Cod CAEN cursuri online: cum să îți deschizi o firmă pentru cursuri online & coaching
Ai investit bani și timp în dezvoltarea ta, iar acum te gândești să folosești cunoștințele dobândite pentru a face un business? Ai nevoie în primul rând de un cod CAEN pentru cursuri online și o firmă. Citește în continuare și află cum să îți deschizi o firmă pentru cursuri online & coaching.
Cuprins
Cum îți poți folosi cunoștințele pentru a face o afacere?
Dacă ai acumulat experiență într-un domeniu interesant poți folosi cunoștințele dobândite pentru a face bani nu neapărat ca angajat, ci din statutul de antreprenor. Cum? Îți poți face o afacere în care să vinzi:
- cursuri online
- coaching & training
Marketing, vânzări, management, cunoștințe despre business, programare, Java sau chiar diverse programe utile pentru dezvoltarea unei afaceri pot fi interesante pentru anumite persoane care ar fi dispuși să plătească pentru a învăța de la tine cum să își dezvolte anumite abilități.
Forma legală pentru cursuri online & coaching
Indiferent că alegi să vinzi cursuri online sau coaching, nu poți începe un astfel de proiect fără o formă legală care să îți permită să îți desfășori activitatea. Îți poți presta serviciile cu succes atât pe un PFA (persoană fizică autorizată) cât și pe SRL, în funcție de complexitatea afacerii și de obiectivele tale. Pentru a stabili ce formă juridică ți se potrivește poți să găsești o comparație completă și argumentată aici, iar despre taxele și impozitele pe care le vei datora poți să citești acest articol. Un aspect foarte important este că indiferent de forma aleasă, poți să înființezi firma de oriunde ai fi, fără deplasări, 100% online și într-un timp foarte scurt. O astfel de soluție digitală perfectă pentru antreprenori și freelanceri deopotrivă este platforma StartCo.
Cod CAEN cursuri online
După ce ai ales forma legală trebuie să stabilești ce vrei să vinzi pentru a seta corect codurile CAEN. Există așadar mai multe variante:
- poți vinde cursuri online create de traineri, și astfel ție îți rămâne doar intermedierea vânzărilor și marketingul
- poți vinde cursuri online create de tine
- sau poți vinde ședințe de coaching (care pot fi unu la unu sau cu mai mulți cursanți într-o ședință)
Desigur, poți alege un singur cod CAEN pentru cursuri online – CAEN 8559 – Alte forme de învățământ n.c.a., dar nu te va costa prea mult să incluzi de la început în actul constitutiv și să îți autorizezi mai multe coduri CAEN. Astfel, vei economisi bani în cazul în care ulterior vei dori să mai faci o adăugare de cod CAEN deoarece orice modificare ONRC va presupune noi taxe.
Așadar, codurile CAEN pe care le poți alege pentru business-ul tău sunt:
- 8551 – Învățământ în domeniul sportiv și recreațional
- 8552 – Învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, etc.)
- 8553 – Școli de conducere (pilotaj)
- 8559 Alte forme de învăţământ n.c.a.
- 4791 Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
- 8299 Alte activităţi de servicii suport pentru intreprinderi, nca
Cum să îți deschizi o firmă pentru cursuri online & coaching
Acum că am stabilit codurile CAEN, trebuie să stabilești ce vei vinde și în ce domeniu vei putea să oferi expertiza ta. Totodată, trebuie să te ocupi și de celelalte aspecte administrative:
- documente și autorizații necesare
- modalități de încasare: casă de marcat / procesator, plăți, cont bancar
- modalități de a vinde etc.
Ce poți să vinzi?
Așa cum am spus anterior poți să vinzi
- cursuri online realizate de tine, sau de alți profesioniști
- ședințe de coaching
Trebuie doar să stabilești care este domeniul tău de expertiză și/sau să găsești profesioniști care vor să-și vândă cunoștințele și expertiza prin intermediul cursurilor online vândute de firma ta.
Cum îți faci cursurile disponibile?
Pentru a vinde cursurile tale pe firma cu CAEN 8559 – Alte forme de învățământ n.c.a. ai mai multe variante pe care le voi prezenta în continuare:
Platforma proprie
Dacă vrei să faci totul de la zero poți să îți creezi propriul site unde să oferi la vânzare cursurile online sau coaching. Asta presupune desigur o investiție atât de timp, cât și financiară considerabilă, atât pentru implementare, cât și pentru promovare.
Această alegere presupune că nu va trebui să plătești niciun comision providerilor, îți vei putea construi un brand mai puternic și vei avea control complet asupra conținutului tău, dar vei avea și câteva dezavantaje, după cum urmează:
- vei fi nevoit să îți creezi propriul site pe care să fie integrată platforma, ceea ce va genera costuri inițiale, de implementare, de mentenanță și desigur, de marketing care s-ar putea ridica la sume importante
- un alt aspect esențial pe care trebuie să îl clarifici, pe lângă preț, este cine va deține drepturile de autor ale site-ului
- vei avea nevoie de măsuri de securitate ridicate ceea ce va presupune desigur o investiție financiară suplimentară
- va trebui să investești mulți bani și în promovare pentru a dezvolta rapid un brand.
O platformă consacrată
Dacă vrei totuși să alegi calea mai rapidă, poți alege o platformă consacrată precum:
- internaționale: Udemy, Skillshare, FutureLearn, MasterClass, Coursera etc.
- din România: DallesGO, EduKIWI, Skillab etc.
Poate fi o alegere bună datorită beneficiilor oferite:
- îndrumare și asistență în realizarea cursului online
- o platformă solidă și bine realizată de profesioniști IT
- un brand care îți va aduce și o audiență sigură
- zero costuri de marketing
Desigur, există și dezavantaje:
- Unele platforme nu acceptă decât cursuri online ale instituțiilor acreditate (de exemplu Coursera).
- Vei avea de plătit anumite comisioane și taxe către platformă. Totuși, dacă pui în balanță încasările garantate pe care le vei avea ca urmare a expunerii pe o platformă consacrată, atunci comisionul nu va mai părea atât de mare raportat la veniturile obținute.
Un mix între cele două variante
Sau poți alege un mix între cele două canale de vânzare. Astfel, poți să colaborezi cu un provider pentru a-ți crea o sursă pasivă de venit care să-ți permită dezvoltarea unui business stabil de e-learning și coaching.
Ce mai trebuie să ai în vedere?
Alte aspecte de care trebuie să ții cont ar fi:
- Autorizațiile și acreditările necesare necesare pentru codul CAEN 8559 – Alte forme de învățământ n.c.a.
- Drepturile de autor:
- ale cursurilor online
- ale partenerilor cu care lucrezi pentru producerea cursului
- precum și ale site-ului propriu (dacă alegi să îți creezi propria platformă)
- Aspectele legate de securitatea cibernetică și GDPR, precum și termenii și condițiile platformei
- Aspecte legate de veridicitatea și corectitudinea conținutului oferit prin cursurile online
- Modalitățile de încasare: fiind cursuri online & coaching nu vei avea încasări numerar, ci doar transfer bancar în contul bancar, în Revolut, în PayPal sau prin alți procesatori de plăți (Stripe). Asta înseamnă că nu vei avea nevoie de casă de marcat.
Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să-ți faci o firmă pentru cursuri online & coaching (CAEN 8559 – Alte forme de învățământ n.c.a.). Nu-ți mai rămâne decât să îți găsești inspirația și să faci primii pași spre antreprenoriat.