Ce este și cum funcționează dobânda compusă (compound interest)
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce este și cum funcționează dobânda compusă (compound interest)
|

Ce este și cum funcționează dobânda compusă (compound interest)

„Dobânda compusă este a opta minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă. Cine nu, o plătește.” – Albert Einstein

Potrivit celor spuse de Albert Einstein, dobânda compusă este una dintre cele mai mari forțe din univers. Ce o face magică? Află din acest articol ce este și cum funcționează dobânda compusă, și cum te poate face mai bogat, mai inteligent și mai bun în orice. 

Dobânda compusă prin ochii lui Einstein

Einstein a catalogat dobânda compusă ca fiind cea mai mare invenție a omului și a opta minune a lumii. De ce este considerată o minune? Pentru că 

  1. aplicată în business și investițiilor tale, îți poate crește finanțele și astfel te va face mai bogat și prin urmare mai încrezător în afaceri
  2. în plus, aplicată în celelalte aspecte ale vieții te poate face mai inteligent și mai bun.

Ce înseamnă dobânda compusă? 

Dobânda compusă (compound interest în engleză) este un termen frecvent folosit în mediul de afaceri, fie că vorbim despre investiții sau afaceri în sine. Un aspect mai puțin cunoscut este că dobânda compusă influențează nu doar finanțele, ci și alte aspecte ale vieții. 

Așadar, ce este dobânda compusă? 

Dobânda compusă este câștigul pe care îl obții din dobânzi. Asemenea unui bulgăre de zăpadă, dobânda câștigată se va adăuga la soldul principal, aducând în continuare câștiguri din dobânzi. Iată cum se întâmplă:

Cum funcționează?

Cu un cont de economii pentru care câștigi dobândă compusă, câștigi dobândă la principalul inițial plus dobânda care se acumulează în timp. Iată și exemplificarea cu cifre:

Maria a deschis un cont de economii în care a depus 1000 Euro pentru care primește 1% dobândă anuală. Astfel, la sfârșitul primului an, Maria va câștiga 10 Euro în dobândă, și astfel va avea în cont suma de 1010 Euro (principal plus dobândă).

Datorită dobânzii compuse, în anul doi va câștiga 1% din 1010 Euro – principalul plus dobânda. 

Când și unde se aplică dobânda compusă?

Cel mai des întâlnim dobânda compusă în domeniul financiar, dar se aplică în toate domeniile importante:

  1. în investiții
  2. în acumularea de cunoștințe
  3. în afaceri
  4. în atingerea oricărui obiectiv mai ambițios:
    1. avansarea în carieră
    2. schimbare personală
    3. atingerea unui nivel excelent de sănătate și vitalitate
    4. construirea unui brand (personal sau al unui produs) etc.

Dobânda compusă în investiții

Dobânda compusă are un rol esențial în investiții. Cu ajutorul dobânzii compuse, poți transforma sume mici de bani în sume semnificative într-un timp relativ scurt. 

Exemplu: 

Dacă ai investi 1.000 Euro cu o dobândă simplă anuală de 7% pentru o perioadă de cinci ani, ai obține 350 Euro după anul cinci (70 Euro pe an x ​​5 ani). 

Pe de altă parte, cu ajutorul dobânzii compuse vei câștiga dobândă nu doar pentru investiția principală, ci și pentru dobânda care se va acumula ulterior: 1.000 x (1,07)^5 = 1.402. Astfel, după 5 ani ai avea în plus 402 Euro.

Observație: Diferența dintre dobânda compusă și dobânda simplă se observă cel mai mult pe perioade lungi de timp. De exemplu, dacă în loc de 5 ani am vorbi de 15 ani diferența dintre dobânda simplă și dobânda compusă ar fi mult mai mare:

  • dobândă simplă: 1000 x 0.7 x 15 = 1050
  • dobândă compusă: 1000 x (1,07)^15 = 2757.

Dobânda compusă în business

La fel ca și în cazul investițiilor, dobânda compusă vine cu o serie de beneficii pentru antreprenori:

  1. poți obține libertatea și independența financiară dorită 
  2. te ajută să generezi noi venituri, în scopul maximizării profitului
  3. reprezintă o sursă bună de venituri pasive.

Cum te ajută dobânda compusă în maximizarea profitului?

Un exemplu potrivit pentru creșterea profitului îl reprezintă reinvestirea dividendelor. Mai exact, în loc să repartizezi dividendele le poți reinvesti în dezvoltare. Investind o sumă mai mare, care include profiturile generate în anul anterior, se creează efectul de compounding, care va duce la obținerea unui profit mai mare în anul următor. Astfel, dividendele care vor putea fi distribuite anul următor vor fi considerabil mai mari. Așa cum dobânda reinvestită crește de la an la an (câștigi dobândă la dobândă), la fel e și cu profitul nerepartizat și reinvestit.

Profitul va crește garantat cu ajutorul dobânzii compuse, trebuie doar să ai răbdare și să aloci timpul necesar. Vei vedea că cele mai mari câștiguri pentru afacerea ta  vor veni la sfârșitul perioadei de capitalizare. De altfel, indiferent de domeniu, trebuie să știi că orice obiectiv va putea fi atins numai dacă te înarmezi cu perseverență, acțiuni mici și constante și multă răbdare.

Articole similare