Cheltuieli cu mașina decontate pe firmă. Ce verifică ANAF?
Indiferent de forma de organizare, sau de modul de impozitare, poți folosi mașina personală în interesul firmei. În acest caz, poți deconta cheltuielile aferente în funcție de regimul în care este folosit autoturismul (mixt sau exclusiv pentru firmă): 50% sau integral.
Atenție însă la cheltuieli cu mașina decontate pe firmă, acestea fac deseori obiectul unui control ANAF. Află ce verifică ANAF și cum poți evita sancțiunile.
Ce verifică ANAF?
Cheltuielile cu combustibilul și alte cheltuieli aferente întreținerii și funcționării mașinii, fac deseori obiectul unui control ANAF. Iată ce verifică inspectorii ANAF:
- Cum s-au dedus cheltuielile: integral sau limitat (50%)?
- Ce documente justificative există?
- Care este regimul autoturismului: mixt sau exclusiv activitate economică?
- Cum sunt completate foile de parcurs?
- Ce cheltuieli s-au dedus?
- Corectitudinea documentelor în baza cărora s-a făcut deductibilitatea
- Întocmirea ordinelor de deplasare.
Ce trebuie să reții despre cheltuieli cu mașina decontate pe firmă?
- Pentru deducerea cheltuielilor aferente unui autoturism utilizat în regim mixt, nu sunt necesare foile de parcurs.
- Sunt suficiente factura fiscală/bonul fiscal.
- Pentru a se putea deduce cheltuielile cu mașina, bonul fiscal trebuie să conțină CUI-ul firmei pe care se deduce cheltuiala.
- Dacă autoturismul este utilizat în regim mixt (scopuri personale și activitate economică), iar firma este plătitoare de impozit pe profit, atunci cheltuielile cu mașina se deduc limitat (50%).
- Dacă autoturismul este utilizat în regim mixt (scopuri personale și activitate economică), iar firma este plătitoare de TVA, atunci deductibilitatea TVA-ului este de 50%.
- În cazul unei microîntreprinderi, deducerea limitată se aplică pentru TVA aferentă tuturor cheltuielilor alocate autoturismului respectiv, nu numai pentru cheltuielile cu combustibilul (reparații, întreținere, combustibil etc.).
- Pot fi deduse doar acele cheltuieli direct atribuibile unui autoturism, precum: cheltuieli de reparații, întreținere, piese de schimb, inclusiv cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcționarea vehiculului.
- Dacă anumite cheltuieli nu sunt direct atribuibile mașinii, atunci nu se pot deduce.
- Cheltuielile cu combustibilul și alte cheltuieli aferente întreținerii și funcționării mașinii, fac deseori obiectul unui control ANAF.
Află mai multe informații despre cum se pot deconta cheltuielile cu mașina și cum se poate trece o mașină pe firmă. Iar dacă ai nevoie de un model de contract de comodat auto firmă, îl poți descărca de aici: Model contract comodat auto