Avantaje SRL-D 2019
Acasă » Altele » Avantaje SRL-D 2022

Avantaje SRL-D 2022

Ce avantaje mai are un SRL D în 2022

Întrucât există destul de multă confuzie in legătură cu avantajele înființării unui SRL D și pentru că majoritatea informațiilor din mediul online nu mai sunt de actualitate în anul 2022, îți prezentăm pe scurt care sunt astăzi diferențele dintre un SRL și un SRL D.

Puțin context – ce înseamnă SRL D?

Forma juridică de tip SRL D(ebutant) a fost introdusă în anul 2011 cu scopul de a încuraja mai mulți tineri să înființeze și să-și dezvolte o firmă. Astfel, inițial, tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care nu mai fuseseră asociați până în acel moment într-o firmă, aveau posibilitatea înființării unei societăți cu răspundere limitată care le oferea anumite beneficii, printre care:

✅  Scutirea de la plata taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului
✅  Consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social
✅  Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult 4 salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată
✅  Posibilitatea acordării unei Alocatii Financiare Nerambursabile de pană la 10.000 Euro

Avantajele enumerate mai sus nu erau deloc de neglijat, astfel că din 2011 și până în prezent au fost inființate peste 40.000 de SRL-uri de tip Debutant. Bineînțeles, facilitățile erau condiționate de îndeplinirea unor criterii și de acceptarea unor limitări față de un SRL obișnuit, cum ar fi:

⭕️  Un SRL D poate avea maxim 5 asociați (care să nu fi avut niciodată calitatea de asociat) și maxim 5 grupe de activități CAEN
⭕️  Anumite activități nu pot fi desfășurate cu un SRL D (intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope)
⭕️  Să reinvestească anual cel puţin 50% din profit
⭕️  Să angajeze şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi pe durata a trei ani (conditie pentru scutirea de la plata CAS-ului)
⭕️  Schimbarea formei juridice din SRL D în SRL după trei ani de la înființare

Situația în anul 2022

Din păcate, de-a lungul timpului, toate beneficiile enumerate mai sus au fost eliminate sau au devenit prea puțin relevante, întrucât:

❌  Majoritatea taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului au fost eliminate, astfel că tot ce economisești acum la înființarea unui SRL D este suma de 122 Lei.
❌  Scutirea de la plata contribuțiilor sociale nu mai poate fi acordată, întrucât angajatul este acum cel care achită aceste contribuții, nu angajatorul.
❌  Alocația Financiară Nerambursabilă de 10.000 de euro nu se mai acordă, fiind înlocuită de programul Start Up Nation.

Practic, deși încă se mai poate înființa un SRL D, acesta nu mai are niciun beneficiu real. În schimb, restricțiile cu privire la numărul de asociați și de coduri CAEN, precum și obligația preschimbării formei juridice în SRL după trei ani, au rămas valabile. Ceea ce înseamnă că după trei ani, firma va trebui obligatoriu preschimbată din SRL D in SRL, iar asta presupune niște costuri mai mari decât cele de înființare. Astfel, cei 122 Lei „economisiți” inițial vor trebui oricum achitați trei ani mai târziu, la care se adaugă și alte taxe aferente procedurii de schimbare a formei juridice.

Concluzie

În anul 2022, un SRL D nu mai are niciun avantaj față de un SRL obișnuit, astfel încât echipa StartCo vă recomandă să evitați această formă de organizare juridică și să alegeți înființarea unui SRL clasic în locul unui SRL D. 

Articole similare