1496 de lei lunar, dar și o limită maximă de 8.500 de lei, care nu poate fi depășită indiferent de veniturile realizate.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a primi indemnizația? 

Pentru a beneficia de indemnizație creștere copil trebuie să îndeplinești cumulativ anumite criterii și condiții după cum urmează:

  1. ai realizat în ultimele 12 luni venituri din
    1. salarii şi asimilate salariilor
    2. activităţi independente (adică PFA/PFI/II/IF)
    3. drepturi de proprietate intelectuală
    4. activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
    5. alte venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
  2. ești cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid cu domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României
  3. locuieşti în România împreună cu copilul/copiii pentru care soliciți drepturile şi te ocupi de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora. 

Atenție: Nu poți depune dosarul pentru concediul de creștere copil dacă nu ai luat și zilele de concediu de maternitate prevăzut de lege.

Temei legal: OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Ce este concediul de maternitate?

Dacă ai fost asigurată pentru minim 6 luni în ultimele 12 luni poți beneficia de concediul de maternitate (denumit și concediu pentru sarcină și lăuzie). Durata maximă a acestui concediu este de 126 de zile calendaristice, fiind format din:

  • concediul pentru sarcină (înainte de naștere), care se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere
  • concediul de lăuzie (după naștere), care se acordă pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Cele două tipuri de concedii de maternitate se pot compensa între ele, dar nu uita, durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie trebuie să fie de 42 de zile calendaristice.

Condițiile pentru acordarea concediului de maternitate

Poți beneficia de concediul de maternitate dacă:

  • ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României
  • deții un certificat medical eliberat de orice medic din țară care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de liberă practică și a încheiat o convenție cu casele de asigurări de sănătate
  • ai cotizat cel puțin șase luni pentru contribuția de concedii și indemnizații

Cine poate beneficia de concediul de maternitate?

Poți beneficia de acest drept dacă îndeplinești condițiile de mai sus, indiferent dacă:

  • ai calitatea de angajat
  • ești freelancer și activezi ca PFA
  • sau ești șomeră (dacă ți-ai pierdut calitatea de asigurat din motive neimputabile ție) și naști în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. 

Important!

Dacă activezi ca PFA poți beneficia de concediul de maternitate doar dacă închei un contract separat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din județul în care ai domiciliul din buletin, cu minim 6 luni înainte de naștere. Asta înseamnă că în această perioadă vei cotiza cu 1% din suma stabilită în contractul cu CAS, pentru a putea să beneficiezi ulterior de o indemnizație în cuantum de 85% din media veniturilor asigurate (înscrise în contractul de asigurare, separat de contribuția pe care o plătești la ANAF din veniturile PFA conform plafonului) din ultimele 6 luni, dar nu mai mult de 12 salarii minime brute.

Așadar, vei putea să închei contract cu CAS pentru minim 1 salariu minim brut și maxim 6 salarii minime brute/lună, din care cotizația va fi de 1% pentru minim 6 luni, înainte de naștere. La final, vei beneficia în concediul prenatal și postnatal, de o indemnizație lunară în cuantumul de 85% din această sumă stabilită în contract.

Ce drepturi ai în concediul de maternitate?

La intrarea în concediul de maternitate ai dreptul la indemnizația de maternitate.

Cât este indemnizația de concediu de maternitate?

Baza de calcul a indemnizației se determină ca 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni, din care se constituie stagiul de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate. 

Atenție! Indemnizația de maternitate se suportă integral, încă din prima zi din bugetul FNUASS. De asemenea, trebuie să știi că indemnizația de maternitate nu este impozitată, dar în schimb, din această indemnizație se va reține contribuția pentru CAS. 

Ce urmează după finalizarea concediului de maternitate?

Dacă ai finalizat concediul de maternitate ai dreptul de a opta mai departe pentru concediul de creștere copil. Citește în continuare care sunt condițiile de acordare și ce trebuie să mai știi.

Concediul de creștere copil

După finalizarea concediului de maternitate, poți intra în concediul de creștere copil dacă în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, ai realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din 

  • salarii și asimilate salariilor
  • activități independente
  • drepturi de proprietate intelectuală
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Durata concediului poate fi de maxim 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ce drepturi ai în concediul de creștere copil?

Pentru acest tip de concediu, la fel ca și la cel de maternitate, ai dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. 

Atenție:

Exista un cuantum minim și unul maxim pentru indemnizația de creștere copil. Astfel, indemnizația lunară nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (1496 lei), sau mai mare de 8.500 lei.

Important pentru titularii de PFA!

Dacă ai un PFA în sistem real, valoarea indemnizației se raportează la venitul mediu din ultimele 12 luni consecutive. 

Dacă ai un PFA la normă de venit, valoarea indemnizației se va calcula prin raportarea la valoarea normei de venit. 

Ce trebuie să mai știi despre concediul de creștere copil?

Pe parcursul concediului de creștere copilul în funcție de veniturile obținute

  • vei avea contractul individual de muncă suspendat (dacă ai calitatea de angajat)
  • vei suspenda activitatea PFA-ului în momentul în care aplici pentru concediul de creștere copil (dacă activezi ca freelancer pe PFA)
  • nu vei ridica dividende pe perioada concediului de creștere, mai mult decât limita admisă de lege (dacă ești asociat în cadrul unei firme).

Dacă am avut venituri din PFA sau SRL (dividende), pot să obțin indemnizația?

Este important să reții faptul că nu este necesar să fii angajat pentru a beneficia de indemnizație. Poți să beneficiezi de indemnizația de creștere copil și dacă ai obținut venituri din PFA.

În schimb dacă ai obținut venituri doar din dividende nu poți beneficia de indemnizație.

Important: 

Dacă obții venituri din PFA 

  1. poți intra în concediu de creștere copil chiar și cu venituri anuale mici. Asta înseamnă că vei putea obține indemnizația minimă de 1496 lei, cu condiția să fi declarat venituri și să fi achitat impozitul aferent acestora.
  2. indemnizația va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate din activitatea PFA-ului anterior nașterii copilului, în ultimele 12 luni consecutive (minim 1496 lei și maxim 8.500 lei). 
  3. pentru a solicita intrarea în CCC trebuie să îți suspenzi activitatea. Suspendarea PFA-ului trebuie să se facă prin declarația unică depusă la ANAF, dar și la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului pentru primirea eliberării rezoluției privind suspendarea.

În timp ce obțin indemnizația, pot să am în continuare venituri? 

Conform legii, dacă ești angajat, pentru a beneficia de indemnizație trebuie să ai contractul suspendat.

Atenție: Dacă primești indemnizație de creștere a copilului și obții venituri suplimentare în perioada respectivă ți se poate suspenda dreptul la acest beneficiu.

Pot să am venituri din SRL / PFA? Dacă da, care este limita veniturilor astfel încât să nu îmi afecteze indemnizația?

Există totuși și excepții de la regulă, care îți permit să obții în continuare venituri, fără suspendarea indemnizației. 

Venituri pe SRL

Asta înseamnă că poți să obții venituri din SRL pe perioada concediului de creștere copil cu condiția veniturile impozabile din dividende să nu depășească de cinci ori valoarea minimă a indemnizației de 1496 de lei.

Atenție: Dacă ești administratorul unui SRL, și remunerat în baza unui contract de mandat, atunci trebuie să știi că se consideră venituri și poți pierde indemnizația. Sfat: rămâi administratorul firmei fără remunerare pe perioada concediului de creștere.

Venituri pe PFA

Dacă ai PFA trebuie să știi că după ce ai suspendat activitatea pentru a beneficia de concediul pentru creșterea copilului nu îl poți reactiva după intrarea în plată a indemnizației. Activitatea pentru care s-a acordat dreptulul de indemnizație trebuie să rămână suspendată. Totuși, Art. 16 alin (3) lit c) din OUG 111/2010 permite, pe perioada concediului, realizarea de venituri din alte activități decât cea care a fost suspendată.

Asta înseamnă că dacă pe durata concediului de creștere copil vrei să obții venituri trebuie să

  1. te încadrezi în limita anuală de cinci indemnizații minime (7480 lei)
  2. iar veniturile să vină din alte activități (de exemplu: un CIM part-time, venituri din drepturi de autor).

Important:

  1. Plafonul de 7480 lei face referire la veniturile nete, după plata impozitului pe venit (10%) și dacă este cazul, a contribuțiilor CAS (25%) și CASS (10%).
  2. Dacă ești administratorul firmei și primești bani în baza mandatului de administrator peste plafonul de 7480 lei/an poți pierde indemnizația de creștere copil.

Acestea au fost principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să te bucuri de beneficiile concediului de creștere copil. Cu legislația actualizată și un contabil dedicat, viața de antreprenor sau de freelancer poate fi mai ușoară.

Articole similare