Ce este un angel investor și cum câștigă bani investind în companii?
Acasă » Dezvoltă-ți afacerea » Ce este un angel investor și cum câștigă bani investind în companii?

Ce este un angel investor și cum câștigă bani investind în companii?

Una dintre problemele frecvente ale oricărui startup sau chiar ale unei companii în curs de dezvoltare este dată de lipsa banilor. Cu atât mai mult pentru firmele nou înființate este greu să se autofinanțeze și au nevoie de fonduri externe: crowdfunding, credite bancare, business angels. Dacă ai o sumă și vrei să o transformi în venituri pasive poți lua în considerare să devii un angel investor și să ajuți anumite start-up-uri să își devolte ideea de business. Ce este un angel investor și cum câștigă bani investind în companii? 

Ce este un angel investor și de ce ai nevoie să devii unul? 

Indiferent de cât de bună este ideea de business, fără resursele financiare necesare implementării orice start-up eșuează din primul an. În plus, creditele bancare sunt de multe ori greu de accesat din cauza birocrației și a condițiilor greu de îndeplinit. Astfel, cea mai bună opțiune pe termen lung rămâne cea a fondurilor primite de la un business angel sau mai mulți.

Se naște astfel o oportunitate de venituri pasive pentru cei care dețin anumite sume de bani pe care vor să le multiplice. 

Ce este un angel investor?

Un angel investor (cunoscut și ca business angel) este o persoană cu valoare netă mare, un antreprenor cu experiență care decide să investească proprii bani în diferite startup-uri. Totodată, ca angel investor poți investi

  • experiență (poți oferi sfaturi, consultanță și expertiza ta în domeniul de activitate al firmei nou-înființate)
  • timp (te poți implica activ în administrarea și organizarea activității startup-ului precum și în implementarea ideii de business)
  • sau chiar contacte (un business angel poate ajuta un start-up să creeze conexiuni cu alți oameni sau companii care să contribuie la dezvoltarea afacerii, sau poate să obțină anumite parteneriate cheie, alți investitori sau fonduri de investiții).

Important

  1. Ca angel investor poți ajuta start-up-ul să își crească credibilitatea și să își dezvolte un brand.
  2. Este util să investești în mai multe startup-uri pentru a compensa astfel eventualele pierderi în cazul în care unele startup-uri eșuează. (vezi mai jos care sunt riscurile unui angel investor)

Cum câștigă angel investors în urma investiției?

Un angel investor poate să ofere multe resurse proprii unui start-up, însă și beneficiile sale sunt direct proporționale. Iată ce câștiguri poți să înregistrezi ca investitor în afacerile nou înființate:

  1. îți poți menține actualizate cunoștințele acumulate și îți poți spori experiența într-un anumit domeniu de activitate prin îndrumarea unei noi generații de antreprenori
  2. îți poți menține rețeaua de networking creată și chiar o poți extinde
  3. poți obține venituri pasive (din dividende) și astfel investiția inițială se va multiplica
  4. îți poți diversifica portofoliul de investiții cu participații în domenii conexe astfel încât să poți influența fluctuațiile dintr-un anumit domeniu.

Riscurile unui angel investor

Ca angel investor ai multe beneficii, dar îți asumi și riscuri deopotrivă. Iată care sunt principalele riscuri:

  1. Primul și cel mai important, ai putea pierde toți banii pe care îi investești, deoarece multe start-up-uri eșuează. Așadar, pentru a diminua acest risc cât mai mult
    1. ar trebui să faci propriile cercetări înainte de a investi într-o afacere
    2. trebuie să diversifici portofoliul de investiții și să investești mai întâi sume mici, în mai multe afaceri – O regulă de bază în investiții este să nu investești mai mult de 10% din banii tăi în investiții cu risc ridicat.
    3. să investești doar bani pe care îți permiți să îi pierzi
  2. Chiar dacă afacerea are succes, trebuie să știi că va dura o perioadă (cel mai frecvent câțiva ani) pentru a-ți recupera investiția și pentru a înregistra profit.

Antreprenor, caut angel investor

Vrei să înființezi o firmă sau ai deja un start-up dar îți lipsesc resursele? Poți să 

  • aplici pentru un credit bancar
  • pentru finanțare nerambursabilă cu fonduri europene
  • sau cel mai eficient, poți căuta un angel investor.

Când poți să apelezi la un angel investor?

Indiferent că ai doar o idee de afacere, sau ai o afacere mică, nou înființată, poți să beneficiezi de resursele unui angel investor în schimbul unei participații la profit. Trebuie să știi că domeniile finanțate de un business angel pot fi diverse, însă pentru mai multe șanse de câștig bilateral (pentru start-up-ul tău și investitor deopotrivă) este bine să cauți investitori din domeniul tău de activitate pentru a beneficia nu doar de bani, ci și de experiența sa și de contactele acestuia.

Ce sume de bani investesc în medie angel investors?

De regulă angel investors investesc sume mai mici decât capitaliștii de risc, iar asta se datorează riscului mari pe care și-l asumă (ca start-up-ul să eșueze). Astfel, un angel investor vine de obicei cu investiția inițială lansării afacerii, care poate varia în funcție de mai mulți factori precum:

  • domeniul de activitate
  • piața țintă
  • ideea de afacere și potențialul de creștere
  • experiența și cunoștințele celor implicați în implementare. 

Astfel, sumele de bani investite în medie de angel investors pot varia între 5.000 și 150.000 USD, dar pot fi potențate și de celelalte resurse cu care un angel investor poate să participe în dezvoltarea afacerii: timp, experiență, contacte.

Unde poți găsi un angel investor pentru afacerea ta 

Deși în România acest tip de investiție este mai rar întâlnit, piața de capital fiind încă la început, există posibilități de a găsi angel investors pentru afacerea ta. De exemplu: 

  • website-uri dedicate pentru a face match între firme și potențiali investitori precum Angel List
  • evenimente de networking
  • conferințe de business sau din domeniul în care activezi 
  • prieteni, familie și cunoscuți
  • social media (în special Twitter, LinkedIn)

Este important ca înainte de investi într-o afacere sau de a accepta investiția unui business angel, să fie clarificate condițiile tranzacției și termenii privind câștigurile și riscurile ambelor părți. De asemenea, este foarte util să existe un plan de afaceri cuprinzător, și detaliat, indiferent de stadiul afacerii.

Articole similare