Idee de afacere: franciză
Acasă » Idei de afaceri » Idee de afacere: franciză

Idee de afacere: franciză

Vrei să începi o afacere, dar te temi de provocările antreprenoriatului? Ce zici de această idee de afacere: franciză? Află ce este o afacere de tip franciză, cum funcționează, care sunt beneficiile și ce domenii sunt profitabile în 2023.

Ce este o afacere de tip franciză?

Franciza este un model de afacere prin care proprietarul unui brand, serviciu sau produs, numit francizor, acordă drepturile de comercializare a bunurilor sale unei persoane denumite francizat, în schimbul unei taxe lunare.

De ce să alegi o franciză?

Antreprenoriatul vine cu multe provocări și poate chiar eșecuri. Cu o franciză lucrurile se simplifică deoarece ai oportunitatea de a conduce un model de business deja testat, cu profit garantat. 

Cum funcționează franciza?

Acest model de business este unul foarte accesibil și cu riscuri minime. Prin încheierea unui acord de cooperare cu reprezentanții unui brand, ai acces la o afacere în care beneficiezi de sprijinul deplin al francizorului: echipamente, material publicitar, idei de dezvoltare.

Cât costă o franciză?

Dacă te gândești să începi o astfel de afacere trebuie să știi că implică următoarele costuri:

  1. taxa de intrare în sistemul de franciză – poate varia de la zeci de mii de dolari la câteva sute de mii de dolari în funcție de renumele brandului 
  2. taxe pentru licențe de funcționare
  3. taxa de închiriere a locației/costurile de construire a clădirii și echiparea punctului de lucru
  4. redevența lunară – pentru a obține dreptul de a utiliza numele francizorului
  5. taxe de publicitate

Care sunt beneficiile unei francize? 

Beneficiile francizorului

Principalul beneficiu al unui francizor este acela de expansiune a brandului la nivel național sau chiar internațional, cu costuri reduse.

Beneficiile francizatului

Pentru francizat beneficiul cel mai important este cel legat de riscuri. O afacere la cheie, adică o franciză, presupune riscuri minime și oportunități de creștere semnificative.

Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să ai în vedere posibilitatea de a cumpăra o franciză:

  1. Riscuri minime și investiții reduse: Odată cu achiziția unei afaceri în sistem de franciză achiziționezi un model de business care a fost testat și a înregistrat profit. Tu doar implementezi modelul și culegi rezultatele. Astfel, sari peste o parte dintre etapele clasice pe care le parcurge un antreprenor, precum testarea ideii și a produselor, cunoașterea concurenței, creșterea notorietății brandului etc.
  2. Reputația brandului: beneficiezi de un brand deja testat, care conferă încredere clientului.
  3. Profitabilitate garantată: datorită încrederii clienților în brand vei beneficia de rulaj încă de la început, și desigur, asta înseamnă o profitabilitate garantată.
  4. Know-how: eșecul unei afaceri vine de multe ori din cauza lipsei experienței și a informațiilor despre nișă și despre tipul de business. În cazul unei francize, francizorul îți oferă know-how-ul său, precum și date despre principalele provocări.
  5. Acces la bunurile comune: în momentul achiziției vei primi acces la echipamente și alte bunuri necesare desfășurării activității.
  6. Consultanță: un avantaj valoros este consultanța permanentă de care poți dispune cu privire la relațiile cu clienții, managementul crizelor și oportunitățile de dezvoltare.
  7. Oportunități de dezvoltare a afacerii: îți poți deschide noi puncte de lucru.

Care sunt dezavantajele unei francize?

Ca în orice afacere există și aspecte care te-ar putea descuraja:

  1. dependența de compania mamă: dacă francizorul decide să își închidă activitatea, atunci și afacerea ta se va închide
  2. reguli stricte de respectat: va trebui să respecți cu strictețe un set de reguli și valori impuse de francizor. În caz contrar, riști să suporți penalități contractuale, sau chiar să ți se retragă franciza
  3. lipsa independenței în coordonarea afacerii: 
    1. orice idee de dezvoltare se poate aplica doar cu acordul francizorului
    2. ca francizat trebuie să urmezi planul de afacere impus de francizor
  4. relație contractuală pe termen lung: dacă în cazul unei afaceri de la zero ai posibilitatea de te opri în cazul în care nu poți obține rezultatele dorite, în cazul unei francize, lucrurile stau diferit. Un contract de franciză se încheie de regulă pe o perioadă de minim 3 ani.

De unde poți să cumperi o franciză? Idei de francize profitabile în 2023

O franciză este un model de business ideal pentru debutanții în antreprenoriat. În plus, cu cât brandul este mai cunoscut, cu atât succesul tău va fi mai mare. 

De unde poți să cumperi o franciză?

Vrei o afacere în sistem franciză? Trebuie să stabilești:

  • ce domeniu preferi
  • care este brandul pe care vrei să îl reprezinți
  • dacă vrei un brand local, național sau internațional
  • dar mai ales de ce buget dispui

Odată ce ai stabilit aceste criterii, poți contacta compania-mamă care îți va prezenta condițiile, și dacă ajungi la un acord, poți trece la semnarea contractului.

Idei de francize profitabile în 2023

Dacă îți surâde ideea de a deschide o franciză, iată ce francize ar putea fi profitabile:

  1. O cafenea: Francizele de cafenele reprezintă o altă nișă în expansiune, iar ca modele de business ar fi Ted’s Coffee, Tucano sau 5 to go.
  2. Educație pentru copii: O nișă de piață care se bucură de o dezvoltare accelerată este educația pentru copii. Dacă vrei să ai o afacere cu potențial poți alege un model de business precum: Logiscool (pentru cursuri de programare și robotică), Smarty kids (aritmetică mentală) sau Brick4Kidz (educație creativă prin joc și construcție cu piese LEGO).
  3. Francize HoReCa & Food: deși este unul din domeniile puternic afectate de pandemie, totuși afacerile au reușit să se mențină și chiar să prospere datorită creșterii interesului pentru zona de livrare la domiciliu. Astfel, dacă vrei o franciză cu potențial în acest domeniu, poți alege: Rigatoni Pasta Bar, Dabo Doner, Bubble Waffles, Uncle John, Pad Thai, KFC, McDonald’s, Taco Bell etc.
  4. Francize de retail specializat: pentru a avea succes, o afacere în retail are nevoie de un brand puternic, care înseamnă costuri foarte mari. Dacă vrei un business de retail deja profitabil poți cumpăra o franciză Vodafone, Feydom sau Used Products.

Alte domenii de activitate în care poți cumpăra o franciză profitabilă: 

  • construcții
  • leasing de automobile
  • hoteluri
  • agenții de turism
  • agricultură
  • edituri
  • divertisment
  • saloane pentru sănătate/înfrumusețare 
  • servicii profesionale dedicate B2B 
  • imobiliare etc.

Articole similare