Prelungire mandat administrator
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Prelungire mandat administrator

Prelungire mandat administrator

Indiferent că alegi ca administratorul societății să fie unul dintre asociați sau cineva din afara societății, persoană fizică sau juridică, acesta va primi calitatea de reprezentant legal în baza unui mandat. Când expiră mandatul administratorului, cât și cum îl poți prelungi, dar și ce presupune procedura de prelungire mandat administrator? Citește în continuare și află toate răspunsurile, precum și ce se întâmplă dacă nu prelungești mandatul la timp.

Durata mandatului de administrator

Administratorul unui SRL poate fi o persoană fizică sau juridică, asociat sau neasociat, numit în baza unui mandat la înființarea firmei, prin actul constitutiv. 

Atenție! 

Un lucru important de reținut este că la numirea administratorului este necesar să menționezi și durata mandatului. Dacă durata mandatului apare ca fiind nelimitată, aceasta va expira automat după 3 ani conform art. 2015 din Codul Civil. 

Ce faci dacă nu ai menționat durata mandatului? 

Ai uitat să menționezi durata mandatului? Nu-i nimic, poți să actualizezi Actul Constitutiv și să modifici durata mandatului pe o perioadă de maximum 99 ani înainte să expire cei trei ani. 

Cum știi care este durata mandatului de administrator?

Durata mandatului de administrator este înscrisă în actul constitutiv al firmei. Dacă nu mai găsești acest document, poți scoate un certificat constatator de la Registrul Comerțului pentru a afla până când este valabil mandatul administratorului.

Mandatul administratorului expiră. Ce este de făcut?

Dacă mandatul administratorului urmează să expire, atunci ai de ales

  1. fie să prelungești mandatul administratorului
  2. fie să numești un nou administrator.

Atenție!

Dacă nu îndeplinești la timp această obligație, ANAF te va notifica în acest sens. În cazul în care nu îți îndeplinești obligația în termenul legal de 30 de zile de la notificare, riști următoarele sancțiuni:

  • declararea firmei inactivă fiscal de către ANAF
  • înscrierea faptei în cazierul fiscal al asociatului (asociaților) și administratorului (administratorilor). Fapta înscrisă în cazierul fiscal presupune că nu mai poți să deții calitatea de asociat și/sau administrator în altă societate înființată ulterior.
  • anularea codului de TVA – dacă firma este plătitoare de TVA.

Prelungire mandat administrator

Ce înseamnă prelungirea mandatului de administrator?

Prelungirea mandatului de administrator se referă concret la prelungirea duratei pentru care administratorul a fost numit în funcția de reprezentant legal al firmei.

Cum se face prelungirea mandatului?

Pentru a prelungi mandatul administratorului trebuie să faci o cerere de mențiuni către Registrul Comerțului prin care modifici perioada pentru care administratorul ales poate avea calitatea de reprezentant legal al firmei.

Cum poți face acest demers?

  1. poți alege varianta clasică, prin depunerea unui dosar fizic, la ghișeul ONRC
  2. sau te poți bucura de beneficiile online-ului și să depui cu minim de documente și birocrație pe platforma StartCo

Ce documente sunt necesare la prelungirea mandatului de administrator?

Pentru prelungirea mandatului de administrator sunt necesare doar buletinele asociaților și ale administratorilor.

Ce documente se modifică în firmă atunci când se prelungește mandatul de administrator?

Dacă trebuie să faci prelungirea mandatului administratorului, trebuie să știi că această modificare va atrage și modificarea unui document important al firmei – Actul Constitutiv. Acesta va fi actualizat cu noua durată a mandatului de administrare.

Articole similare