Abilitățile unui antreprenor de succes
Acasă » Viața de antreprenor » Abilitățile unui antreprenor de succes. Cum le poți dobândi?
|

Abilitățile unui antreprenor de succes. Cum le poți dobândi?

Dacă te gândești să începi propria afacere, trebuie să ai în vedere că pe lângă idee, finanțare și strategii de dezvoltare, cel mai important este să înveți să fii un antreprenor. Află din acest articol care sunt abilitățile unui antreprenor de succes și cum le poți dobândi.

Ce presupune statutul de antreprenor?

Antreprenorul este persoana care 

  • identifică oportunitatea (o nevoie care nu este acoperită de altă afacere, sau este acoperită insuficient)
  • găsește soluția – ideea de business
  • și mijloacele necesare implementării ideii de afaceri. 

De ce are nevoie un antreprenor?

Pentru a pune bazele unei afaceri ai nevoie de

  1. pasiune pentru afaceri și succes
  2. o idee cu potențial de dezvoltare
  3. finanțare – proprie sau externă
  4. creativitate, flexibilitate, perseverență și o gândire antreprenorială care să te ajute în elaborarea unor strategii de dezvoltare
  5. și contrar așteptărilor, nu ai nevoie de cunoștințe în domeniul de activitate; de fapt, ai nevoie de anumite competențe și abilități pe care să-ți bazezi succesul antreprenorial.

De ce ai nevoie, concret, pentru a deveni un antreprenor de succes, nu unul mediocru? Am realizat o scurtă analiză a celor mai importante abilități care te vor ajuta să-ți dezvolți afacerea.

Abilitățile unui antreprenor de succes. Top 10 skilluri pe care trebuie să le aibă un antreprenor

Abilitatea de comunicare și networking

Ca antreprenor trebuie să îți dezvolți abilitatea de comunicare și de a construi relații interpersonale cu alți antreprenori, dar și cu potențiali angajați sau colaboratori. 

Prin networking îți poți dezvolta rețeaua personală, dar și de afaceri. Este un mijloc bun de a identifica noi oportunități de afaceri sau de a dezvolta o afacere existentă. 

Identifică evenimente, comunități de antreprenori, participă la întâlniri (online sau offline), caută oameni de acțiune, cu viziune, și apropie-te de ei. Prin networking de calitate poți învăța cum se iau deciziile de business corecte și mai mult, poți găsi resursa umană necesară afacerii tale.

Abilitatea de vânzare și negociere

Indiferent dacă vrei să atragi noi clienți, sau investitori care să-ți finanțeze afacerea, trebuie să îți însușești abilitatea de vânzare și negociere. 

Aceasta este poate cea mai importantă abilitate antreprenorială pe care trebuie să o ai, deoarece business-ul tău nu poate supraviețui fără să existe cumpărători pentru serviciile/produsele tale care apoi să le cumpere la un preț avantajos ție.

În plus, ai nevoie de negociere și de arta de a-ți vinde ideea dacă vrei să atragi finanțări externe. Este adevărat, poți apela la finanțări sub formă de credite bancare, dar dezavantajul este că 

  • sumele care se pot obține sunt de cele mai multe ori insuficiente
  • și trebuie să rambursezi împrumutul sub formă de rate lunare cu costuri mari.

Abilități legale și financiare

Pentru a înțelege și a dezvolta o afacere, trebuie să acorzi importanță aspectelor financiare și legale și să-ți însușești cunoștințele necesare bunului mers al afacerii.

Cum îți dezvolți abilitățile financiare?

  1. Încearcă să înțelegi noțiunile elementare (venituri, costuri, profit, impozite, flux de numerar, prag de rentabilitate, buget de venituri și cheltuieli etc.).
  2. Asigură-te că înțelegi importanța surselor de finanțare, identifică sursele de care poți dispune și învață să aloci eficient fondurile.
  3. Investește în permanență în educația ta financiară pentru a putea gestiona corect o afacere.
  4. Stabilește corect prețul produselor/serviciilor tale.
  5. Învață să citești documentele financiare și să faci bugete și previziuni.
  6. Identifică un contabil cu care să rezonezi și care să te ajute în strategia financiară.

Cum îți dezvolți abilitățile legale?

  1. Învață să citești contractele pe care le semnezi (de multe ori sunt clauze “ascunse” care îți pot aduce dezavantaje).
  2. Încearcă să rămâi mereu informat cu principalele modificări legislative din domeniul în care activezi.
  3. Apelează la un avocat atunci când ai de semnat un contract important sau nu ești sigur de reglementările legale din domeniul în care vrei să activezi.

Abilitatea de leadership

Pentru a conduce o afacere, trebuie să înveți mai întâi să fii un lider pentru echipa ta. Angajații tăi vor da valoare afacerii tale, dacă se vor simți motivați, îndrumați și sprijiniți.  

Abilitatea de gestionare a timpului

Viața de antreprenor are nevoie de o foarte bună organizare, iar asta începe cu gestionarea corectă a timpului. Învață să delegi sarcini și concentrează-te pe dezvoltarea afacerii. Ar fi util să ai obiectivele și sarcinile structurate și să îți planifici atent prioritățile. 

Abilitatea de a acționa cu obiectivitate

Este foarte important să îți poți păstra obiectivitatea și să poți renunța la anumiți angajați, clienți sau chiar la o parte din afacere. Una din cele mai grele decizii de business este aceea de a-ți “concedia” clientul, atunci când nu ajută afacerii ta. Dar, ca antreprenor trebuie să te detașezi pentru a identifica noi soluții și mijloace pentru a-ți îndeplini obiectivele afacerii.

Gândirea strategică

Un bun antreprenor este un bun strateg cu o mentalitate de creștere. Pentru a obține succesul în afacere trebuie 

  • să înveți să pui preț pe creștere, nu pe acumulare
  • să investești în resursele necesare 
  • să înveți că problemele sunt cele care creează oportunități de creștere
  • și să identifici soluții creative 

Abilități de management

Ca antreprenor trebuie să îți dezvolți abilități manageriale pentru a gestiona business-ul. Trebuie să înveți să planifici, să recrutezi personal, să-ți motivezi angajații și să îi stimulezi, să gestionezi cu succes resursele financiare ale afacerii. Abilitățile manageriale sunt esențiale pentru succesul afacerii tale. În caz contrar, trebuie să angajezi un manager care să preia toate aceste sarcini.

Reziliența

Mediul de afaceri este presărat cu multe provocări așa că trebuie să fii agil, să te adaptezi, să îți menții concentrarea și determinarea mai ales atunci când te confrunți cu eșecul. Reziliența te învață cum să pornești de la zero o afacere, să eșuezi, dar apoi să identifici noi oportunități și să mergi înainte către succes.

Dezvoltare personală

Pentru a deveni un antreprenor de succes trebuie să fii foarte pasionat de ideea de business, dar totodată, trebuie să fii ambițios, să-ți dorești să te autodepășești. În acest scop, învață să acorzi timp dezvoltării personale și fii mereu deschis la noi aptitudini și competențe.

Abilitățile unui antreprenor de succes. Cum le poți dobândi?

Poate că nu ai deja toate abilitățile unui antreprenor de succes, dar asta nu trebuie să fie o piedică în a începe propria afacere. Aceste abilități pot fi dobândite și dezvoltate urmând câțiva pași:

  • Participă la evenimente, și identifică antreprenori cu viziune și experiență de la care poți învăța cum să îți dezvolți anumite abilități.
  • Se spune că o afacere nu poate crește mai mult decât nivelul celor care o conduc. Investește în abilitățile tale și urmează cursuri de dezvoltare personală și de management 
  • Schimbă-ți gândirea, adoptă o mentalitate de creștere.
  • Dezvoltă-ți viziunea! Învață să identifici oportunitățile chiar și atunci când nu sunt evidente.

O afacere de succes are la bază nu doar o idee genială, ci și un antreprenor de top. Dacă îți însușești aceste abilități, poți deveni și tu un antreprenor de admirat.

Articole similare