Diferența dintre SPV pe CNP și SPV pe firmă
Tu știi care este diferența dintre SPV (Spațiul Privat Virtual) pe CNP și SPV pe firmă? Începând cu modificările fiscale privind facturarea, lucrurile s-au schimbat și referitor la contul SPV. Astfel, dacă până acum ai auzit doar în treacăt de SPV, începând cu anul 2024 dacă ai o firmă (PFA, SRL sau orice altă formă juridică), ai nevoie obligatoriu și de cont SPV. Citește în continuare și află care sunt tipurile de SPV și de ce fel de SPV ai nevoie în funcție de firma pe carte o ai.
Cuprins
Ce înseamnă SPV și ce este contul SPV?
Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu GRATUIT pus la dispoziție de ANAF, menit să înlocuiască drumurile la ghișeu. Spre deosebire de ghișeele ANAF, SPV este accesibil oricând, și oferă contribuabililor (persoane fizice sau juridice) posibilitatea de a întreține relația cu ANAF prin intermediul contului SPV.
Ce este contul SPV? Este spațiul virtual în care
- ANAF îți încarcă toate notificările
- tu poți să transmiți către ANAF solicitările tale
- tot aici, vei avea acces la recipisele declarațiilor depuse.
Prin intermediul contului SPV
- poți avea acces în orice moment la informaţii cu privire la obligaţiile fiscale sau la contribuţiile sociale
- poți verifica situația firmei (declarații depuse, obligații achitate și neachitate, vector fiscal etc.)
- ai posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale și alte documente,
- dar totodată, ai acces și la alte servicii electronice pe care SPV le oferă.
Tipuri de SPV
SPV este un instrument care facilitează mult relația dintre ANAF și contribuabili, cu atât mai mult cu cât separă informațiile într-un mod eficient. Astfel, trebuie să știi că există două tipuri de SPV: unul pentru persoane fizice, și altul pentru persoane juridice (firme). În cele ce urmează vom stabili principalele aspecte cu privire la fiecare din cele două tipuri, dar și diferența dintre SPV pe CNP și SPV pe firmă. Totodată, vom stabili când ai nevoie de un cont pe firmă, și când este suficient unul pe CNP.
Diferența dintre SPV pe CNP și SPV pe firmă
Există diferențe semnificative între cele două tipuri de conturi SPV, de la scopul și utilitatea fiecăruia, la modul de înregistrare.
SPV pe CNP (Persoane Fizice)
Contul SPV pe CNP este contul SPV destinat EXCLUSIV persoanelor fizice.
Când ai nevoie de SPV pe persoană fizică?
Ai nevoie de un cont SPV pe persoană fizică dacă deții un PFA (Persoană Fizică Autorizată), PFI (Persoană Fizică Independentă), II (Întreprindere Individuală) sau obții alte venituri pentru care trebuie să depui declarația unică anuală.
Ce faci cu acest tip de SPV?
Acest cont permite accesul la diverse servicii fiscale, cum ar fi:
- depunerea declarației unice
- accesarea istoricului declarațiilor unice
- informații despre taxele și obligațiile de plată pe persoană fizică
- poți solicita certificate fiscale pe CNP
- dar și comunicarea cu ANAF.
Important: Dacă ai neclarități fiscale, sau ai neconcordanțe între situația declarată de tine și situația prezentă în SPV, tot din contul tău SPV poți programa online o întâlnire cu un inspector fiscal. Astfel, poți clarifica mai ușor diferite probleme fără să aștepți la ghișeu ore întregi.
Cum se deschide?
Pentru a crea contul SPV pe persoană fizică ai la dispoziție două variante:
- cu user și parolă
- sau cu semnătură electronică calificată
#1 Cum se creează contul SPV cu user și parolă?
- Accesezi site-ul www.anaf.ro, secțiunea Înregistrare în Spațiul Privat Virtual – Persoane Fizice
- Selectezi înregistrare cu parolă și completezi datele tale în formularul afișat.
- La câmpul „Tipul de aprobare” trebuie să selectezi din dropdown „Identificare vizuală on-line (sistem video)”. astfel, la pasul următor vei putea să te programezi pentru un scurt apel video cu un reprezentant ANAF care-ți va verifica identitatea.
- După verificarea identității, vei primi confirmarea activării contului pe adresa de email și te vei putea loga în contul tău SPV cu user-ul și parola selectate la înregistrare.
Ce trebuie să mai știi dacă ai ales acest tip de înregistrare?
- La fiecare logare vei primi un cod de verificare pe adresa de email menționată.
- Dacă pierzi datele de autentificare (user și parolă), le poți recupera doar prin intermediul adresei de email cu ajutorul căreia ai deschis SPV-ul.
#2 Cum se creează contul SPV cu semnătură electronică?
Contul SPV pe CNP se poate deschide mai ușor și fără verificarea identității dacă deții un certificat digital calificat emis pe numele tău. Iată care sunt pașii:
- Îți achiziționezi un certificat digital de semnătură electronică și îl instalezi în laptop. De asemenea, va trebui să descarci documentul de confirmare pentru certificatul digital și să îl completezi cu datele tale, iar apoi să îl încarci pe site-ul furnizorului tău de semnătură electronică pentru a obține confirmarea acestora.
- Accesezi site-ul www.anaf.ro, secțiunea Înregistrare in Spațiul Privat Virtual – Persoane Fizice
- Selectezi înregistrare cu certificat digital și completezi câmpul Cod de identificare fiscal (CUI/CNP) cu CNP-ul tău
- Acum poți să încarci în câmpul specificat documentul de confirmare semnat de furnizorul certificatului digital.
- După ce primești pe email confirmarea activării contului te vei putea loga în contul tău SPV folosind certificatul digital.
Ce trebuie să mai știi dacă ai ales acest tip de înregistrare?
- Pentru a deschide un cont în SPV cu ajutorul certificatului digital trebuie să deții un certificat valid, emis de un furnizor autorizat (de exemplu CertSign).
- Un certificat digital costă în jur de 30-50 de euro și trebuie reînnoit anual sau în funcție de oferta contractuală.
- E important ca înainte de accesarea link-ului să ai deja token-ul aferent certificatului digital introdus în laptop.
SPV pe firmă (Persoane Juridice)
Spre deosebire de SPV pe CNP, SPV pe firmă este destinat DOAR firmelor și altor entități juridice.
Când ai nevoie de SPV pe persoană juridică?
Ai nevoie de un cont SPV pe firmă dacă
- ai un SRL sau mai multe
- sau dacă ai un PFA/II/PFI, pentru a putea transmite facturi în e-Factura (în cazul activităților B2B) și pentru a descărca de acolo facturile primite de la furnizorii din România.
De ce ai nevoie și tu dacă are și contabilul tău acces?
Deși de cele mai multe ori contabilul are acces în contul SPV în calitate de împuternicit, obligația principală de administrare a contului SPV îi revine administratorului firmei sau titularului PFA. Astfel, chiar dacă are contabilul tău acces în SPV, tu trebuie să intri periodic și să verifici notificările ANAF pentru a răspunde la timp în cazul unor eventuale solicitări.
Ce faci cu acest tip de SPV?
Contul SPV pe firmă permite
- accesul la istoricul firmei (declarații depuse, vector fiscal etc.)
- informații și detalii despre obligațiile de plată
- transmiterea de documente și cereri către ANAF
- dar și comunicarea cu ANAF.
Cum se deschide?
Un aspect important de reținut este că dacă ai mai multe firme, trebuie să îți faci cont separat pe fiecare firmă în parte. De asemenea, spre deosebire de contul SPV pe CNP, contul pe CUI se face doar cu semnătura electronică calificată. Iată care sunt pașii:
- Asigură-te că ai deja un certificat digital calificat emis pe numele tău, sau îți achiziționezi un certificat digital pe numele tău.
- Pentru a te înregistra în SPV, după achiziția certificatului digital instalează-l în laptop și descarcă documentul de confirmare, completează-l cu datele tale și apoi încarcă-l pe site-ul furnizorului tău de semnătură electronică pentru a obține confirmarea acestora pentru depunerea de declarații ANAF.
- Acum poți să accesezi site-ul www.anaf.ro, la secțiunea Înregistrare în Spațiul Privat Virtual – Persoane Juridice
- Selectează înregistrare cu certificat digital și completează în câmpul Cod de identificare fiscal (CUI/CNP) CUI-ul firmei pentru care soliciți crearea contului SPV. Completează și celelalte câmpuri din formular cu datele firmei, precum și cu datele tale personale, în calitate de reprezentant legal al firmei. La pasul următor poți să încarci documentul de confirmare semnat de furnizorul de semnătură electronică.
- După confirmarea activării contului, vei primi o notificare pe adresa de email și apoi te vei putea loga în contul tău SPV folosind certificatul digital.
Cum știi de ce fel de cont SPV ai nevoie?
Singurele întrebări la care trebuie să răspunzi pentru a stabili ce fel de cont SPV îți este necesar sunt:
- Ai o firmă (SRL, PFA, PFI etc.)? Atunci ai nevoie de ambele tipuri de SPV
- Nu ai o firmă, dar obții venituri din surse precum chirii, investiții, drepturi de autor? Ai nevoie doar de cont SPV pe CNP.
Ai mai multe întrebări referitoare la SPV? Poți să citești și despre plata taxelor datorate ca persoană fizică direct din SPV sau poți găsi aici un ghid complet privind deschiderea contului SPV în orice situație.