Avantaje SRL-D în 2024
Ce avantaje mai are un SRL D în 2024? Există destul de multă confuzie in legătură cu avantajele înființării unui SRL D. În plus, majoritatea informațiilor din mediul online nu mai sunt de actualitate în anul 2024. Astfel, în acest articol, îți prezentăm pe scurt care sunt astăzi diferențele dintre un SRL și un SRL D și avantajele SRL-D în 2024.
Puțin context – ce înseamnă SRL D?
Forma juridică de tip SRL D(ebutant) a fost introdusă în anul 2011 cu scopul de a încuraja mai mulți tineri să înființeze și să-și dezvolte o firmă. Astfel, inițial, tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care nu mai fuseseră asociați până în acel moment într-o firmă, aveau posibilitatea înființării unei societăți cu răspundere limitată. SRL-D venea cu o serie de beneficii, printre care:
Avantajele unui SRL-D în 2011
✅ Scutirea de la plata taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului
✅ Consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social
✅ Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult 4 salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată
✅ Posibilitatea acordării unei Alocatii Financiare Nerambursabile de pană la 10.000 Euro
Avantajele enumerate mai sus nu erau deloc de neglijat. Astfel, din 2011 și până în prezent au fost înființate peste 40.000 de SRL-uri de tip Debutant. Bineînțeles, facilitățile erau condiționate de îndeplinirea unor criterii și de acceptarea unor limitări față de un SRL obișnuit.
Criterii pentru înființarea unui SRL-D
⭕️ Un SRL D poate avea maxim 5 asociați (care să nu fi avut niciodată calitatea de asociat) și maxim 5 grupe de activități CAEN
⭕️ Anumite activități nu pot fi desfășurate cu un SRL D (intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope)
⭕️ Să reinvestească anual cel puţin 50% din profit
⭕️ Să angajeze şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi pe durata a trei ani (conditie pentru scutirea de la plata CAS-ului)
⭕️ Schimbarea formei juridice din SRL D în SRL după trei ani de la înființare
Situația în anul 2024
Din păcate, de-a lungul timpului, toate beneficiile enumerate mai sus au fost eliminate sau au devenit prea puțin relevante, întrucât:
❌ Majoritatea taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului au fost eliminate. Astfel, tot ce economisești acum la înființarea unui SRL D este suma de 122 Lei.
❌ Scutirea de la plata contribuțiilor sociale nu mai poate fi acordată. În prezent, angajatul este acum cel care achită aceste contribuții, nu angajatorul.
❌ Alocația Financiară Nerambursabilă de 10.000 de euro nu se mai acordă. Aceasta a fost înlocuită de programul Start Up Nation.
Practic, deși încă se mai poate înființa un SRL D, acesta nu mai are niciun beneficiu real. În schimb, au rămas valabile restricțiile cu privire la
- numărul de asociați
- coduri CAEN
- precum și obligația preschimbării formei juridice în SRL după trei ani.
Asta înseamnă că după trei ani, firma va trebui obligatoriu preschimbată din SRL D in SRL, iar asta presupune niște costuri mai mari decât cele de înființare. Astfel, cei 122 Lei „economisiți” inițial vor trebui oricum achitați trei ani mai târziu, la care se adaugă și alte taxe aferente procedurii de schimbare a formei juridice.
Concluzie
În anul 2024, un SRL D nu mai are niciun avantaj față de un SRL obișnuit, astfel încât echipa StartCo vă recomandă să evitați această formă de organizare juridică și să alegeți înființarea unui SRL clasic în locul unui SRL D.