Top industrii de viitor
Acasă » Idei de afaceri » Top industrii de viitor

Top industrii de viitor

Te gândești să începi o afacere dar nu știi ce să alegi? Tendințele din mediul de business sunt către inovație, sustenabilitate, mai puțin cla­sic, mai mult modern, mai multă grijă față de mediu, mai aproape de consumatori. Pentru a te ajuta, am realizat un top industrii de viitor în care, având combinația potrivită de determinare, pasiune și creativitate, profitul va veni garantat. Află care sunt principalele oportunități de afaceri pentru anul acesta, dar mai ales pentru viitor.

Transport

Indiferent de industrie, fiecare persoană, companie și produs se bazează zilnic pe transport. Se observă o cerere mare pe care transportul public nu o poate acoperi. Aici intervine o nevoie care poate fi satisfăcută de firmele de ridesharing. 

În plus, dacă aduci împreună transportul și tehnologia obții un business cu potențial de creștere accelerată. 

Ce oportunități sunt în industria transportului?

Transportul este unul din domeniile cele mai ofertante, existând multe oportunități de business precum:

  1. ridesharing/taxi: poți opta pentru o afacere de la zero, sau poți colabora cu giganții Bolt sau Uber
  2. rent a car: pe piața de închirieri de mașini cererea este mare și diversificată. Clienții potențiali sunt oameni care au nevoie de mașină pe perioada reparației mașinii personale, companii care au nevoi ocazionale, dar și turiști care au nevoie de o mașină pentru o anumită perioadă. 

De ce ai nevoie pentru o afacere de transport?

Pentru ca afacerea să fie una de succes trebuie să îmbini 

  • utilitatea
  • accesibilitatea 
  • și tehnologia. 

Începerea unei afaceri în acest domeniu presupune pe lângă etapele de bază ale oricărei afaceri (analizarea pieței, alegerea serviciilor care vor fi oferite, stabilirea unui plan de afaceri, stabilirea surselor de finanțare), asigurarea:

  1. unei flote de mașini
  2. a tehnologiei necesare dezvoltării unei aplicații/platforme
  3. licențelor de transport
  4. și desigur, personal autorizat.

Securitate cibernetică

Având în vedere evoluția fulminantă a tehnologiei și digitalizarea afacerilor, securitatea cibernetică devine din ce în ce mai importantă. Astfel, pentru a evita pierderea datelor este nevoie de implementarea unor măsuri de securitate cibernetică la nivelul fiecărei companii.

Ce oportunități sunt pe piața securității cibernetice?

Securitatea cibernetică reprezintă o oportunitate de business promițător, mai ales pentru viitor. Pe de o parte, tot mai multe companii vor avea nevoie de securitatea datelor, ceea ce înseamnă că va exista cerere, iar pe de altă parte, investitorii vor dori să-și mărească portofoliul de investiții cu proiecte sustenabile și mai ales cu potențial de creștere.

De ce ai nevoie pentru o afacere în securitate cibernetică?

Începerea unei afaceri în acest domeniu nu este cu mult diferită de alte industrii, pașii de bază fiind similari cu ai oricărei alte afaceri. În plus, trebuie să te asiguri că ai

  1. abilitățile și competențele profesionale obligatorii
  2. și cunoști legislația ce reglementează securitatea cibernetică.

De asemenea, trebuie să stabilești serviciile care vor fi oferite: securitatea programelor software, programe antivirus și firewall, securitatea rețelelor, securitatea informațiilor stocate în Cloud etc.

Realitatea virtuală (VR)

Deși inițial a apărut ca o îmbunătățire a industriei jocurilor, realitatea virtuală a început să prezinte tot mai multe beneficii și oportunități pentru diferite sectoare precum: educația, sănătatea, turismul etc.

Ce oportunități sunt pe piața realității virtuale?

Dacă ești pasionat de tehnologie și vrei să faci un business profitabil, trebuie să știi că există mai multe oportunități de afaceri. Astfel poți folosi realitatea virtuală, pentru

  1. filme 3D
  2. marketing imobiliar
  3. jocuri
  4. interacțiuni VR în rețelele sociale
  5. exerciții pentru team building
  6. medieri
  7. instruire

De ce ai nevoie pentru o afacere VR?

Pe lângă pașii de bază, mai ai nevoie de 

  1. tehnologia și echipamentele necesare:
    1. ochelari performanţi
    2. calculatoare de ultimă generaţie pentru a rula aplicaţii de VR şi a genera mediul virtual
  2. finanţare (poți aplica pentru fonduri nerambursabile, dar poți găsi totodată și investitori care să se alăture afacerii tale).

Energie regenerabilă

Lumea afacerilor se reorganizează. Afacerile clasice cu țiței, gaze naturale, cărbuni au în față un viitor limitat. Din cauza încălzirii globale, a apărut o preferință a consumatorului pentru sursele de energie regenerabilă, și astfel s-a creat o nouă direcție de business. 

Energia regenerabilă este energia obținută dintr-o sursă care nu se epuizează atunci când este utilizată. Exemple de energie regenerabilă: energia solară, eoliană, biomasă și hidroelectricitate.

Ce oportunități sunt pe piața energiei regenerabile?

Se observă oportunități diverse în sectoarele energiei regenerabile datorită cererii de expertiză în

  • mecanică
  • construcții
  • electricitate
  • fabricație și inginerie 
  • industria biomasei și a biocombustibililor
  • tehnologii precum panourile fotovoltaice și turbine eoliene.

Import și distribuție de stații de încărcare a mașinilor electrice

Mașinile electrice încep să intre pe un trend ascendent al cererii, câștigând tot mai multă popularitate în preferințele consumatorilor. 

Ce oportunități există?

Deși pe piață există mai multe nume importante de producători de mașini electrice (Tesla, Nissan, Toyota, Dacia), există un mare deficit de locuri pentru a le încărca. Astfel, apare o nouă oportunitate de business, care se poate transforma chiar dintr-o afacere mică într-o franciză: stații de încărcare a mașinilor electrice.

Biotehnologie și cercetare

Printre domeniile de top se numără și biotehnologia, care are aplicabilitate în mai multe sectoare: agricultură, industria alimentară, farmaceutică, producție industrială, mediu, medicină etc. 

Ce oportunități de afaceri oferă biotehnologia?

Pornind de la eficientizarea agriculturii și a industriei alimentare, și până la inovarea medicinei, biotehnologia este unul dintre domeniile cele mai ofertante atât ca idee de business de viitor, cât și pentru investiții. Iată ce oportunități există:

  1. Agricultură: obținerea de noi soiuri cu rezistență la atacul agenților patogeni, rezistente la temperaturi scăzute sau ridicate, secetă sau salinitate crescută a solurilor, multiplicarea speciilor horticole și obținerea de noi hibrizi cu proprietăți îmbunătățite, etc.
  2. Industria alimentară: principala inovație și oportunitate de business este cultivarea cărnii în laborator
  3. Medicină: producția de medicamente

Cu toate că investițiile în acest sector de activitate sunt mari, veniturile se obțin ulterior mai ales din patente și drepturi de autor.

Construcții

Majoritatea afacerilor de viitor sunt orientate către sustenabilitate și responsabilitate. Astfel, domeniile clasice se reinventează și îmbracă note moderne, industria construcțiilor fiind în topul listei. 

Oportunitate

Una din principalele oportunități de afaceri pe această nișă este cea a construcțiilor de case pasive, un concept de construcție de un consum redus de energie și un confort termic ridicat. 

Educație

Educația este și va fi un domeniu de viitor, în continuă dezvoltare și transformare.

Oportunități de afaceri

Principalele oportunități de afaceri sunt cursurile online, conferințele online, evenimente online, orice formă de educație ce poate fi realizată de la distanță, atât pentru elevi și studenți, cât și în programele de pregătire profesională continuă.

Alte oportunități de afaceri pentru viitor

Viitorul afacerilor se schimbă în special datorită tehnologiei, dar și interesului tot mai crescut pentru sustenabilitate. Astfel, industriile se transformă, dar în același timp apar și alte noi domenii de business. 

Iată ce alte idei se pot transforma în afaceri de succes pentru viitor:

  • nutriție personalizată
  • patiserii fără gluten
  • afaceri bazate pe utilizarea inteligenței artificiale
  • platformele online care oferă servicii combinate de consultanță, cu interacțiune în timp real și suport 24/7
  • afaceri bazate pe printarea 3D
  • ferme verticale
  • cercetare și inovare în confecții prin crearea de materiale ecologice.

Indiferent de ideea aleasă, un lucru este sigur: afacerile viitorului trebuie să fie creative și inovative. Viitorul este al afacerilor care se pot adapta, se pot reinventa și mai ales pot oferi sustenabilitate și inovație.

Articole similare